Parhaat matkavinkit Roomaan -sarjan ensimmäinen osa löytyy TÄÄLTÄ. Siellä aiheena yleistä Italiaan matkatessa huomioitavaa, turvallisuusasiaa, Roomaan saapumisen, siellä liikkumisesta ja majoittumisesta.

Tämän postauksen aiheena on ruoka. Ruoka Roomassa on ihan parasta! Ainakin jos onnistuu välttämään pahimmat turistirysät. Minun ehdoton suositukseni Roomaan matkaajille onkin syödä ja juoda paljon. Mutta älä hyvä ihminen syö paikassa, jonka ovella on valokuvat kaikista annoksista (tai vielä pahempaa muovijäljennökset). Tai paikassa, jotka houkuttelevat ihmisiä sisään sanoilla tourist menu tai menu turistico. Kuten aina, valitse paikka, jossa on paikallisia ja monesti kannattaa suunnata vähän suuria katuja syrjemmälle. Kannattaa pitää myös mielessä, että kaikki ravintolat eivät ole lounasaikaan auki.

Aina uuteen paikkaan matkatessa googlaan käyttäytymisetikettia ja muunmuassa tippaamiskäytäntöjä kohdemaassa. Italiassa tippiä ei kuulu jättää. Ja heti sen sanottuani totean perään, että itse kyllä usein jätän silti. Joissain ravintoloissa hintaan lisätään muutaman euron palvelumaksu, mutta vaikkei sitä olisikaan, ei tippiä tarvitse jättää. Paikalliset ystäväni selittivät asiaa niin, että se tuntuu almuille, joten asiakkaiden odotetaan maksavan vain tilaamistaan asioista. Toki poikkeuksellisen hyvästä palvelusta voi kiittää tippaamalla. Itse luotan myös siihen, että näytän sen verran selkeästi turistille, että tipin jättäminen on minulle sallitumpaa kuin paikallisille.

Toinen etikettiasia, josta minun on pakko mainita liittyy pizzan syömiseen: sitä syödään sormin! Myös paikassa, jossa istutaan pöydissä kynttilänvalossa. Pizza leikataan haarukalla ja veitsellä ja kuuma ja kostea keskiosa voidaan auttaa suuhun ruokailuvälinein, mutta sitä lukuunottamtta pizza syödään aina sormin. Roomalainen pyöreä pizza on muuten kauttaaltaan ohutta, pohjasta ja reunoista. Reunoilta paksu pizza on napolilaista.

Paikallisia erikoisuuksia kannattaa myös testata. Ne on erikoisuuksia syystä. Pecorinojuustolla ja mustapippurilla maustettu pasta cacio e pepe roomalainen herkku. Monen ravintolan listalla löytyy myös uskalialle matkaajille testattavaksi trippa romana eli naudan vatsalaukkua. Roomalainen mozzarellalla täytetty risottopallo supplì kannattaa testata, se on parasta ikinä! Sanokaa mun sanoneen! Keväällä on artisokkasesonki, joten silloin kannattaa nauttia carciofini -annoksia. Ja pikaista helpotusta nälkään kannattaa hakea haukkaamalla pala pizza al taglio -roomalaista levypizzaa.

Ruoka_2

Pizza al taglio eli levypizza on Rooman erikoisuus. Levypitsapuodista on helppo napata nopea, mutta herkullinen lounas paikan päällä syötäväksi tai mukaan. Valitse paikka, jonka pizzat näyttävät herkullisille. Kunnon paikassa pizzapalat punnitaan ja hinnoitellaan painon mukaan (kalliimmilla täytteillä toki kalliimpi kilohinta). Sinun ei tarvitse tietää mitä pizzoissa on, voit vain osoittaa sormella mitä haluat (kannattaa ottaa pala useampaa makua). Joka paikasta löytyy ainakin margheritaa (tomaattia ja mozzarellaa) sekä erilaisia kinkkuja ja salameja. Myös kasvistäytteitä on hyvin saatavilla, oma lempparini on munakoiso. Myös kesäkurpitsa pizzalla on erittäin hyvää! Rooman erikoisuus on perunapizza, joka on hauskaa vaihtelua. Se ei ole oma lempparini, mutta moni rakastaa sitä.

Ja kun olet kerran jalallasi pizza al taglio -paikkaan astunut niin kysy ihmeessä löytyykö valikoimasta supplì. Tuo friteerattu, mozzarellasydämellä varustettu roomalainen risottopallo on mun elämäni suuri rakkaus. Kunnon paikassa supplìsta ei pitäisi joutua pulittamaan euroa enempää.

