EDIT// Kun hääpuvunostokokemus on kokonaisuudessaan takana - tässä linkki lopulliseen kokemukseeni: Hääpuvun osto - hirveän huono kokemus.
Kuva: Jaakko Sorvisto www.jaakkosorvisto.com

Moikka. Hääblogeissa tai muuten hääpukujen maailmassa pyörineet ovat varmaan viime päivinä törmänneet monessakin tuutissa Tapaus Lovebirdsiin. Minuakin lähestyttiin sähköpostitse aiheeseen liittyen, mutta mielestäni on hankalaa ottaa kantaa kenenkään puolesta silloin, jos ei tiedä riittävästi taustoja. Mutta sainpahan asian vuoksi pontta kirjoittaa sen puoli vuotta roikkuneen postauksen minun kokemuksistani hääpukukaupoilla. Koska vierailin tuolloin myös Lovebirdsillä, tulen siitäkin muutaman ajatukseni jakamaan. Mutta nämä kokemukset pohjautuvat kahden kaasoni kanssa tehtyyn hääpukushoppailureissuun, josta lisää tarinaa löytyy täältä.

Zazabella Outlet

Asemakuja 3, 02770 Espoo

Suuntasimme Espooseen ensimmäisenä heti liikkeen aukeamisaikaan. Oltiin saatu sinne varattua vain yksi sovitusaika. Liikeessä oli kuitenkin yksi sellainenkin koppi, jossa seurueemme toinen morsian sovitteli itse päälle saatavia mekkoja sillä välin, kun ensimmäinen oli myyjän avustamana toisessa liikkeen kahdesta varsinaisesta sovituskopista. Minä sitten laukkasin näiden kahden väliä parhaani mukaan!

Kokemus Zazabellan Outletista oli ihan ok, mutta ei mikään mullistava.  Liikkeessä oli enemmän muita juhlapukuja kuin hääpukuja. Hääpukujen valikoima ei ollut päätä huumaava, mutta joukossa oli myös muutamia tosi kauniita pukuja. Siis ihan oikeasti potentiaalisia pukuja. Kuitenkaan hinnat ei pitkissä klassisissa hääpuvuissa ollut sellaisissa lukemissa, joissa oletin outlet-pukujen hintojen olevan. Joitain hyviä tarjouksia liikkeessä kuitenkin oli ja meidän seurueesta morsian, jota myyjä ei auttanut millään tavoin löysikin itselleen ihanan puvun hyvään hintaan. Täytyy sanoa myös, että liikkeen palvelu muutenkaan ei ollut mielestäni mitenkään kovin aurinkoista. Olisin kaivannut vähän ystävällisempää asennetta ja palvelualttiutta. Pitkän ja kiireisen päivän väsymystäkään ei voinut syyttää, kun oltiin päivän ekat asiakkaat.

Lovebirds

Runeberginkatu 35, 00100 Helsinki

Zazabellan jälkeen oltiin jouduttu jättämään aikatauluumme vähän tilaa (seuraaviin liikkeisiin saatiin aikoja vain iltapäivän puolelle), joten hyödynsimme aikamme suuntaamalla Lovebirdsiin. Kyseinen liike siis myy käytettyjä hääpukuja eikä sinne myöskään voi varata aikoja. Porukkaa oli liikkeellä yllättävän paljon, joten vähän oli ahtaat oltavat. Tuona lauantaina liikkessä oli poikkeuksellisesti vain yksi myyjä, joten jouduttiin vähän odottelemaan aina pukemis- ja riisumisapua. Mielestäni ei kuitenkaan kohtuuttoman paljon.

Vähän risuja Lovebirdsille joutuisin kuitenkin antamaan asiakaspalvelusta. Töissä ollut myyjä oli kyllä todella ystävällinen tyyppi, eikä siinä ollut mitään valittamista. Hänen osaamisensa pukuasioissa ei mielestäni vain ollut riittävä. Sen taisi huomata myyjä itsekin, kun totesikin minulle, että hän ei olisi ollenkaan osannut tuollaista asiaa ajatellakaan... ja minun pitäisi olla siellä töissä eikä hänen. Niinpä.. sellainen olo mullekin tuli!

Mutta muuten itse konsepti oli mielestäni toimiva. Tai siis mun mielestä on ihan mahtavaa, että on tällainen paikka, jossa käytettyjä hääpukuja myydään. Huomattavasti kätevämpi ja mukavampi tapa tämä, kuin kaivella jotain nettihuutokauppoja tai Facebook-kirppiksiä ja sopia sovitusaikoja ihmisten koteihin. Koska käytettyjen pukujen myyntiä kannatan ihan ehdottomasti! Sehän on mahtavaa, että puvut saavat uuden elämän. Kertakäyttökulttuuria on tässä maailmassa ihan riittävästi muutenkin, enkä todellakaan näe järkeä siinä, että jopa tuhansien eurojen puvut menisivät tähän kategoriaan. Omasta mielestäni liike ei ole kenellekään haitaksi, sillä monia morsiamia kallista, uutta pukua harkitessa rohkaissee tieto siitä, että puvun saa luultavasti jälleenmyytyä ja osan rahoistaan "takaisin". Ja sanomattakin selvää, että mielestäni on todella inhottavaa, jos joku kilpailija tuntee asemansa niin heikoksi, että kokee tarvetta uhkailla Lovebirdsiä.


