Moikka! Tänään kirjoittelen ah-niin-paljon mielipiteitä jakavasta häälahjalistasta. Toiset ovat sitä mieltä, että on röyhkeää pyytää yhtään mitään, toiset  haluavat vain rahaa (ja toiset heistä eivät välttämättä kehtaa pyytää sitä) ja toisille on itsestäänselvää valmistella lista niistä Iittalan astioista ja Aaltovaaseista, jotka häälahjapöydältä saisi löytyä.

Me ei olla vielä puhuttu sen syvällisemmin häälahjatoiveistamme, joten palaillaan tarkemmin meidän lahjatoivelistaan jos ja kun sellainen joskus on tehty. Mutta kuten tästä voitte päätellä niin jonkin sortin lahjatoivelista me ollaan kyllä tekemässä. Kuten sanottua, meille ei todellakaan tarvitse tuoda häälahjaa. Paikalle saa saapua vain hyvää mieltä mukanaan ja me ei todellakaan kyräillä jälkikäteen sitä, ettei saatu tuoltakaan mitään. Fakta nyt kuitenkin on se, että valtaosa häävieraista haluaa jotain häälahjaksi antaa. Ja samanlainen olen itsekin - jos häihin menen, haluan kyllä lahjan mukanani viedä. Ei siksi, että olisi pakko vaan siksi, että haluan!

Lahjalista

No miksi sitten toivoa jotain tiettyä, miksi ei vain tyytyä siihen mitä tulee? Ensinäkin - vaikka esittäisi toiveita niin silti pääsee "vaan tyytymään siihen mitä tulee". Koska toiveitahan ne vain on. Mutta ainakin minä haluan esittää niitä toiveita siksi, että meillä on jo kaksi Aaltovaasia. Ja toisekseen - karu totuus on se, että meillä ei todellakaan ole käyttöä vielä muutamalle lisää, vaikka kuinka tunteikkaita häälahjoja olisivat. Joten jos joku haluaa käyttää pennosiaan ostaakseen meille jotain, onhan se mukavaa, että se on jotain, jolle meillä on oikeasti käyttöä.

Luulenpa, että aika moni nykyään naimisiin menevistä pareista on jo ennen avioliittoa kantanut lusikkansa samaan laatikkoon, joten varsinaista tarvetta haarukoille ja veitsille harvoilla hääpareilla on. Siksi onkin ihan kiva kunnioittaa sitä, mitä sinne lusikkalaatikkoon on jo hankittu. Näin ainakin itse ajattelen, jos toisen häihin olen menossa. Toki tykkään myös persoonallisista ja mielikuvituksellisista lahjoista - ja sellaisia tykkään keksiä itsekin. Mutta en kuitenkaan soveltaisi mielikuvitustani astiaston osasten valinnassa vaan sitten jossain ihan muussa. Vaikka keksimällä lahjaksi jonkun mielettömän elämyksen.

Lahjalista (2)

Mutta yksi asia on, joka mua tässä lahjalista-asiassa ihan erityisesti mietityttää. Yleensähän se annetaan jonkun vanhempien tai kaasojen haltuun, jolta vieraat voivat halutessaan toiveita tiedustella. Tai nykypäivänä listan voi laittaa vaikka häänettisivustolle. Mutta millä tavalla sitä seurataan, että mitä ihmiset siltä listalta päättävät valita? Vai eikö sitä seurata mitenkään? Tarkoitan siis sitä, että jos Kyllikki-täti kyselee lahjatoiveita, mutta ei vielä ole varma haluaako ostaa sen kuuluisan Aaltovaasin vai kolme keittolautasta... saako lahjalistan haltija koskaan tietää minkä Kyllikki valitsi? Koska sittenhän voidaan päätyä siihen tilanteeseen, että kaikki päättävätkin hankkia juuri sitä samaa? Ja 22 keittolautasta voi olla vähän koominen pino, jos kaapissa ei ole yhtään matalaa yksilöä.

Toki tähän voi vähän vaikuttaa juurikin lahjalistan haltija. Ei varmaan kannata kaikille kyselijöille mainita niitä keittolautasia, jos listalla muutakin on. Mutta itse ainakin haluaisin saada listalta muutaman vaihtoehdon, joista sitten valitsisin itse. Koska toiveitahan ne on, eikä homma todellakaan voi toimia niin, että joku soittaa lahjatoiveista tiedustellakseen ja kaaso sieltä sanoo, että ostapa sinä kaksi Essence-kuohuviinilasia ja piste.

Lahjalista (3)

Eli miten te olette tämän kanssa toimineet? Tai aikoneet toimia? Nyt kaipailen vinkkejä kommenttiboksiin kaikilta, joilla on vähän enemmän kokemusta lahjalistoita. Miten se homma hoidetaan mahdollisimman tyylikkäästi, mutta niin, että lista ajaisi asiansa? Vai mitä olette ylipäätään mieltä lahjalistoista? Röyhkeyden huippu vai ihan vaan järkevää?