Moikka kaikille. Täällä se on - viikonloppu ja lupa herkutella! Yksi mun suosikeista kotona tehdyistä herkkuruuista on ehdottomasti hampparit. Nyt punaisen lihan ja siipikarjan jäätyä ruokavaliosta, on tosin noussut kysymys, että mitäs sitä oikein laittaisi burgerin väliin? Siis jauhelihapihvin tai kanafileen tilalle. Kasvispihvejähän on jos jonkinlaisia. Tykkään kyllä kaikista raastepihveistä ja kikhernejutuistakin, mutta jotenkin ne maistuu hampparissa aina niin kasvispihveille. Onneksi yksi ystäväni laittoi mulle linkin aurinkokuivattu tomaatti-mozzarella-kvinoapihveihin - ja nams! Mikään muu vegepihvi ei ole maistunut hampparin välissä niin hyvälle kuin nämä. Ihan oikeasti.

Mitään varsinaista laihisruokaa nämä eivät ole (kvinoan hiilarit ja suhteellisen reippaasti juustoa taikinassa kröhöm), mutta ei nyt mitään ihan kuraakaan. Kvinoassa kun on aikas ihanteellinen aminohappokoostumus ja lisäksi se pitää sisällään aika mukavasti mm. rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. No, ravintoarvot sikseen, käydäänkö reseptin kimppuun? Reseptin olen siis löytänyt täältä, mutta muokannut vähän oman maun ja jääkaapin sisällön mukaiseksi.

KVINOAPIHVIT MOZZARELLALLA JA TOMAATILLA

2,5 dl kvinoaa
5dl kasvislientä

175 g mozzarellaa
4 rkl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
2 munaa
0,5 dl jauhoja
2 kynttä valkosipulia murskattuna
1 tl pippuria

öljyä paistamiseen

1. Huuhtele kvinoa runsaassa (lämpimässä) vedessä. Tämä on näiden pihvien ärsyttävin osuus sillä ainakin meidän siivilässä on sen verran isot reiät, että pienet turvottamattomat kvinoat menevät niistä läpi. Joten vaihtoehtoina on huuhdella kvinoa joko sideharsoa käyttäen tai pikkiriikkisessä leivontaan tarkoitetussa minisiivilässä.
2. Nakkaa huuhdeltu kvinoa kattilaan ja kuuma kasvisliemi päälle. Keitä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. Ei kannata antaa kvinoan kiehua täyttä päätä vaan pieni kuplinta riittää ja kantta kannattaa pitää. Kun neste on ihmeytynyt, on kvinoa valmis. Nosta hellalta jäähtymään ja voit sekoittaa kvinoaa vähän ilmavammaksi haarukalla.
3. Kun kvinoa on vähän jäähtynyt, lisää joukkoon kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jos taikina jää liian löysäksi, voit lisätä vähän jauhoja (oikeastaan mitkä tahansa jauhot käy!). Muotoile massasta pihvejä, jos haluat valmistaa siistimpiä ja tasamuotoisia biffejä. Jos haluat säästää vaivaa voit myös nostella massaa suoraan kulhosta pannulle ja levitellä pihvin muotoon lusikan avulla vasta silloin.
4. Laita pannu lämpiämään ja öljyä pannulle. Pannun ei kannata olla superkuuma, etteivät pihvit kärtsää. Paista pihvejä noin 3 minuuttia, käännä ja paista toiset 3 minuuttia.

Burgerit_2

Siinäpä se! Oikeasti tosi helppoa ja ihan älyttömän mehevää. Koostumus suussa on ihan oikeasti mun mielestä tosi jauhelihapihvimäinen. Tietenkään nämä eivät lihalle maistu, mutta ihan älyttömän hyvälle silti. Munkin lihansyöjämies ihastui näihin kertaheitolla ja on pyytänyt ekan kokeilun jälkeen näitä ruokalistalle monesti uudestaankin. Tuossa alkuperäisessä reseptissä on muutamassakin kohdassa lisätty suolaa taikinaan, mutta minusta nämä eivät lisättyä sellaista kaipaa. Kasvisliemessä, juustossa ja tomaateissa on ihan riittävästi minun makuuni. Tämä pihvi on maultaan aika mieto, joten ottaa varmasti hyvin vastaan enemmänkin mausteita. Omat herkut sinne sekaan vaan!

Sitten vaan hampparia kasaamaan. Kasvissyöjän kannattaa valita hampparisämpyläksi jotain täysjyväviljaa proteiininsaantia ajatellen. Mulla tässä hampparissa kuorena toimi Reissumies Tosi Tumma -leivät. Niissä on mukavasti kuituakin! Hampparin väliin voi luonnollisesti laittaa omia herkkujaan. Minun yksilöni ei ollut mikään esteettisin burgeri, mutta namia se oli. Välistä löytyy maustekurkkua, salaattia, cheddaria, tomattia ja majoneesiä. Burgerin kaveriksi vaikkapa itse tehdyt lohkopotut (mausteena vain yrttiöljyä ja chilihiutaleita) sekä kevyempi versio coleslawsta (joka on muuten mun herkkua) - varhaiskaalia suikaleena, porkkanaa raasteena ja kastikkeeksi vähän kermaviiliä limemehulla. Ja juoomaksi vaikka raikasta kivennäisvettä mansikalla ja limellä maustettuna. Rakkaan aviomieheni sanoin - toimii!

Miltä kuulostaa sun korvaan? Laitatko testiin? Toivottavasti!

Burgerit_3b