Hääpäivän rusketus

ar3

Kirjoitetaanpa sitten muutama sananen tästä asiasta, joka ah-niin-kivuliaasti taas piti huolen, etten vaan unohda sitä... Nimittäin ruskettumisesta ja palamisesta. Kyllä, minä olen sellainen ihminen, joka touhuaa huhtikuussa pääsiäissunnuntaina ulkohommia mökillä ja toteaa jossain vaiheessa, että vähän kuumottaa poskia. Ja pikainen peilin edessä tehty tarkistus tuottaa myönteisen vastauksen - kyllä, mun naama paloi kunnolla ja kivuliaasti... huhtikuussa.

Rusketus on taas yksi niistä asioista, josta huolehtiminen on varmaan monen mielestä turhaa. Eikös hääpäivänä pidä kuitenkin itselleen näyttää? Mutta kyllä mun tavoitteena ainakin on olla hääpäivänä se paras versio itsestäni. Voi olla, että jonkun korvaan se kuulostaa tyhmälle, mutta kyllä mää haluan näyttää hääpäivänä hyvälle itseäni ja miestäni varten. Kaunis rusketus kuuluisi ideaalitilanteessa pakettiin. Mutta ainakin reunaehto on se, että mun rintakehää, selkää, naamaa tai käsiä ei korista törkeät rusketusrajat. Tai ettei tarvitse kiristellä hampaita kun palanutta ihoa kirvelee.

ar2 ar4

Vaikeaksihan tän mun rusketustavoitteen tekee se, että mää olen kerran elämässäni ruskettunut kauniisti. Arvaatteko mitä se vaati? Ei enempää eikä vähempää kuin puoli vuotta asumista Roomassa. Kuusi kuukautta, joista kahtena viimeisimpänä (kesä- & heinäkuu) ihan omistautunutta auringonottoa. Ja tulos näkyy näissä kuvissa. Vähän huvittaa tuo vaiva, mikä tän rusketuksen eteen tuli nähtyä, mutta täytyy sanoa, että kyllä mun kasvot, kädet ja rintakehä näyttää näissä ihanan sävyisille ja jotenkin.. eläväisille. Mun normaali kalpea iho on aina jotenkin niin elottoman näköinen. Sääret muuten näyttää mielestäni myös hyvälle, mutta ne ei tule hääpuvun alta näkymään kuitenkaan...

Surullinen fakta on se, että en oo vieläkään oppinut suojaamaan ihoani sillä tavalla, että välttyisin palamisilta. Joka perkuleen vuosi se sattuu jossain vaiheessa. Toki suurin riski on näin keväällä, kun iho ei talven jäljiltä ole aurinkoon tottunut, mutta koska Suomessa saan harvoin kunnolla rusketusta pintaan on paloriski olemassa myös myöhemmin kesällä. Viime vuonnahan käräytin ihan huomaamatta myös naamani. Menin eräänä toukokuisena iltana lukemaan kirjaa parvekkeelle puoleksi tunniksi - aurinkolasit päässä tietenkin - ja alla näette lopputuloksen. Voi että oli kivaa lähteä seuraava päivänä cheer-kisoihin edustamaan...

ar1

Toinen syy - esteettinen toki tämäkin - jonka vuoksi toivoisin saavani vuoden päästä päivetysta kasvoille on mun huono ihoni. Mun on tullut kärsittyä huonosta ihosta jo yli vuosikymmen ja näiden vuosien kokemuksella tiedän sen, että päivetys saa myös näppytilanteen parantumaan. En tosiaan haluaisi tilanteeseen, jossa hääpäivän pakkelin on oltava valtavan paksu, jotta kaikki näpyt saadaan piiloon. Eli sen lisäksi, että ruskettuneet kasvot näyttävät jo itsessään mun mielestä paremmille, mahdollistaisi rusketus myös meikin, jossa voi enemmän jättää ihon luonnollista hehkua näkyviin.

