Häät vai häämatka?

VAROITUS: Postaus sisältää kevyttä avautumista!

Kirjoittelin aiemmin tässä postauksessa mun lemppareista hääaiheisista tv-sarjoista. Viime aikoina niistä nauhalle on tullut tallennettua vain Neljiä häitä Amerikassa, ja sekin taisi loppua viime viikolla. Nyt ei ole tarkoitus puhua sen enempää kyseisestä sarjasta, vaan kirjoittaa asiasta, jota olen ohjelman katsomisen myötä alkanut pohtimaan entistä enemmän - nimittäin häihin panostamisen ja häämatkaan panostamisen suhdetta.

IMG_5314 IMG_5188

Jo tuolloin aiemmin kommenteissa kyseisen sarjan häiden kustannukset herätti keskustelua. Itse olen aina vaan kuitannut sen "kaikki on isompaa Amerikassa" -mentaliteetilla. Kunnes kerran. Eräässä jaksossa erään parin häät maksoivat 45 000 dollaria. Siis aivan jäätävän määrän rahaa sekin, vaikka jopa tuplat tuosta on ohjelmassa nähty. No, kyseinen morsio sulhoineen eivät voittaneet kisaa, vaan viikon matka Meksikoon meni sivu suun. Jakson lopussa morsian vuodatti katkeria kyyneliä ja sanoi, että näki niin suuren vaivan häidensä eteen ja nyt heillä ei ole mahdollisuutta lähteä edes häämatkalle.

EXCUSEMEWHAT?! Teillä oli varaa käyttää 45 000 dollaria häihin, mutta teillä ei ole varaa ostaa omista rahoistanne viikon lomaa Meksikossa? Ihan oikeasti. Oli pakko äskön vilkaista, ja Finnmatkojen kautta täältä Suomesta lennot ja viikko viiden tähden romanttisessa luksushotellissa maksaisi 2300 euroa per nenä.. eli yhteensä alle viisi tonnia. En missään nimessä väitä, etteikö 5000 euroa olisi ihan valtava raha sekin, mutta verrattuna 45 tonnin häihin se on mielestän aika pieni panostus.. ja luulenpa, että Jenkkilästä voisi jopa päästä lentämään Meksikoon muutaman satasen Suomea edullisemmin.

IMG_4995 IMG_5430

Onkohan vaan niin, ettei siellä päin maailmaa ole tyypillistä panostaa häämatkaan? Koska kyllä musta ainakin tuntuu, että edes jonkinlaista häämatkaa pidetään usein täällä itsestäänselvyytenä. Toki mun perspektiivi voi olla vinoutunut hääblogimaailmaan uppoamisen takia, mutta en taida tietää yhtään hääblogia, jossa minkäänlaista häämatkaa ei olisi suunnitteilla.. monet toivovat häälahjaksi täytettä häämatkakassaan ja ainakin kaikki ihmiset, joiden häissä itse olen ollut ovat tainneet häämatkalla käydä.

Ehkä tuo 45 tonnin häiden ja 5 tonnin häämatkan kontrasti on mun mielestä niin "järkyttävä" siksi, että omat numerot ovat huomattavasti lähempänä toisiaan. Siis tarkoitan sitä, että meillä on ollut häämatkakohde valittuna jo seitsemän vuotta ja unelmien häämatka paratiisissa olisi meidän harras haave toteutettavaksi. Mutta se unelmien häämatkan kustannus on aika lähellä meidän tulevien häiden kustannusta. Ja itse on välillä joutunut miettimään sitä, että onko järkeä järjestää isot juhlat ja tarjota ruuat ja juomat sadalle hengelle, kun voisi samalla rahalla käydä vaikka vihittävänä samassa ihanassa kirkossa ihan kahden kesken ja sitten lentää paratiisiin nauttimaan ensimmäisistä hetkistä miehenä ja vaimona - ihan kahdestaan.

IMG_5237 IMG_5039

Eikä tarvitsisi raataa ja venyttää penniä, jotta saisi häät ja häämatkan. Tai voisi käydä lomalla jopa tänäkin vuonna ja siitä huolimatta olisi varaa vielä siihen häämatkaan.

