Mitä tarvitsen vs. Mitä haluan

Aina silloin tällöin joku kommentoi meidän hääsuunnitelmia tai häähankintoja lausella: "Onko se oikeasti tarpeen?". Itse asiassa esitän tuon kysymyksen itsellenikin säännöllisin väliajoin, mutta olen huomannut tietyn kaavan vastauksissani. Nimittäin oikeastaan aina, mun vastaus on ei, ei se ole tarpeellinen, mutta haluan sen silti.

Aloin miettimään asiaa ja itse asiassa tekemään listaa asioista, joita oikeasti häitä varten tarvitsen ja joita vaan haluan. Ja tulos on tässä.

Asiat, joita oikeasti ehdottomasti tarvitsen näitä häitä varten

- Tuleva puoliso
- Esteettömyystodistus
- Vihkijä

... ihan oikeasti! Siinä ne on! Periaatteessa mitään muuta en häitä varten tarvitse. Kun olen löytänyt täydellisen tulevan puolison, ei minun tarviisi oikeasti hankkia mitään muuta kuin esteettömyystodistus ja joku meidät vihkimään. Toivoisin, että se olisi pappi ja kirkossa, mutta ei sitäkään oikeasti tarvittaisi siihen, että musta tulisi maailman onnellisin vaimo. Kaapista löytyy kyllä vaatteita ja olemassa olevaa kihlasormusta voitaisiin käyttää jatkossakin. Ihan oikeasti, kaikki muu vain halutaan.

Kuten hääjuhla meidän läheisille. Ja jos sen haluaa, niin on taas jotain lisää, joita sitten tarvitsee.

Asiat, joita oikeasti tarvittaisiin läheisille järjestettyä hääjuhlaa varten

- Juhlapaikka

... ihan oikeasti! Ei yhtään mitään muuta oikeasti tarvitsisi jonkinlaista läheisille järjestettyä hääjuhlaa varten. Juhlapaikka vain. Eikä sen tarvitsisi olla ihana ja romanttinen juhlatila vaan mikä tahansa paikka, missä hääjuhlaa voisi viettää. Kaikki muu olisi periaatteessa taas "turhaa". Sellaisia asioita, joita vain hääjuhlaani haluan.

Asiat, joita en haluaisi skipata, jos häitä juhlitaan vieraiden kanssa

- Ruokaa
- Juomaa
- Kutsut

... ihan oikeasti! Siinäpä ne asiat, joiden skippaaminen olisi minusta inhottavaa. Pitäisin sitä outona, jos haluaisin viettää hääjuhlaa läheisteni kanssa, mutten tarjoaisi heille mitään nälkään tai janoon. Tai jos en heitä kutsuisi häihin. Ei sen tarvitsisi olla hieno tai kallis kutsu, mutta jollain tapaa kutsu pitäisi vieraillemme esittää.

Mutta kaikki muu onkin sitten ihan oikeasti puhtaasti jotain mitä me halutaan, ei jotain mitä tarvitaan. Aikas lailla ihan kaikki muu.

Asiat, joita vain haluan, vaikka eivät olekaan edellytys hääjuhlalle

- Hääpuvut & kengät minulle ja miehelle
- Kampaukset ja meikit
- Kukat
- Koristeet
- Bändi
- Valokuvaus
- Nimikkodrinkit
- Häähajuvesi
- Asut avustajille
- Karkkibuffa
- Photobooth
- Vieraskirja
- Save the date -kortit
- Kirkko- tai hääohjelmat
- Musiikkiesitys vihkimiseen
- Riisin heittäminen
- Hääkarkit tms. kiitoslahjat
- Sukkanauha & heittokimppu
- Ohjelmaa
- Hääkakku
- Alkumaljat
- Vihkisormus
- Jotain uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua
- Huomenlahjat


... ja niin edes päin. Toki näissäkin on asioita, joita haluan enemmän kuin toisia. Joiden saamista toivon enemmän kuin toisten. Mutta ihan oikeasti, kaikkea tässä viimeisessä listauksessa yhdistää se, ettei niitä oikeasti tarvittaisi avioliiton solmimiseen tai hääjuhlan viettämiseen. Me vain halutaan viettää hääjuhlaamme niiden juttujen kera.

Joten loppujen lopuksi kysymys "Onko se oikeasti tarpeen?" itsessään osoittautuu aika tarpeettomaksi. Näinkin kalliissa ja tärkeässä prosessissa, kuin häiden suunnitteleminen ja viettäminen oleellisempi kysymys taitaa olla kuitenkin se, "Onko se niin tärkeää, että olet valmis tekemään riittävästi töitä sen saamiseksi?" Toistaiseksi jokaisen yllä olevan kohdan suhteen vastaus on kyllä.

Eikä tuolla listalla varmastikaan ole edes kaikki turha, mitä vaan satun haluamaan. Järjen käyttö on toki sallittua, mutta eikö muka tunteella eläminenkin ole? Kuinka ankeaa tämä elämä ja arki olisi, jos ei koskaan tekisi tai hankkisi jotain vain koska haluaa. Välillä sydän saa mennä järjen edelle.. kunhan sydän ei lakkauta järjenjuoksua ihan kokonaan.

Sitä mieltä minä ainakin olen, entäpä te?