Varmaan suosituin levypizzapaikka Roomassa on Gabriele Boncin Pizzarium (Via delle Meloria 43). Taatusti maukkaita ja innovatiivisia täytteitä, mutta myös taatusti valtavasti muitakin ihmisiä paikalla.

Löydät todennäköisesti hyvää palapizzaa melkein mistä tahansa. Muutama varmasti hyvä tärppi tässä vielä: Piazza Venezian lähellä sijaitseva Bona Pizza (Corso Vittorio Emmanuele II, 8) tarjoaa erittäin hyvää pizzaa, mutta sijaintinsa vuoksi kalliiseen hintaan. Alice Pizza -ketjun paikkoja on useampia ympäri Rooman. Sieltä saat erittäin hyvää pizzaa hyvään hintaan. Oma lempparini on vanhan kotini lähellä, Bologna -metroaseman lähellä oleva Mamma Pizza (Via Ravenna 32), jossa pizza on herkullista ja edukasta sekä supplìt taivaallisia!

Ruoka_3

Suurimmat todennäköisyydet herkullisen illallispaikan löytämiseen tarjoaa kaupunginosa Trastevere (toispuoljokkee). Alue herää illalla eloon ja on täynnä ihmisiä ja toinen toistaan herkullisempia ravintoloita. Täälläkin kannattaa kiertää menu turistico -paikat kaukaa, ja olla tietoinen siitä, että Piazza di Santa Marian laidalla hinnat ovat luultavasti hieman korkeammat kuin muualla. Suosittelen kävelemään pieniä kujia ja poikkeamaan sellaiseen paikkaan, josta tulee hyvä fiilis.

Muutamaa paikka, joita Trasteveresta voin suositella varsinkin herkullisen tuorepastan syöntiin: Pasta e Vino Osteria (Via Della Pelliccia 12), La Tavernetta 29 da Tony e Angela (Via della Pelliccia 29a) Il Duca (Vicolo del Cinque 52). Il Ducaa vastapäätä on muuten myös baari Cioccolata e Vino (Vicolo del Cinque 11), josta voi käydä hakemassa jälkkäriksi shotit suklaamukista tarjoiltuna.

Tonnarello taitaa olla tällä hetkellä kaupunginosan suosituin pastapaikka ja hyvää pastaa tarjoavatkin. Jonot vaan ovat ihan hirveät ja mielestäni ruoka ei ole sen parempaa kuin näissä muissakaan, joihin ei tarvitse jonottaa tuntia.

Trattoria Da Augusto (Piazza dè Renzi 15) on myös hyväksi havaittu ravintola, jossa ainakin ennen oli tiistai-iltaisin tarjolla listan täydeltä vasta kalastettuja mereneläviä. Dar Poeta (Vicolo del Bologna 45) taas on tunnettu jälkkärierikoisuudestaan nutellacalzonesta, mutta pääruuaksi syömäni munakoisopizza oli myös aivan taivaallista. Myös Capo de Fero (Via di S. Cosimato 15) ja Ai Marmi (Viale di Trastevere 15) ovat testattuja ja hyväksi havaittuja.

Toki muualtakin kaupungista löytyy herkullisia ravintoloita. Historiallisen keskustan alueella on vierekkäin kaksi erinomaista ravintolaa Mastrociccia (Via del Governo Vecchio 76) ja Mimi e Coco (Via del Governo Vecchio 72). Molemmissa on tarjolla erittäin hyvää pastaa. Mimi e Cocoon on iltaisin aika pitkä jono, eikä ruoka mielestäni ollut mitenkään merkittävästi parempaa kuin Mastrocicciassa.

Täytyy mainita vielä hauska Spaghetteria L'archetto (Via Dell'Archetto 26), joka sijaitsee aivan Fontana di Trevin kupeessa. Himpun verran turistirysä, mutta kaikkiaan hauska tuttavuus, jossa on tarjolla spaghettia varmaan sadalla eri lisukkeella varustettuna. Olen käynyt muutaman kerran ja ollut ihan tyytyväinen, vaikka kuivapasta ei tuoreelle vertoja vedäkään. Testaccion kaupunginosasta taas löytyy herkullista roomalaista pizzaa tarjoava Da Remo (Piazza di Santa Maria Liberatrice 44) ja napolilaista pizzaa Roomassa saa esimerkiksi Pizzeria Tondasta (Via Valle Cortano 31).

