Hyvää naistenpäivää kaikille! Ajattelin tän päivän kunniaksi kirjoitella vähän aika pitkästi mun ajatuksia naisista ja naiseudesta. Mää olen feministi ja olen ollutkin niin kauan, kun olen tiennyt mitä se tarkoittaa. Tosin aina en ole uskaltanut sanoa sitä ääneen, koska pelkäsin niitä mielikuvia, joita feministeihin liitetään. Vielä nykyäänkin moni mieltää feminismin miesten vihaamiseksi tai naisten ylivallan ajamiseksi, vaikka ihan oikeasti feminismin tavoitteena on sukupuolten välinen tasa-arvo ja naisten aseman parantaminen sen kautta. Ainakin minun feminismini tavoitteena on.

Henkilökohtaisesti musta on ihanaa olla nainen. Musta on ihanaa tehdä niitä asioita, joita me naiselliseksi mielletään. Lakata kynsiä, käyttää kirkasta huulipunaa, kihartaa mun pitkiä hiuksiani, pukeutua pinkkiin ja sipsutella korkokengissä. Musta on ihanaa, että mulla on mies johon turvautua ja joka avaa suolakurkkupurkit. Mutta ihan yhtä ihanaa musta on jättää sääret sheivaamatta, pukeutua isoihin lökövaatteisiin, vaihtaa auton renkaat, hakata halkoja ja avata kurkkupurkkini itse. Jos vaan sille sattuu tuntumaan. On ihanaa, että mulla on mahdollisuus olla nainen niin, että mulla on mahdollisuus tehdä mitä vaan.

Käsitys siitä, mitä naiseus, mieheys tai sukupuoli ovat, muodostuu kaiken meitä ympäröivän vaikutuksesta. Käytännössä siis, miehille ja naisille määritetyt normit ovat meidän itsemme keksimiä. Onneksi se tarkoittaa myös sitä, että meillä on mahdollisuus itse muokata sitä, millaisena naiseus käsitetään. Mun haave on, että me onnistuttaisiin laajentamaan käsityksiämme sukupuolesta. Siitä, mikä on kellekin soveliasta tai vaadittavaa. Niin tulevat sukupolvet saisivat kasvaa ympäristössä, jossa jokaista yksilöä arvostetaan.

Tämä maailma on täynnä ihan mielettömiä supernaisia. Vahvoja, rohkeita, hauskoja, rakastavia, taitavia, herkkiä ja pelottomia. Ihan ainutlaatuisia jokainen. Minä toivon, että jokainen meistä supernaisista saisi elää elämänsä parhaaksi katsomallaan tavalla. On ihan yhtä okei haluta kotirouvaksi kuin haluta elää itsenäisesti ja vaikka kiertää maailmaa. Toivon myös, että jonain päivänä me naiset saataisiin kierrellä sellaista maailmaa, jonka jokaisessa kolkassa meitä arvostettaisiin ja meillä olisi turvallinen olla. Toivon, että jokainen maailmaan suuntaava nainen, oli sitten suuntana toinen manner tai elämä omassa kotikylässä, muistaa ottaa mukaansa reppukaupalla kunnioitusta. Itsensä ja muiden. Toivon, että jokainen muistaisi saavansa itse määrätä omasta vartalostaan ja omista valinnoistaan.

P2110065 2c

Mua jaksaa aina ihmetyttää naisten kyky kantaa ja synnyttää lapsia tähän maailmaan. Ja vielä ruokkiakin niitä. Ihailen sitä, että me naiset moiseen pystytään ja nostan hattuani niille jotka niin valitsevat tehdä. Mutta sitten taas yhtä ihailtavia ovat lapsettomatkin naiset, yhtä paljon naisia. Jotkut jäävät lapsettomaksi omasta tahdostaan ja jotkut vastoin tahtoaan, eikä se vaikuta kenenkään ihmis- tai naiseusarvoon. Mua jopa suututtaa vallitseva ajatus siitä, että nainen on jotenkin vähemmän nainen ja epäonnistunut, jos ei ole äiti. Ei äitiys tee kenestäkään parempaa tai huonompaa naista. Kuten ei muuten lapsen synnyttäminenkään tee kenestäkään parempaa tai huonompaa äitiä.