Mun olisikin tarkoitus nyt ottaa jo tänä kesänä testiin blogimaailmassa jo useamminkin mainitut aurinkokapselit. Kerran sitä ollaan hääsuunnittelun kanssa hyvissä ajoin liikkeellä, täytyy ottaa tästä ajasta ilo irti. Nyt mulla on mahdollisuus testata vähentääkö aurinkokapselit palamista ja parantavatko rusketusta tai sen pysymistä. En tiedä uskaltaako vuoden päästä enää paljon alkaa testailemaan ihon suhteen. Taidan silloin mieluummin ottaa varman päälle.

Millaisia ajatuksia teillä on rusketuksesta tai sen puutteesta? Rusketutteko luonnostaan vai osaatteko arvostaa suomalaista vaaleaa ihoa sellaisenaan? Oletteko kokeilleet tai meinaanneet kokeilla aurinkokapseleita? Sen verran uskallan veikata, että kaikki haluavat aurinkolasi, t-paita, painijanseljä ja v-kaula-aukkomallin rusketusrajoja vältellä!

26 Kommenttia

 1. Minäkin tahdon hieman päivetystä omalle iholleni hääpäiväksi :) Ja koska hääpäivään on enään 3 viikkoa aikaa, täytyy se rusketus hankkia joko solariumista tai purkista. Omaksi onnekseni olen helposti ruskettuvaa, enkä kovinkaan helposti palavaa tyyppiä, joten taidan käydä pari kolme kertaa solariumissa ja tadaa, lopputuloksen pitäisi olla juuri täydellinen toukokuisiin häihin :) Minun mielestä hääpäivänään ei kuitenkaan kannata yrittää näyttää super ruskettuneelta, jos normaalisti on juurikin yhtä valkoinen kuin lakana. Jokainen hankkikoon (tai olkoon hankkimatta) sellaisen päivetyksen, joka sopii omalle iholle, eikä tee itsestään täysin eri väristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en minäkään halua olla ruskea kuin papu (no, ei minusta sellaista saisikaan), enkä missään nimessä ainakaan oranssiin taittava.. sen vuoksi purkkiväri pelottaisi. Ja koska minä "harrastan" palamista, niin solkkuunkaan ei uskalla mennä.

   Mutta sulle varmasti toimii juuri kevyen päivetyksen saamiseen, jos et kerran palavaa tyyppiä ole! Mun mielestä näin keväällä sen päivetyksen sopii hyvin olla kevyt, koska niinhän se luonnollisestikin olisi :)

   Poista
 2. Itse palan myös hurjan helposti, ja entisenä akne-potilaana kasvojeni iho on erittäin pintakuiva. Aurinko tosin tekee kasvoilleni pääasiassa vain hyvää, talvi on ihan myrkkyä. Pidän kyllä päivettyneestä ihosta, mutta mitenpä sitä sen terveen värin saa, niin hyvä kysymys... Lisäksi kun yritän ihan tarkoituksella vältellä terveyssyistä aurinkoa, on melkeinpä pakko ainakin yläkropan osalta varmaan turvautua suihkurusketukseen. Se täytyy kyllä ensi kokeilla, ettei ihan kylmiltään hae mitään Frendien Ross -tyyppistä rusketusratkaisua :D

  Käytän kevyttä itseruskettavaa keväisin, yleensä sitten aurinko hoitaa arjessa lopun kevyen päivetyksen. Rajoja varmaan tulee näkymään väkisin, kunnon (palo/)rusketusrajat kun mussa näkyvät pari vuottakin helposti. Mutta en pidä niitä ihan kriiseinä, ovat niin arkisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun kuvailun perusteella meidän ihot kuulostaa kovin samanlaisille! Ja sanoppa muuta.. suihkurusketus taitaisi olla turvallisin vaihtoehto.. tosin mun kropankin iho on niin pintakuiva, että pelkään sen epäonnistuista tai epätasaista lopputulosta, mutta testaamallahan sekin selviäisi. Tosiaan Rossin kasi edestä ja nolla takaa ei ehkä ole ihan tähtäimessä :D