Jos on liikkeellä keväällä artisokkasesongin aikaan, kannattaa suunnata askeleensa vanhaan juutalaiskaupunginosaan ghettoon. Siellä on tarjolla aivan ihanaa ruokaa ja erästä paikallista erikoisuutta - kokonaisena uppopaistettua artisokkaa. Sora Margherita (Piazza delle Cinque Sole 30) on ehkä kuuluisin paikka sillä herkutteluun. Sinne on vaikeaa saada pöytää, mutta kannattaa yrittää soittamalla. Kokemus on ihan huikea, sellaisella rosoisella tavalla. Paikkaa ei ulkoa edes tunnista ravintolaksi ja päivän menut on kirjoitettu käsin (ja yliviivattu loppuneet annokset). Jos et ole Sora Margheritaan pääsemässä, kannattaa kurkata Googlen kuvahaku paikasta - KLIK - niin pääset vähän tunnelmaan!

Minun suosikkiravintolani koko kaupungissa maailmassa on kuitenkin San Lorenzon kaupunginosasta löytyvä pizzeria Formula Uno (Via Degli Equi 13). Täysin autenttinen roomalainen ravintola, jossa tarjoillaan käsittämättömän herkullista ohutpohjaista roomalaista pitsaa ja alkupalaksi otan aina 1,20 € kustantavan supplìn. Pidän niistä niin paljon, että muutaman kerran olen tilannut sellaisen jälkkäriksikin. Vaikea on päihittää myöskään sitä, että paikassa litra talon viiniä maksaa kahdeksan euroa. Kyllä, litra, kahdeksan euroa.

Formula Unoon saapuminen voi olla tavan turistille vähän hankalaa. En suosittele Terminin viertä kävelemistä ilta-aikaan (asunnottomien nukkumapaikkaa koko matka ja aika levotonta). Busseilla tai raitiovaunulla pääsee kohtuullisen lähelle, mutta taksilla tuleminenkaan ei ole ollenkaan hullumpi idea. Täällä on turha odottaa valkoisia pöytäliinoja ja seesteistä tunnelmaa. Niiden sijasta saat aitoa italialaista elämää, elämäniloa, puheensorinaa, astioiden kilinää ja läjäpäin hyvää fiilistä.. niin ja erittäin hyvää ruokaa!

Muutama huomautus vielä italialaisesta illallisesta! Kunnon italialinen illallinen koostuu alkupalasta (antipasto), joka voi olla vaikkapa bruschetta tai caprese-salaatti, ensimmäisestä ruokalajista (primo), joka on yleensä pasta tai risotto, pääruuasta (secondo), joka on yleensä jonkinlainen liha, jonka seuraksi on valittava erikseen lisuke (contorno) sekä jälkiruuasta (dolce). Ei ole mikään etikettivirhe mennä ravintolaan ja syödä pelkkä pasta. Mutta kannattaa olla tietoinen siitä, että jos otat ns. "pääruuan", siihen pitää ottaa erikseen haluamasi lisukkeet kuten peruna, kasvikset tai salaatti. Ja pääruoka ei välttämättä ole kaikista isoin ja täyttävin annos, koska sitä ennen syödään tyypillisesti pastaa. Kannattaa muistaa myös, että Italiassa pizzeriassa syöminen ei ole mikään pitkä, rauhallinen ja hieno ateria vaan ennemmin arkinen ja nopea. Tietysti voit istua rauhassa viiniä juoden kuinka pitkään haluat, mutta varaudu siihen että pizzeriassa ruoka tulee nopeasti pöytään. Jos haluat syödä hitaasti ja pitkän kaavan mukaan, kannattaa suunnata muuhun ravintolaan kuin pizzeriaan.

Ruoka_4

Aperitivo on Milanosta lähtöisin oleva konsepti, joka on rantautunut myös Roomaan. Homma toimii niin, että aperitivoa tarjoavissa ravintoloissa ostat yhden aperitivo -hintaisen drinkin ja sen kanssa samaan hintaan kuuluu buffet, josta saat syödä niin paljon kuin haluat. Seuraavat juomatkin ovat ylensä ensimmäistä edullisempia. Tokikaan ruoka ei välttämättä ole yhtä laadukasta ja erityistä kuin varsinaisissa illallisravintoloissa, mutta aperitivo kannattaa pitää mielessä, jos on sellainen olo, ettei välttämättä perinteinen illallinen olisi tarpeen.

