Hyvää pääsiäistä kaikille! Pitkän perjantain kunniaksi hypätään taas perinteiden maailmaan. Sanoinkin jo viime viikolla, että muutamat seuraavat jutut tulevat olemaan perinteisiä ohjelmanumeroita. Joten tänään jutellaan häävalssista / ensitanssista.

Perinteisestihän tässä maassa hääparin ensimmäinen tanssi avioparina on ollut valssi. Nykyään kuitenkin yhä enemmän myös meillä Suomessa häävalssit ovat alkaneet korvaantua ihan vain ensitanssilla. Mun mielestä se on mukavaa erityisesti silloin jos mitään mieleistä häävalssia ei tunnu löytyvän tai valssiaskeleet tuntuvat vaikeille ja julkinen valssaaminen ahdistavalle. Ihan yhtä hyvä vaihtoehto on musta tanssia vaikka ihan vaan aske-viereen-askel-viereen -tyyliin johonkin hääparille tärkeään kappaleeseen.

35158258_55427eca06_o

Nyt tätä postausta kirjoittaessani en yhtäkkiä olekaan enää varma siitä, miten häävalssi perinteisesti menee. Meneekö se niin, että hääpari aloittaa tanssimisen, johon vähän ajan päästä vanhemmat liittyvät mukaan? Vai liittyvätkö muut mukaan vasta seuraavaan tanssiin niin, että hääpari saa tanssia oman häävalssinsa yksin ja vasta sitten muut liittyvät mukaan ja myös vaihtavat paria niin, että morsian saa tanssia isänsä kanssa ja niin pois päin? Valaiskaa mua miten tämä perinteisesti menikään!

Meillä on tällä hetkellä sellainen suunnitelma, että perinteiseen tyyliin me avataan tanssit meidän valitsemalla kappaleella. Ja meidän mielestä olisi kivaa, jos kaksi seuraavaa kappaletta olisi meidän vanhempien häävalssit. Täytyy kyllä myöntää, etten hyvällä tahdollakaan muista, mikä meidän vanhempien häävalssi oli (vaikka on äiti sen mulle monesti kertonut) ja Jonin vanhemmista mulla ei ole sitä vähääkään hajua. Mutta toivottavasti sieltäkin häävalssi löytyisi, jotta päästäisiin vanhempienkin häävalssien tahtiin tanssimaan. Oman valintamme me haluttaisiin kuitenkin tanssia ihan vain itseksemme. Niin, että muut liittyisivät tanssimaan vasta seuraavan kappaleen alusta.

Miten te teette? Tanssitteko valssia vai jotain muuta? Vai skippaatteko koko huomion keskipisteenä tanssimisen?

Häävalssista puheen ollen.. yksi Jonin ulkomaalainen kaveri on menossa kesäkuussa naimisiin ja heidänkin kotimaassaan on tapana tanssia esimmäisenä tanssina nimen omaan valssia. No, hehän eivät ole koulussa tai missään muualla oppineet valssia tanssimaan, joten tämä Jonin kaveri kysyi osataanko me tanssia valssia ja voitaisiinko me opettaa heitä. Kyllähän se Joni oli mennyt lupaamaan, että voidaan me opettaa.. toki me suhteellisen hyvin osataan valssata, mutta ei meiltä kyllä mitään maailmaa mullistavaa tanssikurssia irtoa. Toivottavasti kelpaa silti!