   Ja ohhoh, kylläpä sulla näkyy rajat pitkään! Mullakin näkyy usein vuoden verran, mutta ei sentään noin pitkästi. Ja tuo on hyvä asenne, eihän niistä kriisiä tule, kun ei niistä itse kriisiä tee! :)

   Poista
 3. Täälläkin yksi kalkkilaivan kapteeni! Ainoa huono puoli toukokuisissa häissä on rusketuksen saamattomuus. Tarkoitus olisi siis pari kertaa hilpaista solariumiin (ja yrittää saada jopa sulhokin sinne..hah) vielä ennen reissuun lähtöä. Ollaan juuri ennen Vegasvihkimistä viikko New Yorkissa ja sääennusteet näyttävät hyvin kylmiltä, huono kohdevalinta häiden kannalta siis. :D Tietenkin muu kuin lakanan valkoinen iho näyttää paljon terveemmältä ja on kuvauksellisestkin helpompi, joten joutuu tämmöiseen ratkaisuun tyytymään. :) Haluan kuitenkin että kuvissa hääpuvun ja ihon erottaa selkeästi toisistaan... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Haluan kuitenkin että kuvissa hääpuvun ja ihon erottaa selkeästi toisistaan." Erittäin hyvin sanottu ja en vois kyllä olla enempää samaa mieltä! Noh, onneksi New York ja Vegas ovat muuten "ihan kivoja" kohteita, joten eiköhän se rusketustuska vähän niissä laimene ;) Mutta ensi keväänä teidän täytyy sitten varata joku hyvä etelänloma siihen häiden alle (kun tunnetusti siinä on niin paljon aikaa ja rahaa matkusteluun) :D

   Täytyy vielä kysäistä, ootko ennen käynyt solariumissa, vai uskaltaudutko ensi kertaa nyt? Tämä kalkkilaivan kapteeni aina pelkää, että siellä lähtee tyyliin koko iho irti!

   Poista
  2. Juu oon kyllä harkinnutkin ensi vuodelle siihen jotain pientä matkaa, mutta tosiaan saa sitten nähdä miten on sen realistinen laita.. :D

   Ja oon käynyt, mm. ennen ylppäreitä, vanhojen tansseja ja yksiä häitä, joissa jokaisessa tietysti piti olla vaalea mekko.. Suositushan oli jotain 5 (vai peräti 10?) kertaa maksimissaan per vuosi. Olen myös tuota tyyppiä että palan herkästi ja rusketun tooodella hitaasti, niin eihän siellä muutamassa kerrassa mitenkään järisyttävästi väri muutu. Varsinkin kun ekoilla kerroilla täytyy olla niin vähän aikaa että iho tottuu siihen äkilliseen voimakkaaseen uv-valoon. (ja huomaa samalla jos ei itselle sovikaan) Mutta oon mä viiden kerran korteilla edes ihmiseltä näyttänyt haamun sijaan ja vaaleat mekotkin voinut huoletta pukea päälle. :) Juuri sen solariumin jälkeen on kyllä parasta kun iho näyttää hetkellisesti ihan hirmuruskeelta!

   Poista
  3. Ai katos, mää olen niin solarium-urpo, etten ollut tajunnut, että tietenkin pitää aloittaa lyhyemmillä kerroilla! :D Mutta kiitos vielä näistä kokemuksista! Toivottavasti ehditte nyt sulhon kanssa käydä ennen reissua ottamassa vähän väriä pintaan, niin ei tarvitse sitten hääpäivänä ainakaan ihon sävystä huolia! :)

   Poista
  4. Jeps. :) Tänään piti ekan kerran mennä mutta tuo pilvetön keli sai mut pariksi tunniksi parvekkeelle ja nyt näyttää siltä että päivän uv-annostus on tullut jo täyteen... Ja juu toisaalta eipä tuolla miehellä niin väliä ole, eihän siltä loppujen lopuksi näy kuin naama, kunnon bridezilla! :D Tosin ihme ja kumma semmoiseen itsepalvelusolariumiin se on suostunut jopa tulemaankin mukaan. (Kukaan ei nää ;D)

   Poista
  5. Haha, mua niin naurattaa tuo sun kommentti! Niinpä, mitäpä niillä miehillä sen enempää väliä, kunhan tulevat vierelle ja näyttävät suht. hyvälle :D Ei vaineskaan..