Kyllähän se kuitenkin on niin, että urputtaminen tästä asiasta on turhaa. Meillä on muutama vaihtoehto: olla järjestämättä häitä ja käyttää se raha maailman upeimpaan lomaan. Järjestää upeat häät ja keksiä uudet, edullsiemmat häämatkaunelmat. Tai pitää kiinni molemmista ja vaan venyttää penniä vähän kovemmin.

Ja eiköhän meidän vaihtoehto edelleen pysy tuossa viimeisessä. Koska kuten on jo tullut sanottua, me halutaan jakaa meidän päivä meidän rakkaiden kanssa. Me halutaan juhlia iloa ja onnea ja rakkautta meidän tärkeiden ihmisten kanssa. Me halutaan mennä naimisiin ja halutaan juhlia sitä. Ja me halutaan edes kerran elämässä nauttia myös täydestä luksuksesta häämatkalla. Joten ei auta, kuin pitää mölyt mahassa ja tehdä työtä haaveiden eteen.

IMG_5025 IMG_5305

Siitä puheen ollen, tunnin päästä alkaa taas työvuoro ja ei auta kuin painaa yöhön asti. Ja huomenna taas. Tuplapalkka, wuhuu.

Ja onneksi on blogi, jossa voi välillä vähän päästellä niitä mölyjäkin ulos. Kun ei vaan voi ymmärtää. 45 tonnia häihin ja ei enää mahdollisuutta lähteä häämatkalle?! Ei vaan voi ymmärtää.

Ymmärrättekö te?

Ps. Kuvituksena todisteita siitä, ettei oikeasti ja aina olla mitään luksusta vaativia nirppanokkia. Muuan kesäloma vietettiin vaeltamalla itärajan lähellä Ruunaan luonnonpuistossa ja oli ihan huikea vaihtoehto lomamatkaksi! Suosittelen! Ei aina tarvitse mennä merta edemmäs kalaan... mutta me vaan toivotaan, että edes häämatkan kunniaksi pääsis!

16 Kommenttia

 1. Muualla maailmassa häihin panostetaan kyllä toisinaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Meillä on myös yksi libanonilainen kaveri, joka oli viime vuonna ollut tutun häissä, mihin oli panostettu kolmisen kertaa mainitsemasi summan verran. Mitä sillä rahalla voisikaan kaikkea muuta tehdä :D Meillä häihin panostetaan rahallisesti minun mielestäni paljon, vaikka reilun kymppitonnin häät nykyään selkesti on ihan sitä standardia. Jälkikäteen on tullut useamman kerran tokaistua, että oltaisiin varmasti päästy muutama tonni halvemmalla, jos olisimme juhlineet täällä Saksassa ;) Meillä on myös jo pidempään ollut haaveissa muutama tietty häämatkakohde. Budjetti ei repeä häämatkaan häiden kanssa samana vuonna, joten katsastamme minkälainen häälahjarahasumma saadaan kasaan ja sitten tehdään uudet säästösuunnitelmat. Suunnitelmissa olisi siis häämatka vuoden päähän häistä. Hyvää kannattaa odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu vaan ihan kästtämättömälle! Välillä tuntuu jo omat budjetit sille, että mitä kaikkea muuta sitä voisi tällä rahalla tehdä, mutta tollaisella rahallahan voisi ihan oikeasti ostaa jostain jo vaikka talon! :D Toisaalta jos sitä rahaa niin paljon olisi, niin saattaisi tulla itsekin vähän enemmän törsättyä.. mutta lainaa en ainakaan ikinä lähtisi ottamaan!

   Musta tuntuu myös, että me panostetaan rahallisesti aika paljon, vaikka ei mekään mitään övereitä häitä haluta ja joissain asioissa toki myös säästetään ja tykätäänkin vaatimattomammasta. Mutta tuo on kyllä varmaan totta, että samankaltaisillakin suunnitelmilla kokonaisuudessa säästäisi siellä Saksassa jonkin verran, kun useampia juttuja olisi vähän (tai joitain paljonkin) edullisempi toteuttaa, kuin täällä Suomessa. Mutta valintojen maailma, sitähän tämä vaan on!

