Meidän taloudessa syödään lihaa. Eikä vietetty edes lihatonta lokakuuta. Mutta kuukauden totaalikieltäytymisen sijaan me on jo pidemmän aikaa koitettu ylläpitää periaatetta, että kerran viikossa syötäisiin täysin kasvisruokaa. Tämän periaatteen noudattamista vaikeuttaa kuitenkin se, että meidän kasvisruokareseptien määrä on aika minimaalinen. Siksi ajattelinkin postauksen lopussa kysellä teiltä hieman vinkkejä ja reilun vaihtokaupan merkeissä jakaa yhden meidä suosikkiresepteistä.

Keitto

Bataattisosekeitto on meidän kasvisruokaresepteistä ehkä tämän talouden suosituin. Reseptin hyvyydestä kertoo paljon jo pelkästään se, että kasvissosekeitto komeilee kyllä meikäläisen inhokkiruokien Top Viidessä, mutta tätä voisin keitellä ja lipitellä vaikka joka viikko. Tässä reseptissä yhdistyy meidän mielestä täydellisesti makeus, suolaisuus ja tulisuus - lempeä sellainen, ei missään nimessä polttava. Keitto on myös aikas helppo tehdä. Tästä satsista tulee nälkäisyydestä riippuen noin 4-6 annosta!

Keitto_ainekset

Aloita kuorimalla ja paloittelemalla bataatti ja porkkanat. Jos haluat voit lisätä joukkoon myös muutaman tavallisen perunan keittoa neutralisoimaan. Minä lisään pottua ehkä joka toisella kerralla - jos niitä sattuu kotona olemaan. Lisää palat kattilaan ja lisää vettä niin, että kuutiot peittyvät helposti. Vettä ei kuitenkaan kannata laittaa tässä vaiheessa liikaa ettei sitä (ja siihen liuenneita ravintoaineita) tarvitse kaataa keittämisen jälkeen pois. Lisää keitinveteen kasvisliemikuutio tai kaksi.

WP_20140120_15_36_21_Pro

Keitä juurekset pehmeäksi (kuutioidesi koosta riippuen n.20 minuuttia). Nosta kattila hellalta ja soseuta keitinvesi ja juurekset. Minä en yleensä soseuta ihan siloiseksi, vaan tykkään siitä, että keittoon jää myös vähän pieniä sattumia. Jos (ja kun) mössö muistuttaa enemmän sosetta, kuin keittoa, lisää vähän vettä. Palauta kattila takaisin levylle (voit vähän laskea lämpöä), lisää kookoskerma, sweet chili -kastike ja mausteet, sekoita tasaiseksi ja anna keiton vielä kiehahtaa. Tarkista vielä maku ja valmista on!

WP_20140120_15_36_27_Pro

Keiton kaverina tarjoiltavaksi sopii erinomaisesti raejuusto ja meidän mielestä bataattisosekeiton kruunaa ehdottomasti ruistikut. Leikkaa siis ruisleivästä reilun kokoisia tikkuja (esim. ruispalaviipale kahtia pituussuunnassa), paahda ne kuivalla pannulla molemmin puolin rapsakoiksi, sivele paahdettujen ruistikkujen pintaa halki leikatulla valkosipulinkynnellä, rouhi päälle hieman suolaa ja pirskota pikkiriikkisen öljyä. Ne on ihan super hyviä ja toimivat ihan mahtavasti tämän keiton kanssa! Jos kokeilette niin älkää missään tapauksessa jättäkö valkosipulinkynnen leikkuupinnalla sivelemistä väliin - se hento valkosipulisuus on näissä ihan taivaallista.

Nyt kun olen jakanut suosikki kasvisruokareseptini toivoisin, että tekisitte samoin! Meidän kasvisruuan viikottainen syönti hiipuu kyllä säännöllisin väliajoin siihen, että kasvisruokapäivät koostuvat lähinnä kasviswokista ja bataattisosekeitosta. Enemmän kuin kiitollisena ottaisin vastaan kommenttiboksissa inspiraatioksi edes teidän suosikki kasvisruokalajienne nimiä. Tai mikä vielä parempaa, teidän suosikki reseptejä. Jos teillä on vinkata jotain tosi toimivaa kasvisruokaa, niin se olisi huippua. Olen nimittäin kokeillut sitä sun tätä, viimeisimpänä kikhernepihvejä, jotka kuulostivat lupaaville mutta olivatkin super kuivakoita.

Onko mukana ketään kasvissyöjää? Entä välillä kasvisruokaa suosivia lihansyöjiä? Toivottavasti on, että voitte auttaa miestä mäessä. Niin ja kertokaahan ihmeessä miltä bataattisosekeitto kuulostaa - ja kertokaa mitä piditte, jos testasitte!