Mietteitä mahdollisesta hääsumasta

Saman ikäluokan ystäväporukoissa taitaa olla aika tyypillistä, että monien ystävien häitä tanssitaan samana kesänä. Ainakin minä tiedän monien olleen samana kesänä vieraana niin monissa häissä, että yhden käden sormet riittävät niiden laskemiseen hädin tuskin. 

Meidän lähimmistä ystävistä kukaan ei ole vielä toistaiseksi mennyt naimisiin. Tänäkää kesänä ei ole luvassa yksiäkään häitä. Sen sijaan ensi vuonna, jolloin mekin häitämme tanssimme, saatetaa tanssia ainakin kaksien ystävienkin häät.

En tiedä kuulostanko ihan kauhealle ihmiselle, mutta toivon, ettei tuo määrä tuosta enää hirveästi lisääntyisi. Toisaalta on hauskaa suunnitella ystävien kanssa yhdessä tulevia häitä. Hössöttää hääpuvuista, jakaa vinkkejä ja kertoa omista kokemuksista (eilen me taidettiin kyllä lähinnä pelotella yksiä ystäviä omilla kokemuksillamme mm. kustannuksista!). Hääsumassa on myös se hyvä puoli, että tulevaisuudessa on helppoa laskeskella milloin ystävät juhlivat vaikka kymmenettä hääpäivää.. no sinä kesänä, kun mekin!

Kalenteri

Mutta toisaalta taas tuntuu jotenkin ihan äärimmäisen nololle myöntää, että välillä mahdollinen hääsuma kauhistuttaa. Panikoin vähän jo etukäteen sitä, miten aika ja jaksaminen riittävät sekä omien, että ystävien häiden järjestelemiseen ja auttamiseen, jos kesähäiden määrä tästä vielä kasvaisi. Se ei nimittäin olisi vaihtoehto ettenkö auttaisi. Jos vaan kanssani halutaan järjestellä ja apua ottaa vastaan, en jättäisi mistään hinnasta järjestelyihin osallistumista väliin. 

Mutta miettikääpä kuinka kiireinen kesä tulisi sellaisessa ystäväporukassa jossa monta henkilöä menisi naimisiin ihan lähiakoina. Jos vaikka kolme ystävystä menisi naimisiin heinä-elokuussa, tarvitsisi varata kesästä ainakin kuusi viikonloppua hääjuttuihin - nimittäin häiden lisäksi täytyy (kyllä, pakko!) osallistua myös polttareihin.

Toisaalta, jos tällainen olisi tilanne, niin tuskinpa valittaisin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että enemmän häitä on parempi, kuin vähemmän häitä. Jos ei ole vielä käynyt selväksi, niin minä rakastan häitä. Rakastan niiden järjestelemistä ja niistä hössöttämistä. Ja ennemmin teen sitä paljon, kuin en yhtään.

Sitäpaitsi, nuo maalailemani "kauhukuvat" koko kesäksi varatuista viikonlopuista eivät ole edes meidän kohdalla tapahtumassa. Meidän häitä tanssitaan heinäkuussa, ja muita mahdollisia häitä muutamaa kuukautta aikaisemmin. Sitä paitsi, ei niistä toisiin edes minun apuani paljon tarvittaisi. Toisiin kenties enemmän, ja ehtisin ihan varmasti auttaa vaikka enemmän kuin apua haluaisivat, heh. Enkä sitäkään epäile, ettenkö itse saisi riittävästi apua tästä lievääkin lievemmästä hääsumasta huolimatta.

Onko teidän ystäväpiireissä luvassa hääsumaa samalle kesälle? Miten te suhtaudutte siihen, vai oletteko edes koko asiaa ajatelleet?


