Mulla on salaattien suhteen aina joku kausi menossa. Vuosia sitten se oli kanasalaatti ananaksella ja valkosipulikastikkeella, jota seurasi kausi tonnikalasalaattia Felixin chili-tomaattikastikkeella. Sen jälkeen vuoroon tuli fetasalaattikausi, jota peesasi hyyyvin pitkään kestänyt caesarsalaattikausi. Välissä nähtiin pikainen kierros mozzarellaa balsamicon kanssa, kunnes tänä kesänä caesar sai luopua vallastaan ja valtaistuimelle nousi hedelmäinen, vahva vinegretti. Kansa on edelleen tyytyväinen uuteen hallitsijaansa.

Tiedän kyllä, että yleensä vinegretin kaava on öljyä ja happoa suhteessa 2:1, mutta minun suosikkikokonaisuuteni poistuu vähän perinteiseltä polulta. Pidän kastikkeissani pienestä makeudesta ja makeutta taas pidän aisoissa sopivalla hapokkuudella! Resepti löytyy alta ja jo nyt haluan muistuttaa, että muuntelumahdollisuudet on rajattomat, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleisensä vinegretti.

23

SYKSYN SUOSITUIN VINEGRETTI

| TARVITSET |

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
½ rkl hunajaa
½ rkl limen tai sitruunan mehua
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
ripaus pippuria

| TEE NÄIN |

1. Mittaa pieneen kippoon tai pakastusrasiaan öljy, omenaviinietikka, hunaja ja sitrusmehu. 2. Pilko veitsellä valkosipulinkynsi niin pieneksi silpuksi kuin ikinä saat. Skippaa valkosipulipuserrin salaatinkastiketta tehdessä välttääksesi valkosipulin kitkeröitymisen! 3. Sekoita joukkoon valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita voimakkaasti. Esim. haarukalla vispaaminen sekoittaa ainekset kunnolla ja tekee kastikkeesta himpun paksumpaa.

Kun kastike on valmis, pitää tietenkin testata tuliko siitä hyvää vai tarvitseeko jotakin lisätä. Paras keino salaatinkastikkeen testaamiseen on napata pieni salaatinlehti, dipata se kastikkeeseen ja pistää poskeen. Salaatilla maistaessa kastike saattaakin maistua miedommalle kuin pelkiltään vaikkapa sormelta maistettuna.

Hunaja tuo tähän vinegrettiin ihanan sävyn ja hunajan makeuden kaveriksi sopii mielestäni taivaallisesti vähän normaalia enemmän happoa. Oliiviöljyn ja hapon kaveriksi voi kuitenkin lykätä ihan mitä vain mieleen juolahtaa. Yrtit tai vaikkapa chili ovat erittäin päteviä vaihtoehtoja. Vinegretti säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten jos teet isomman satsin kannattaa sekoituskipoksi valita pakastusrasia, jonka voi sitten sulkea kannella ja laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa käyttöä. Meillä tämä määrä menee noin kahden päivän lisukesalaattiin tai sitten kerralla kokonaan jos syödään "pääruuaksi" salaattia!

Kuuluuko vinegretti teillä osaksi salaattirutiineja? Millainen on just sun lempparikombo? Itse olin pitkään vannoutunut balsamiviinietikan fani, mutta tänä syksynä omppuviinietikan ja hunajan yhdistelmä on kiilannut ainakin hetkeksi edelle.