Momart (Via XXI Aprile 19) on eniten suosimani aperitivoa tarjoava paikka Roomassa. Se sijaitsee vähän kaukana keskustasta, mutta herkulliset drinkit ja buffet ovat kyllä sen arvoiset. Salaatit ovat hyviä, pastat eivät tajunnanräjäyttäviä, mutta puu-uunissa paistetut tuoreet pizzat ovat mielettömiä. Tämä paikka sai minut rakastumaan juustottomaan marinarapizzaan. Paikka on tullut viime vuosina hurjan paljon suositummaksi kuin muutama vuosi takaperin, joten paikalle kannattaa saapua viimeistään seitsämän aikaan, jos ei halua joutua hirveästi jonottamaan. Myös Freni e Frizioni (Via del Politeama 4/6) on hyväksi havaittu paikka aperitivolle.

Ruoka_5

Ah gelato! Heti alkuun sanottakoon, että en kertakaikkiaan luota ihmisiin, jotka eivät pidä italialaisesta jäätelöstä. Minä en ole pätkän vertaa makean perään, mutta rakastan kunnon italialaista jäätelöä. Kermaista jäätelöä, jossa marjat maistuvat marjoille ja hedelmät hedelmille. Hyviä jäätelöpaikkoja on vaikka kuinka paljon, mutta tässä taas muutama vinkki, joiden avulla löydät helposti hyvän gelaterian.

Katso tiskiin! Onko siellä kirkkaan virheänä hohtavaa pistaasijäätelöä? Ei hyvä! Onko banaani- tai sitruunajäätelö keltaista? Ei hyvä! Jos pistaasijäätelö hohtaa kirkkaan vihreänä, täytyy värin tulla väriaineesta. Oikea pistaasi on paljon haaleamman sävyistä. Aito banaani jäätelössä on haaleaa vaaleanruskeaa ja sitruuna valkoista. Ymmärrätkö pointin? Pistaasi (pistacchio), banaani (banane) ja sitruuna (limone) ovat hyviä yksilöitä jätskipaikan laadun tarkistamiseen. Jos siellä käytetään vain oikeita marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä jäätelöiden maustamiseen ei banaanijäde voi olla keltaista.

Mielestäni kaupungin paras gelateria on Il Dolce Sorriso (Via Arenula 47). Rakastan sitä paikkaa ja sen omistajaa koko sydämestäni. Roomassa asussani gelateria muutti isompiin tiloihin, mutta aina siellä vieraillessani, jos omistaja sattui olla tiskin takana, minua odotti iloinen tervehdys Buongiorno signorina finlandese! Giolitti (Piazza Mariano Armellini 15) on varmasti Rooman suosituin gelateria (ja pasticceria). Suurin osa pitkässä jonossa seisovasta ihmismassasta valitsee kippoonsa tai tötteröönsä shampanjajäätelöä, jota  (ja vain ja ainoastaan sitä!) kyseisessä puodissa käy nautiskelemassa säännöllisin väliajoin Silvio Berlusconi. Italian parlamenttitalo on myös ihan Giolittin lähellä.

Gelateriassa saa valita ottaako jäätelönsä kuppiin vai vohveliin (minä otan aina kuppiin, koska inhoan vohvelia) ja ainakin keskikokoisiin tai isoihin kuppeihin saa aina valita useampaa makua. Pienen kupin tilannetta en tiedä, koska arvaatte varmaan... enhän minä ole ikinä pientä gelatoa ottanut. Minun suosikkimakujani ovat frutti di bosco (metsämarjat), stracciatella (kermajäätelöä suklaahipuilla) ja mango. Myös simppeli fiordilatte on hyvässä paikassa aivan ihanaa!

Hyvistä paikoista joka käänteessä saarnattuani täytyy vielä mainita gelateriaketju Blue Ice. Niitä näkyy vähän joka kulmassa ja vaikka Blue Ice ei missään nimessä olisi ensimmäinen valintani, on senkin ketjun jäätelö yllättävän hyvää ja Blue Icen gelatokin on parempi kuin ei gelatoa ollenkaan.

