Oi nam, mitä herkkuja eilen tulikaan kokkailtua! Ruokalistalta löytyi mausteisia papupyöryköitä, jotka osoittautuivat oiviksi lihapullien stunttinäyttelijöiksi. Eipä sillä, mää en varsinaisesti kaipaa kasvisruuiltani lihankaltaisuutta. Oikeastaan jopa päin vastoin (liiallinen lihamaisuus on syy miksi  esim. vegenakit ja vihikset ei meinaa mulle upota). Lihamaista vastinetta uudelle kasvisruualle kaipaan ainoastaan siitä syystä, että tällaiset mielleyhtymät helpottavat mun pääkopassa viikon ruokalistan suunnittelua.

Tiedättekö... Kun on 26 vuotta elämästään tottunut siihen, että suurin osa arkiruuista valitaan tietystä valikoimasta (lähes siitä samasta, josta koulujen ruokalistat koostuvat - lihakeitto, nakkikastike, makaroonilaatikko, kalapuikot, hampparit, kanapasta, kaalilaatikko jne..), on vaikea keksiä jotain ihan uutta. Kun alkaa maanantaina miettimään, että mitäs tällä viikolla syötäisiin, ei mun mieleen ainakaan vielä tule, että hmmm, voisinpa tehdä seitanfileitä, vai paistaisiko ennemmin tofua vai onko tänään ennemmin tempe -päivä?

Mun kasvisruokailijan luovuus ei ole vielä tolla asteella, ei lähimainkaan. Siksi mun on helmpompi lähteä liikkeelle ajatuksesta lihapullat tomaattikastikkeessa. Jolloin areenalle astuvat papupyörykät. Herkulliset, mausteiset papupyörykät! Resepti ja fiilikset löytyvät alempaa.

PP_2PP_3PP_5PP_4

Alkuperäisen reseptin bongasin Chocochili -blogista, jonne se oli pomittu Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjasta. Kuten aina, muokkasin reseptiä oman maun (= sipulit pois) ja oman maustekaapin mukaiseksi. Tein muuten tupla-annoksen alla olevista määristä, kuten kahden hengen taloudessa on tarpeen kunnon perheenäidin kuuluu.

| TARVITSET |
1 kiinteämaltoinen peruna
1 tlk kidneypapuja suolaliemessä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl ketruppia
2 rkl Srirachaa
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl korppujauhoa
2 rkl perunajauhoa
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl kuivattua timjamia
1 tl chilijauhetta
½ tl suolaa

| TOIMI NÄIN |
1. Raasta peruna monitoimikoneen (tai raastimen) pienimmällä terällä. 2. Lisää huuhdellut pavut, valkosipulit öljy, ketsuppi sekä Sriracha ja hurauta sekaisin monitoimikoneen soseutusterällä (tai sauvasekoittimella). Jätä vähän sattumia. 3. Lisää loput aineet joukkoon ja hurauta nopeasti sekaisin koneella (tai käsin vaivaamalla). 4. Muotoile taikina pyöryköiksi kostutetuin käsin (ja ripottele halutessasi päälle hieman öljyä). 5. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

| LOPPUTULOS |
Pyöryköistä tuli ihan oikeasti todella, todella hyviä! Poikkesin alkuperäisestä reseptistä jättämällä sipulin pois, pienentämällä taikinaan laitettavan öljyn määrää sekä korvaamalla kuivatun korianterin kaapista löytyneellä timjamilla, jota tapaan normaalistikin laittaa lihapulliin.

Valkosipulit - ne pirulaiset - unohtuivat leikkuulaudalle. Se olisi kyllä ollut ehdottomasti hyvä lisä pulliin, eli muista heittää kynnet monitoimikoneen kyytiin, jos satut valkosipulista pitämään! Sriracha -chilikastike on sen verran tujua, että omaan makuuni erillistä chilijauhetta ei välttämättä olisi enää tarvittu.

Alkuperäisessä ohjeessa pyörykät paistettiin pannulla öljyssä, ja sillä konstin tulee varmasti myös äärimmäisen herkullinen, rapeapintainen lopputulos. Minä halusin tehdä hieman vähärasvaisemman version, joten paistoin pyörykkäni uunissa. Pyörykät pysyivät sisältä mehevinä enkä minä jäänyt rapeaa pintaakaan kaipaamaan!

Lopputulemana siis - ehdottomasti jatkoon! Nämä jäävät kyllä meidän arkiruokien valikoimaan välittömästi. Myös miehelle upposi paremmin kuin hyvin ja kehujakin sateli. Suosittelen!

PP_6