10 Kommenttia

 1. No tämähän oli enemmän kuin totta joka sana, hyvä kirjoitus! Kyllä naimisiin pääsee ihan todella simppelein kuvioin ja vailla pennin jeniä (lähes!) Harvaa asiaa tai hankintaa häihin liittyen varsinaisesti tarvitsee avioliiton toteutumiseksi, mutta miksei sitä juhlisi ainutlaatuista hetkeä juuri sellaisin menoin ja sellaisten hankintojen siivittämänä, kuin hyvältä tuntuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin näin! Oon sun kommentin kanssa niin samaa mieltä :) Sehän on just noin, että todellakin sitä hetkeää saa ja pitää juhlia, jos yhtään sille tuntuu. Meistä sille tuntuu ja siksi me juhlitaan - tämä on meidän valinta, eikä pakon sanelema ratkaisu tai pelkkää tarvetta :)

   Poista
 2. Totta, oikeasti minulle riittää tuo mies, että olen maailman onnellisin nainen. Se, että minusta tulee hänen vaimonsa on vain plussaa. Minusta tulee hänen vaimonsa, koska minä haluan niin, mies ei suhtaudu naimisiin menoon samalla hulluudella, kuin minä, eikä hän ole koskaan suunnitellut menevänsä naimisiin. Kaikki loput, mitä meidän hääjuhlaamme liittyy, on oikeastaan myös "minä haluan"-osastoa. Paitsi kirkkovihkiminen, mies haluaa sen juhlavuuden takia. Ehkä meissä molemmissa asuu sittenkin pieni häähullu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa olen kyllä sun kanssa samaa mieltä myös tosta - en välttämättä tarvitsisi onneen edes sitä vihkijää, kyllä mulle kelpaisi tuo mies ihan tollaisenaankin, mutta kun on mahdollista valita niin meistä on ihanaa solmia avioliitto! :)

   Eipä pieni häähulluuskaan ole pahitteeksi. Eipä tässä arkisessa elämässä liikaa juhlaa ole, joten kerrankos sitä!

   Poista
 3. Todella hyvin upposi minuun tämä kirjoituksesi. Eihän sitä olisi onnellinen jos tekisi vain sen, mikä on tarpeen. Onnellisuus vaatii, että saa toteuttaa asioita joita vain "haluaa". Toisille riittää vähemmänkin, toiset taas haluavat toteuttaa unelmiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tai sitten toisten unelmat ovat erilaisia... joku ehkä haaveilee siitä, että tekee välttämättömimmän ja sitten ottaa iisisti muun aikaa ja sekin on täysin yhtä hyvä vaihtoehto, jos niin itse haluaa! :)

   Poista
 4. Niin siis naimisiinmenoa vartenhan ei juuri muuta tarvitse kuin sen paremman puoliskon, esteettömyystodistuksen ja vihkijän. Mutta häitä varten saa minun mielestä hankkia vähän biitä ei niin tarpeellisiakin juttuja. Itselle häät tarkoitti tilaisuutta saada samaan aikaan kaikki sukulaiset ja ystävät paikalle juhlimaan meidän onnea. Ja kerranhan niitä häitä (toivottavasti) vain ajattelin viettää niin pakkohan niihin oli panostaa. Sulhanen oli aika tiukalla budjettilinjalla mutta minua se lähinnä ärsytti. Tähän mennessä kaikki elämän suuremmat tapahtumat: rippijuhlat, ylioppilasjuhlat, synttärit ja valmistujaiset on järjestetty pienellä budjetilla. Ruoat ja kampaukset, vaatteet ja meikit on tehty itse, ja valokuvat kiitoskorttia varten otettu puutarhassa. Halusin kerrankin hieman hemmotella meitä ja jättää stressin vähemmälle: pitopalvelu, valokuvaaja, kampaaja jne.

  Karkkibuffet, pienet yksityiskohdat, koristeet ja nimikkodrinkit ei välttämättä ole ne tarpeellisimmat häitä ajatellen, mutta ah niin ihanat. Mitä sitä rahaa säästämään jos sitä ei koskaan saa käyttää mihinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - juuri tuota se tarkoittaa meillekin ja siksi tän mittakaavan hääprosessiin on lähdettykin :) Oon ehdottomasti samaa mieltä, että elämästä pitää todellakin uskaltaa myös nauttia, eikä aina tarvitse tyytyä vaan siihen välttämättömään. Oon niin samaa mieltä tuosta sun viimeisestä lauseesta - ei se tienattu ja säästetty raha siellä pankkitilillä nököttämässä ole minkään arvoista! Miksei sitä saisi käyttää välillä myös pieneen hemmotteluun?

   Toki ei kaiken hauskan ja hemmottelun tässä elämässä tarvitse aina maksaa, ja olla rahankäytöstä kiinni, mutta ymmärsit varmaan pointtini :)

   Poista
 5. Nerokkaasti tiivistetty avioliiton kannalta olennaiset asiat (: Itse bongasin tekstin, joka meni suunnilleen näin: "Jos et missään tapauksessa suostuisi kahdenkeskiseen vihkimiseen, niin haluatko todella avioliiton vai vain juhlat?" Mun mielestä aika oleellinen kysymys häitä järjestäessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan älyttömän hyvä toi kysymys! Täytyy laittaa korvan taakse - siinä on nimittäin erittäin tarpeellinen pointti! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!