Herkullsita gelatoa on tarjolla myös paikassa nimeltään Pompi (Via Albalonga 7). Jos sinne suuntaa, joutuu vain ison pohdinnan eteen: syödäkö herkullista gelatoa vai maistaako kuuluisaa tiramisua. Paikassa on tarjolla perinteisen tiramisun lisäksi myös taivaallisen ihanaa pistaasi- tai mansikkatiramisua. Jos haluat syödä sisällä pöydässä, sinun tulee ensin jonottaa tiskille, josta sinut ohjataan pöytään! Terassille voit istua vapaaseen pöytään ja sinua palvellaan siinä. Myös mukaan on mahdollista ottaa. Suosittelen.

Ruoka_6

Itse en jo kahvia, joten mulla ei ollut yhtään kuvaa italialaisesta kahvista. Joten totesin, että jäätelöstä voi aina laittaa ylimääräisenkin kuvan, heh.

"Bar" tarkoittaa italiassa kahvilaa. Ja kahviloitahan on jokaiselle kulmalla. Oikeastaan mihin tahansa kahvilaan on turvallista poiketa ja kahvi on varmasti hyvää. Varsinkin jos se on täynnä paikallisia. Siksi tässä kategoriassa kirjoitan bareissa asioimisesta enkä jaa paikkavinkkejä.

Ensinnäkin, kun menet bariin, et marssi ensimmäiseksi sille tiskille, jossa kahveja tehdään. Jossain sivussa on pienempi tiski, jonka takan istuu yleensä vanhempi mies. Menet ensin sinne tiskille, kerrot mitä aiot tilata ja maksat tilauksesti. Tältä kassalta saat kuitin, jolla sitten saat tilata juomasi kahveja valmistavilta baristoilta.

Italiassa tilatessasi "un caffè" saat espresson. Peruskahvi on siis espresso. Espresso on varmasti italialaisen kahvilan suosituin tuote ja lähellä perässä tulee caffè macchiato eli espresso pienellä maito(vaahto)tilkalla. Jos haluat tilata suomalaista suodatinkahvia muistuttavan kahvin tilaamasi tuote on caffe americano. Tämän saman tuotteen saa myös sanoilla aqua sporca, joka tarkoittaa suoraan käännettynä likaista vettä. Kahveissa vain taivas on rajana, mutta yksi tärkeä asia täytyy italiaan matkaajille muistuttaa: cappuccinoa juodaan vain aamupalalla! Eioskaan muulloin. Mutta aamupaksi cappuccino kera nutellalla tai vaniljakreemillä täytetyn corneton kanssa on enemmän kuin italialainen juttu.

Barista on helppo napata kahvin yhteyeen myös pientä palasta. Kahviloissa on oikeastaan aina saatavilla tramezzinoja eli kolmioleipiä sekä paninoja eli täytettyjä sämpylöitä. Pikainen lounas on siis helppoa napata barista, jos pizza al taglio -paikkaa ei näy lähettyvillä.

On hyvä muistaa myös, että kahviloissa istuminen maksaa. Tyypillinen tapa juoda kahvit on hörpätä caffè nassuunsa siinä tiskillä seisten, mutta toki kahvilaan voi mennä istumaankin. Silloin kahvin hinta vaan on kalliimpi. Varsinkin keskustassa, jossa turisteja vilisee voit ihan hyvin myös mennä vain suoraan istumaan vaikkapa barin terassille, josta tarjoilija hakee tilauksesti ja tarjoilee sinulle pöytään. Tällä tavalla suosituimmissa paikoissa un caffè voi maksaa jopa kuusi euroa, siinä missä kesksutan ulkopuolella barissa tiskillä seisten juotu espresso maksaa usein 80 senttiä.

Huh, tässähän ihan hengästyy ja tulee nälkä! Siinä oli melkoinen tykitys mun vinkkejä Roomaan ja siellä syömiseen. Haluan vielä muistuttaa, että Roomassa on satoja muitakin ihania ravintoloita, eli voit varmasti syödä koko loman herkullista ruokaa, vaikket astuisi jalallasi yhteenkään mainitsemaani paikkaan. 

Herahtiko muillakin vesi kielelle? Onko teillä siellä jo vierailleilla suosikkipaikkoja syödä Roomassa? Entäpä Roomasta haaveilevat -  pizzaa vai pastaa vai molempia vuorotellen? Mää kuulun tähän viimeiseen porukkaan. Ja gelatoa jälkkäriksi kiitos!

Postaussarjan muut postaukset:
Osa 1 - Yleistä Roomasta