   Ei mekään ainakaan välittömästä häiden jälkeen taideta sille luksusmatkalle päästä. Seuraavana vuonnakin lähteminen voisi olla ihan hyvä vaihtoehto.. Mutta sitten jos varsinainen häämatka venyy kovin pitkälle, niin olisi kiva päästä jollekin pienelle häämatkalle sitten heti häiden jälkeen! Vaikka jollekin tällaiselle kotimaanmatkalle :)

   Poista
 2. Täytyy myöntää, että pari kertaa on tullut mieleen unohtaa juhlat ja karata kahdestaan vihille ja matkalle johonkin pitkälle... Mutta edelleen juhlat pidetään ja Kuuba siintää haaveissa sitten joskus :D. Nuo summat on kyllä jotain aivan muuta kuin mihin täällä on totuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä! Se ensimmäinen yhteinen loma avioparina tuntuu vaan jotenkin niin tärkeälle, ettei siitä haluaisi luopua. Mutta toisaalta tärkeälle tuntuu myös sen päivän jakaminen rakkaiden kanssa ja juhliminen!

   Ja tosiaan.. ei kyllä ihan tollaisiin lukemiin oltu meilläkään suuntaamassa :D siis ainakaan hääbudjetin osalta.. häämatkan osalta ehkäpä juu.

   Poista
 3. Meillä on juuri tuollainen älytön tilanne, että rahat uppoavat juhlaan ja matkalle lähdetään jos rahaa saadaan lahjaksi. Meille matka ei ole niin tärkeä vaikka sitä ja tulevaa lomaa odotinkin jo kovasti. Kuitenkin juhla on prioriteetti numero yksi ja se juhlitaan vain kerran. Matkoja taas tulee olemaan myöhemminkin. :) jokainen tyylillään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis tosiaankin jokainen tyylillään! :) Voi olla, että ilmaisin itseäni huonosti tossa avautumisen puuskassani, mutta en todellakaan tarkoita sitä, ettäkö jokaisen olisi isosta ja mahtavasta häämatkasta haaveilla. Ehei, eihän kaikki tykkää matkustelusta muutenkaan ja sitten taas jotkut matkustelevat paljon ja häämatka on vaan yksi muiden joukossa. Tarkoitinkin tässä vaan lähinnä tollaista tapausta, jossa pitää vääntää itkua siitä, ettei ole varaa häämatkaan.. kun kuitenkin on ollut 45 000 dollaria varaa niihin häihin!

   Kyllä meilläkin mennään tossa järjestyksessä, että se juhla on numero yksi. On se vaan niin mahtava juttu rakkaiden kanssa jaettavaksi. Mutta sitten taas meille myös se yhteinen rentoutumishetki paratiisissa tuoreena avioparina tuntuu myös tärkeälle. Mutta ei niin tärkeälle, että juhlista luopuisi :)

   Poista
 4. Me ollaan myös sovittu häämatkakohde jo seurustelun alkutaipaleella, mutta fakta on, että turha lähteä vain viikoksi Tyynenmeren rannalle varpaita huljuttelemaan, ja sen pidempää aikaa emme häiden aikaan voi olla pois töistä :( Joten harkinnassa on, että häiden jälkeen lähdemme esim. pidennetyksi viikonlopuksi Dubliniin ja sitten esimerkiksi vuoden päästä mahdolliset kesälomaviikot voisi käyttää siihen unelmien matkaan. Näin opiskelijana penniä venytetään jo lähes äärimmilleen, ensi vuonna kun toivottavasti valmistutaan ja päästään kiinni työelämään niin se säästäminenkin voi olla huomattavasti helpompaa (:

  Tulipas taas selitettyä pitkästi, mutta in a nutshell, unelmien matkalle ollaan kyllä lähdössä, mutta ei ihan heti häiden jälkeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten sekin pitää ottaa huomioon, että milloin tiettyihin paikkoihin kannattaa lähteä! Jos haaveilee eteläiselle pallonpuoliskolle suuntaamisesta, niin Suomen kesällä järjestettyjen häiden jälkeen ei välttämättä ole se ideaalisin ajankohta!