   Mutta aatteles, jos sieltä olis just poistumassa joku tuttu?!

   Poista
 4. Olen sitä sorttia että minusta ei ikinä tule todella paahteisen ruskeaa, mutta rusketun aika nopeasti (erityisesti mahasta??). Olen ympäri vuoden haalean välimeren asukin värinen ja viikko aurinkoisessa maassa palauttaa päivetyksen iholleni. Vaihtelen paitatyylejä auringossa tosi paljon ja rasvaan dekolteen alueen vähintään 30 aurinkosuojan omaavalla tuotteella. Suomalaisilla kun on hassu käsitys että mitä korkeampi suoja sen heikommin ruskettuu... Luonnollinen päivetys on iholla ihana ja saa kasvot hehkumaan.

  Kannattaa aloittaa pikimmiten niin aurinkokapselit kuin sinkin syönti. Itselläni aurinkokapselit palauttaa ihon kosteustasapainon todella nopeasti eikä ihon hilseilyä tapahdu ollenkaan, rusketus on myös paljon tasaisempi. Sinkki poistaa helposti nuo pikkunäpyt kun alkuun ottaa kaksikin tabua yhden sijaan. Tässähän sinulla on onneksi tämä kesä aikaa testailla ensi vuotta varten. Tärkein meinasi unohtua, joka on vedenjuonti. Lämpimällä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, et ole ainut ihminen jonka tiedän, joka ruskettuu eritysen nopeasti mahasta! :D

   Ihanaa, miten paljon ihania vinkkejä! Kiitos tästä kommentista, ihan huippu! Tuo on kyllä muuten varmasti totta, että paitatyylejä säännöllisesti vaihtelemalla välttyy pahoilta rajoilta. Jotenkin aina tuntuu, että pitää vaan vältellä kaikkea mikä voi jättää rajoja, mutta jos vaan vaihtaa paitamallia, niin eihän niitä ehdi tullakaan.. tai kevyet rajat tasoittuvat heti.

   Kunnon kertoimia käytän kyllä minäkin aina! Mulla ei taida 30 kerrointa alempaa ollakaan.. tosiaan niin herkästi kun palan. Aina vaan pääsee kuitenkin käymään niin, etten hoksaa laittaa / laitan huolimattomasti ja niin vaan pääsen kärtsäämään. Mutta täytyy kyllä ottaa aurinkokapselit käyttöön. Ja tutustua tuohon sinkkiinkin. Olen vähän huono napsimaan mitään purkista, mutta täyyy ehdottomasti tutustua tähän!

   Poista
 5. Mä olen aina ruskettunut puolessa tunnissa enkä palanut koskaan - kunnes 10 vuotta sitten etelänlomalla sain yhtäkkiä aurinkoihottumaa, joka on sen jälkeen palannut joka kerta auringon kanssa tavatessamme. Siihen ongelmaan olen yrittänyt syödä kapseleita ja niitä porkkanajuttuja, mutta en oo kyllä valitettavasti huomannut mitään eroa :( tai ehkä ne on vähän auttaneet.

  Kasvojen ja muunkin ihon ongelmia aurinko mullakin kyllä parantaa muuten, joten meikin kannalta se on huippujuttu!