Äitiysasian lisäksi murtaisin monia muitakin naisiin ja naiseuteen liittyviä ennakkokäsityksiä, jos voisin. Esimerkiksi oletuksen siitä, että nainen on naiselle susi. Voihan niin joskus olla, mutta ei se kyllä varmasti naiseudesta johdu. Kyllä silloin on kyse ihan vain sanonnan alkuperäisestä muodosta ihminen on ihmiselle susi. Eikä niitä susiakaan meidän joukossa niin paljon ole. Minä ainakin näen vahvoja, lämpimiä, rohkeita ja kannustavia naisia ympärilläni, minne tahansa katsonkin. Sen sijaan en vaan kertakaikkiaan näe syytä niputtaa kaikkia naisia yhteen pinkkaan. Varsinkaan negatiiviseen sellaiseen. Uskon vahvasti siihen, että positiiviseen keskittyminen myös tuottaa lisää positiivisuutta. Ja kaikkea ikävää on tässä maailmassa ihan riittävästi, ilman että me itse leivomme sitä lisää. Me naiset kun tunnetusti olemme hyviä leipomaan.

Positiivisesta ajattelusta puheen ollen: olen pohjattoman onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut syntyä naiseksi Suomessa. Vaikka ei tietenkään ole oikein, että naisen euro on edelleen 83 senttiä, on meillä ihan hurjasti kiitollisuudenaihetta. Meillä on äänioikeus ja muutenkin yhätäläiset kansalaisoikeudet ja velvollisuudet kuin miehilläkin. Me elämme valtiossa, jota on jotanut rouva presidentti. Meillä tytötkin pääsevät kouluun ja naisilla on sama oikeusturva kuin kaikilla muillakin tässä maassa. Meillä on oikeus päättää omista asioistamme ja omasta kehostamme.

On meillä silti myös tehtävää tasa-arvon toteuttamisessa. Siinä, että kaikki muistaisivat toisten koskemattomuuden. Siinä, että palkat ja vaikkapa mahdollisuudet johtavan aseman työtehtäviin olisivat kaikilla samat. Mutta mielestäni on tärkeää myös muistaa, etteivät nuo sukupuolten välillä olevat kuilut ole pelkästään miesten rakentamia. Yhtä lailla me naiset ollaan hakkuinemme niitä kaivamassa. Sillä, ettei uskota omaan pärjäämiseemme. Sillä, ettei edes haeta niitä haastavia työpaikkoja. Sillä, ettei uskota olevamme arvokkaita tai että tyydytään. Onneksi ei aina, mutta joskus kuitenkin. Eikä onneksi kaikki, mutta jotkut kuitenkin. Onneksi me voidaan myös täyttää niitä kuiluja. Tai jos ei jakseta niin osataan me rakentaa siltojakin!

Jos jotain saisin sanoa kaikille lapsille ja nuorille, muistuttaisin tyttöjä ja poikia siitä, ettei mitkään ennakko-odotukset määritä heitä. Niin naisia kuin miehiäkin on moneen junaan ja jotkut jäävät vielä asemallekin. Jokainen on täydellinen juuri sellaisena kuin on eikä kenenkään tarvitse täyttää toisten ihmisten odotuksia kelvatakseen. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa olla nainen, naisellinen, mies tai miehekäs. Vaikka ympäristömme ohjaisi meitä tiettyihin odotuksiin, ei naiseutta edes olisi ilman sitä edustavia yksilöitä. Sinua, minua ja Pihtiputaan mummoa.

Jokainen meistä on osa sitä yhtälöä, joka määrittää mitä naiseus on. Joten muistathan aina olla rohkeasti juuri sellainen nainen kuin olet. Ja muistathan nauttia siitä! Hyvää naistenpäivää!