Lovebirdissä asioiminen oli oikein mukavaa myös siksi, että valikoima yllätti ainakin mut positiivisesti. Mielestäni siellä oli parempi kattaus hääpukuja kuin Zazabella Outletissa. Ja niinhän Lovebirdista löytyi meidän seurueen toiselle morsiamelle aivan älyttömän upea puku todella kohtuulliseen hintaan.

Niinatar

Runeberginkatu 38, 00260 Helsinki

Seuraavaksi meillä oli aika varattuna Niinattareen, jonne ystäväni minut suostuttelivat pukuja kokeilemaan. Liike oli tupaten täynnä väkeä ja meidänkin varauksemme päälle oli tuplabuukattu.  Ei kovin kiva. Siksipä en päässytkään sovituskoppiin vaan jouduin riisuuntumaan ja pukeutumaan jossain varaston kaltaisessa tilassa. Ei kovin kiva tämäkään. Sinäänsä se ei minua haitannut - oli sen tilan edessä sentään verho - mutta ei nyt mikään erityisen ihanakaan tuo kokemus ollut. Lisäksi ystäväni eivät päässeet mihinkään istumaan, vaan joutuivat seisomaan portaissa minua odottamassa.

Tämän kokemuksen pelasti ehdottomasti kohdalleni sattunut aivan ihana myyjä. Valitettavasti en tiedä hänen nimeään, mutta tämä ihana nuori, tummahiuksinen nainen oli kyllä sinetti sille, että tuolta löytyi minulle puku. Hän oli todella, todella ystävällinen ja aidosti läsnä. Hän oikeasti kuunteli minua ja kanssani juteltuani osasi hakea minulle sovitettavaksi juuri sen puvun, johon olin silmäni ensiksi iskenyt (vaikka en tätä hänelle maininnut).

Otin tuolloin puvun tiedot ylös ja palasin myöhemmin liikkeseen. Toinen käyntini oli arkipäivänä ja liikkeessä ei minun lisäkseni ollut ketään muuta asiakasta. Ja onneksi kohdalleni sattui tuo sama myyjä (kaikki liikkeen muut myyjät eivät vaikuttaneet ihan yhtä ystävällisille.. sen perusteella mitä sivusta tuolla ruuhkaisella käynnillä seurasimme). Hän soitti myös paikalle ompelijan arvioimaan toivomiani muutosmahdollisuuksia ja tunsin muutenkin saavani oikein hyvä palvelua. Minua ei hoputettu yhtään ja tunsin oloni tärkeäksi asiakkaaksi. Vähänpä tiesin siinä vaiheessa...

Stilissima

Runeberginkatu 42, 00260 Helsinki

Stilissima oli viimeinen paikka, jonne olimme varanneet sovitusajan. Koska Zazabellan ja Lovebirdsin jälkeen molemmat pukua etsineet morsiamet olivat löytäneet pukunsa, ei meillä ollut enää asiaa Stilissimaan. Joten Lovebirdsistä lähdettyämme ennen Niinattareen suuntaamista poikkesi toinen ystävistäni Stilissimaan kertomaan, että puvut ovat jo löytyneet ja joudumme perumaan varatun ajan. Hän sanoi henkilökunnan olleen todella ystävällistä tuon asioinnin aikana. Lisäksi ystäväni kehui Stilissiman tilaa (sen perusteella mitä pikaisesti näki). Oli kuulemma tilava ja valoisa.. sellainen kuin jenkkitelkkahömpän perusteella olettaisikin hääpukuliikkeen olevan. Eli eipä jäänyt mitään negatiivista hampaankoloon, mutta emmepä päässeet sinne oikein asioimaankaan.

Muu Suomi

Toki tässä maassa on hääpukuliikkeitä muuallakin kuin Helsingissä. Täytyy kyllä sanoa, että kotikaupungissani Jyväskylässä valikoima on olematon. Siis ihan oikeasti olematon. Jos olisin jyväskyläläinen morsian ja haluaisin hääpukukaupoille, lähtisin varmasti Helsinkiin tai vaikkapa Tampereelle. Turkuun asti en olisi varmaan ollut heti kärkeen lähtemässä, vaikka täytyy kyllä sanoa, että voin sitäkin suositella. Täällä on nimittäin aivan ihanan näköisiä hääpukuliikkeitä, kuten Fiancée (Linnankadulla), Pukukoodi (Maariankadulla) tai Sydänkäpy (myös Maariankadulla).


Millaisia kokemuksia sinulla on hääpukukaupoilta?