  Ja vielä, suosittelen oikeasti lämpimästisuihkurusketuksen ja itseeuskettavien kokeilua nyt jo tänä vuonna - saatat yllättyä iloisesti! :) itseruskettavista helposti jää jälkiä mut kokeile Doven vartalovoiteen ja ruskettavan sekoitusta - ei jätä rajoja ja ruskettaa tosi luonnollisesti ja pehmeästi! Munkin hiukan normisuomalaista tummemman ihon se kahdesta vaihtoehdosta tummempi riittää kolmella kerralla ruskettamaan loistavasti! Käytän sitä iltaisin suihkun jälkeen ja pesen aamulla pois, vaikka ei kuulemma tarvitsisi kun se on vartalovoide samalla. Niin ja siis en joka ilta, vaan silloin kun rusketusta haluan :) kasvoihin tosin en, se hoituu meikillä.

  Ja suihkurusketusta pelkäsin ihan hirveesti, olin varma ettei se voi näyttäö hyvältä, mut hitsi vie, se oli elämäni upein rusketus! Otin sen kolme päivää ennen niitä viimekesäisiä kaasohäitä, jos niistä kuvista haluat katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kuulostaapa tosi inhottavalle tuo aurinkoihottuma ja sen seuraukset! Mullakin sattui mahaan paha palovamma muutama vuosi takaperin ja lääkäri silloin varoitteli, että se on sellainen kohta, joka tulee kutisemaan auringossa ja palamaan tosi herkästi.. ei siis auta, kuin laittaa erityisen paljon ja huolella suojausta siihen!

   Musta tuntuu, että taidan tietääkin mistä voiteesta puhut.. yksi mun ystävä ainakin aina ennen vanhaan paranteli jo muutenkin upeaa rusketustaan sillä...! Tuota voisin kyllä rohkaistua testaamaankin!

   Pakko oli käydä kurkkimassa vielä ja et kyllä yhtään vähätellyt, kun kuvailit sitä upeaksi rusketukseksi. Tosi luonnollisen näköinen, eikä yhtään oranssi tai muutenkaan oudon värinen! (Ja olit kyllä mielettömän upea niissä kuvissa muutenkin).. Tätäkin täytyy kyllä kenties testailla jo tänä kesänä. Pelkään nimittäin miten suihkurusketus käyttäytyy mm. mun korppukuivissa kyynärpäissä. Mutta testaamallahan se selviää. Ainakin sun kokemuksen perusteella lupaavalle kuulostaa! :)

   Poista
 6. Niin ja siis jollen saanut sanotuksi niin kokeile sitä Doven kahdesta sävystä vaaleampaa voidetta (nimeltään joku fair to normal skin tai jotain), koko kesän mulla kestävä puteli maksaa jotain 6 euroa, joten testaamisen arvoinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, mun tosiaan kannattaa varmaan valita tuo vaaleampi! :)

   Poista
  2. Haha olinhan mä jo ekassa kommentissa sen sanonut mutta kännykällä (kirjoitusvirheineen) naputellessa en muistanut mitä olin höpötellyt :D

   Poista
  3. Tiedän kyllä tunteen! :D Mutta ethän sinä tuota kaikkea ollut siihen ekaan näpytellyt, kiitti siis vielä tarkennuksestakin :)

   Poista
 7. Ensinnäkin, suorastaan valloittava tuo viimeinen rusketus-kuva! Ihana hymy, ihanat hiukset, ihana tausta, tuli hyvä mieli sitä katsoessa :')

  Mun rusketus on yhtä kuin palaneet poskipäät. Rusketuin vahingossa 2012 kun olin neljä viikkoa Espanjassa töissä, Suomen kesässä moista ihmettä ei ole näkynyt... Mulle tulee lyhythelmainen puku niin taidan joutua sääret läträilemään itseruskettavalla, onneksi oon löytänyt itselleni sopivan tuotteen joka ei tee ihoa oranssiksi vaan päivettää kauniisti asteittain. Täytyy vaan muistaa että se läträily tapahtuu sitten vaikka viikko-pari ennen häitä, ei edeltävä iltana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei miten ihanasti sanottu <3 Et kuule tiedäkään, kuinka ihanalle tuntui (vaikka luulinkin ensin, että puhuit tosta ihan viimeisimmästä kuvasta..)