   Kuulostaa kuitenkin ihan mahtavalle sekin, että häiden jälkeen pääsisi pienelle irtiotolle ja sitten vähän myöhemmin vielä pidemmän kaavan kautta paratiisiin :)

   Poista
 5. Me tehdään tarkemmat päätökset ja varaukset häämatkasta vasta häiden jälkeen, niin ei tarvitse tässä samalla miettiä häämatkan budjettia. Veikkaan kyllä että meidän säästöistä ja häälahjaksi tulevista rahoista matkan saa kyllä rahoitettua, mutta mieluummin katsotaan sitten, kun tiedetään tarkka käytössä oleva budjetti. Ei sitten tule varattua liian kallista eikä myöskään tyydyttyä liian kehnoon. Haaveilua ja suunnittelua on tietty jo tässä vaiheessa... :) Häämatka on kuitenkin mulle tärkeä ja haluaisin sen mahdollisimman pian häiden jälkeen, niin voi vielä leijua siinä "menimme juuri naimisiin"-fiiliksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mekään olla vielä konkreettisesti häämatkaa paljon mietitty. Lähinnä kauhisteltu sitä, kuinka kallista lystiä se tulee olemaan :D Mää en jotenkin oikein osaa tai viitsi laskea sen varaan, että häälajaksi tulee rahaa, joten vähän täytyy kuitenkin jo uhrata ajatuksia myös häämatkalle, sen ajankohdalle ja maksamiselle :)

   Sitten vaan äkkilähtöä ottamaan häiden jälkeen, kun budjetti on teillä selvillä! :)

   Poista
 6. Meillä mentiin myös samalla mentaliteetilla kuin tekin ilmeisesti aiotte eli järjestettiin unelmiemme häät vähän reilulla 10000€:lla ja elokuussa lähdetään unelmiemme häämatkalle, joka ei kylläkään ihan samaa kustantanut kuin häät, mutta paljon paljon rahaa siitä huolimatta :D Mutta nyt häiden jälkeen on sellainen fiilis, että kaikki rahallinen panostus todellakin kannatti ja on ihana odottaa hyvin suunniteltua ja järkättyä matkaa myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa juurikin samalle! :D

   Monet tuoreet vaimot on kyllä sanoneet tuota samaa, ettei häiden jälkeen rahanmeno kaduta. Joten täytyy vaan uskoa sun sanaan, että samalta tuntuisi itsestäkin.. myös ton matkan suhteen! :)

   Poista
 7. Amerikassa ulkomaille lähtö on tosi iso juttu. Mulla on todella paljon sellaisia tuttuja, jotka eivät ole koskaan poistuneet Yhdysvalloista. Ja sitten liittyyhän siihen ensikertalaisen silmin aika paljon "haasteita". Täytyy hankkia passia ja vaihtaa valuuttaa jne. Matkustaminen muuten kuin sukulaisia tapaamaan on todella harvinaista. Yhdellä kaverilla on lapsi, jonka nimi on London ja sanoin hänelle, että lensin Lontoon kautta amerikkaan niin hänellä ei ollut mitään hajua siitä mikä Lontoo on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki ymmärrän senkin puolen, että ulkomaille lähtö tuntuu isolle vaivalle tai pelottavallekin. Mutta toisaalta kyseessä on myös semmoinen maa, josta ei tarvitse poistua päästäkseen unelmien luksuslomalle rantaparatiisiin :)

   Poista
 8. Jenkeissä häät ovat usein isommat kekkerit ja vieraslistalla melkein jokainen elämässä tavattu ihminen. Suomessa häät ovat intiimimmät ja paikalla rakkaat ystävät ja sukulaiset. Jenkeissä häämatka on harvinaisempi sen takia, että Jenkeissä on vaikea saada kenenkään töistä lomaa. Edes häämatkaa varten :/ Siksi itse kekkerit ja hääyö ovat se pääasia. Kyllä suomalainen työnantaja myöntää lomaa häämatkan kohdalle. Jenkkiläinen ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki ymmärrän sen, että sielläpäin loman saaminen on erilainen juttu kuin täällä. Mutta eihän tässä minun ihmettelemässäni tapauksessa varmastikaan ollut kyse siitä, etteikö lomaa olisi saatu... koska sinne matkalle olisi päästy lähtemään, jos se palkintona olisi saatu!

   Mutta olet varmasti oikeassa tuossa, että siellä monet varmasti arvostavat isoja juhlia ja kaikkien tuttujen kutsumista enemmän kuin häämatkaa :) eikä siinäkään ole mitään väärää! Eihän "minun tapa" ole missään nimessä ainoa oikea ratkaisu. Tämä pohdinta vaan kumpusi siitä, että jos häämatka on niin tärkeä, niin eikö noin isosta hääbudjetista saisi vähän nipistettyä siihenkin?

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!