Perinneperjantai: häävalssi tai ensitanssi

Hyvää pääsiäistä kaikille! Pitkän perjantain kunniaksi hypätään taas perinteiden maailmaan. Sanoinkin jo viime viikolla, että muutamat seuraavat jutut tulevat olemaan perinteisiä ohjelmanumeroita. Joten tänään jutellaan häävalssista / ensitanssista.

Perinteisestihän tässä maassa hääparin ensimmäinen tanssi avioparina on ollut valssi. Nykyään kuitenkin yhä enemmän myös meillä Suomessa häävalssit ovat alkaneet korvaantua ihan vain ensitanssilla. Mun mielestä se on mukavaa erityisesti silloin jos mitään mieleistä häävalssia ei tunnu löytyvän tai valssiaskeleet tuntuvat vaikeille ja julkinen valssaaminen ahdistavalle. Ihan yhtä hyvä vaihtoehto on musta tanssia vaikka ihan vaan aske-viereen-askel-viereen -tyyliin johonkin hääparille tärkeään kappaleeseen.

35158258_55427eca06_o

Nyt tätä postausta kirjoittaessani en yhtäkkiä olekaan enää varma siitä, miten häävalssi perinteisesti menee. Meneekö se niin, että hääpari aloittaa tanssimisen, johon vähän ajan päästä vanhemmat liittyvät mukaan? Vai liittyvätkö muut mukaan vasta seuraavaan tanssiin niin, että hääpari saa tanssia oman häävalssinsa yksin ja vasta sitten muut liittyvät mukaan ja myös vaihtavat paria niin, että morsian saa tanssia isänsä kanssa ja niin pois päin? Valaiskaa mua miten tämä perinteisesti menikään!

Meillä on tällä hetkellä sellainen suunnitelma, että perinteiseen tyyliin me avataan tanssit meidän valitsemalla kappaleella. Ja meidän mielestä olisi kivaa, jos kaksi seuraavaa kappaletta olisi meidän vanhempien häävalssit. Täytyy kyllä myöntää, etten hyvällä tahdollakaan muista, mikä meidän vanhempien häävalssi oli (vaikka on äiti sen mulle monesti kertonut) ja Jonin vanhemmista mulla ei ole sitä vähääkään hajua. Mutta toivottavasti sieltäkin häävalssi löytyisi, jotta päästäisiin vanhempienkin häävalssien tahtiin tanssimaan. Oman valintamme me haluttaisiin kuitenkin tanssia ihan vain itseksemme. Niin, että muut liittyisivät tanssimaan vasta seuraavan kappaleen alusta.

Miten te teette? Tanssitteko valssia vai jotain muuta? Vai skippaatteko koko huomion keskipisteenä tanssimisen?

Häävalssista puheen ollen.. yksi Jonin ulkomaalainen kaveri on menossa kesäkuussa naimisiin ja heidänkin kotimaassaan on tapana tanssia esimmäisenä tanssina nimen omaan valssia. No, hehän eivät ole koulussa tai missään muualla oppineet valssia tanssimaan, joten tämä Jonin kaveri kysyi osataanko me tanssia valssia ja voitaisiinko me opettaa heitä. Kyllähän se Joni oli mennyt lupaamaan, että voidaan me opettaa.. toki me suhteellisen hyvin osataan valssata, mutta ei meiltä kyllä mitään maailmaa mullistavaa tanssikurssia irtoa. Toivottavasti kelpaa silti!

8 Kommenttia

 1. Tosi ihana idea tuo, että häävalssin jälkeiset kaksi valssia olisivat vanhempienne häävalssit! Täytyy ehkä itselläkin koittaa udella meidän vanhempien samanmoiset ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Kyllä luulen, että vanhemmatkin ilahtuu siitä, että pääsevät lapsensa häissä myös omaa valssiaan tanssimaan :)

   Poista
 2. Suvituuli kun lehdissä soittaa... Hyvin on toiminut tuo Reijo Kallion Suvivalssi! Sanat on edelleen passelit ja hyvin meni askelkuviotkin kun tuossa You tuben avulla tanssittiin takan ympäri. Ehkäpä askeleet meni jopa paremmin kuin vuonna yks ja kaks, jolloin oltiin niin nuoria ja kokemattomia tanssijoita tällaisiin kipaleisiin...
  Kun joskus selviätte tänne, voidaan pitää pikakurssi tai käydä ihan oikeissa tansseissa.. Mutta kuten hyvin tiedät, tässä takan ympärillä tanssit onnistuu vallan mainiosti
  Yleensä kai ekan valssin aikana tulee jo se parinvaihto molempien vanhempien kanssa, mutta koskapa sitä ei kirkossa kuuluteta, niin mikäs teitä estää ottamasta mieluista käytäntöä. Ehkä se kannattaa vaan kuuluttaa selkeästi, ettei tädit ym. sukulaiset ala meitä tuuppimaan parketille liian aikaisin!
  Toivon, että löydätte mieleisen häävalssin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun mulla on nyt tuo kirjallisena niin en ehkä unohda enää niin helposti.. tai vaikka unohdan niin voinpahan tiedon ainakin jostain tarkistaa! :D

   Ja kyllä meillä pikakurssin verran on jo valssi itsellämmekin hallussa. Mutta sitä vaan pohdin, että onko meillä niin mahtavat tanssitaidot, että kukaan meitä oikeasti tanssiopeksi haluaa.. tosin jos ei valssia yhtään osaa, niin sittenhän me ollaan suorastaan taitureita ;)

   Ja juu - täytyypä sitten muistaa informoida juhlakansaa siitä, että miten tehdään! :)

   Poista
 3. Täällä päin häävalssi perinne menee niin, että ensimmäisen valsin tanssii hääpari, toiseen valssiin tulee vanhemmat mukaan ja 2valssin puolessa välissä vaihtaa paria. Eli morsiammen äiti tanssii sulhasen isän kanssa ja sulhasen äiti morsiammen isänkanssa. Vasta kolmanteen valssiin saa tulla kaikki vieraat mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla erilaisista tavoista! Tuossa oma äiti yllä infosi, että meidän suvun häissä on ollut tapana, että vanhemmat liittyvät jo ensimmäisessä, siinä varsinaisessa häävalssissa mukaan :) Eli varsinkin jos vieraita tulee useammasta suunnasta niin kannattaa muistaa informoida, että miten just näissä häissä tehdään! :D

   Poista
 4. Me tanssitaan häätanssi ja kaikki saavat osallistua. Ei kumpikaan osata valssata :D Joudun kyllä varmasti tanssimaan valssia sukulaisten kanssa... Iihk..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa sitten oikein teille sopivalta vaihtoehdolta :) Noh, onneksi ne sukulaisetkin varmaan ymmärtää olla liian vaiketa askelkuvioita suorittamatta! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!