   Voin niin samaistua sun ruskettumiskokemuksiin.. ei Suomessa vaan. Mutta onneksi sulle on löytynyt mieleinen päivettävä tuote! Haluatko vinkata mikä moinen tuote on? Jos mää nyt lähden testailemaan niin varmaan täytyy testata useampaakin. Varsinkin jos sunkaan suosikki ei tee oranssiksi vaan päivittää kauniisti asteittain! Ninnu tuossa yllä jo ehdotti sitä Doven kevyesti päivettävää, sen testaan myös! :)

   Poista
  2. Se Doven voide (vaaleampi) on mullakin käytössä (: Levittyy hyvin eikä tarraa niin pahasti kyynärpäihin sun muihin kuivempiin kohtiin kuin monet muut itseruskettavat :D Haisee vaan vähän hassulle pari tuntia levittämisen jälkeen, mutta haihtuu sitten.

   Poista
  3. Nonnin, hyvä! Kiitti vielä, sitä mää lähden kyllä ehdottomasti testailemaan :)

   Poista
 8. Voi juku, tätä asiaa en olekaan vielä ehtinyt miettimään (panikoimaan)... :D Täytyy toivoa että tulisi extra-aurinkoinen kesä 2015! Mulle tarttui ennen rusketus ihan hetkessä, nykyään vaan palan ja saan inhottavaa aurinkoihottumaa, joten ehkä en sitten ihan kauheasti toivokaan sitä aurinkoa... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, eiköhän se ole ihan hyvä vaan, että löytyy vielä näitä juttuja, joita ei ole vielä ehtinyt panikoimaan!

   Toi on kyllä aina superaurinkoisen riski, mutta kyllä mää sitä silti toivon, että sais vähän todennäköisemmin myös aurinkoisen päivän! Ja nyt koputan puuta, ennen kuin meille tulee joku historian kylmin ja sateisin kesä!

   Poista
 9. Mä rusketun kans tosi huonosti yleensä, joten ajattelin testailla tänä kesänä jotain itseruskettavan tapaista. Mua ne on aina vähän epäilyttäneet, kun on niitä kamalia porkkanaefektejä ja rumia raitoja ja laikkuja tullu muilla nähtyä, mutta kaveri on kehunut paljon tuota Ninnumaariankin mainitsemaa Doven Summer Glowta, ja muistaakseni olen käyttänyt sitä joskus hetken aikaa itsekin. Siksipä laitoinkin äsken siipalle viestiä, että tuo sitä kaupasta töistä tullessaan :)

  Noista aurinkokapseleista en ollutkaan ennen kuullut, joten laitoin heti googlen laulamaan. Ensimmäinen löytämäni arvostelu kertoi sen aiheuttaneen pahan aurinkoihottuman. Mun iho on viime vuosina ollu tosi herkkä, joten taidan jättää kapseleiden testailun muille, vaikka eihän niistä varmastikaan kaikille iho-oireita tule :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sama juttu mulla.. en oo oikein koskaan tuntenut houkutusta itseruskettaviin, koska pelkään porkkanasävyä, laikkuja ja sotkeutuneita vaatteita ja lakanoita! Mutta toi Doven taitaa olla vähän iisimpää tavaraa, joten sitä varmaan uskaltaisi kokeilla :)

   Pitää kyllä olla tarkkana, että mitä sitä lähtee napostelemaan. Mää oon ainakin tosi kriittinen kaikkea "ylimääräistä" kurkusta tungettavaa kohtaan, joten täytyy tosiaan syynätä ja tutkia merkkien välisiä eroja. En kyllä minäkään haluaisi aurinkoihottumaa saada, joten täytyy vähän punnita riskejä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!