20 Kommenttia

 1. Vähän sama tuska meillä. Varsinkin, kun nyt koko hääjuttu junnaa meillä ihan paikallaan, ei voi ilmoittaa isoon ääneen päivää ja "varata" kekkereitä itselle. Älkää ystävät PLIIS menkö naimisiin 2015, jooko? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tolloin varmaan todennäköisyydet saman kesän juhliin kasvaa, jos ei hääpäivää julkista ajoissa.. minä kyllä julkistin heti varattuani kaksi vuotta ennen hääpäivää, mutta eihän ihmiset missään nimessä suunnittele omaa naimisiinmenoaan meidän häiden mukaan, eikä tarvitsekaan! Vaikka kyllähän se "oma kesä" olisi ollut mukava sekin :)

   Poista
 2. Meillä tätä hääsumaa (luin muuten ensiksi että häämasu) on jatkunut jo viidettä vuotta. Ensimmäiset meni naimisiin 2009 ja siitä lähtien on joka vuosi ollut tasaisesti vähintään kolmet häät. Kieltämättä polttareissa on tullut pyörittyä, sekä häissä. Ehkä siksi oma asenne häiden järjestämiseen on todella rento, kun on nähnyt niin monet jo ihan livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pyrin kyllä siihen, ettei mitään poikkeuksellista häämasua olisi hääpäivänä mukana! :D

   Teillä on sitten ollut juuri tällainen tyypillinen hääsuma, kun saman ikäluokan ystävät avioituvat :) Mutta kuten sanoit, tuo on kyllä ihan varmasti plussaa omien häiden suunnitteluihin, että on kiertänyt monet ja nähnyt suunnitteluprosesseja läheltä. Tietääpähän mitä haluaa, ja mikä on stressaamisen arvoista (eli ei juuri mikään!) :)

   Poista
 3. Meillä sattui lievä hääsuma tälle keväälle kun oli häät helmi-, ja maaliskuun lopussa, yhdet toukokuun alussa ja omat toukokuun lopussa.

  Ei ole kyllä mua haitannut koska ne joiden järkkäyksessä olen eniten ollut mukana olivat juuri noi helmikuun häät. Toukokuun häät ovat sulhon kaverin, joka asuu kaukana ja jota en itse kovin tunne. Välillä tosin tuntuu ettei omat häät tule ikinä ku sitä ennen pitää odottaa vielä sen ja sen kaverin häät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hauskaa, harvoinka niitä sumia taitaa tuohon alkukeväälle sattua! Vaikka miksipä ei, aivan ihanaa aikaa häiden järjestämiseen tuokin osa vuodesta on!

   Mutta voin uskoa, että alkaa jo tuntua sille, että missä ne omat viipyvät :D mutta eihän siihen enää kauan onneksi ole, alle pari kuukautta ja mitä, yhdetkö häät tässä välissä enää! Sit on sun vuoro :)

   Poista
 4. Ymmärrän oikein hyvin! Meidän suomalaisesta kaveripiiristä jo useampi on mennyt naimisiin, joitain tuttuja taitaa avioitua tänä kesänä ja ensi vuonna, mutta ei kukaan läheisistä ystävistä. Voisi kieltämättä olla hieman häiritsevää, jos erittäin hyvä ystävä suunnittelisi häitä samalle kesälle, vaikka voihan siinä omat hyvätkin puolensa olla. Meidän saksalaisessa kaveripiirissämme taasen olemme ensimmäisiä (täällä mennään yleisesti ottaen myöhemmin naimisiin), joten ei huolen häivää - ja kun juhlia vietetään muutenkin parintuhannen kilometrin päässä asuinkaupungista, niin homman nimi on anyway vähän toinen :D Jokaiset häät ovat onneksi tavalla tai toisella omannäköisensä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löytyy muitakin, joilla on saman kaltaisia fiiliksiä. Minua ei oikeastaan harmita tai ärsytä (ja sekin on voimakas sana!) muu, kuin se, ettei ole ns. meidän kesää.. Mutta oikeastaan näen siinä enemmän vain positiivista - musta on ihanaa, että voidaan hössöttää häistä oikein urakalla. Jos kukaan muu ei olisi menossa naimisii voisi esim. kaasoporukalla olla kestämistä jos vaan minä puhuisin vaan mun häistä koko ajan. Nyt jos on useammat luvassa, niin onpahan syytä puhua ja keskustella ja miettiä! Se on musta tosi kivaa :)

   Mullakin on muuten ystäviä monesta maasta vaihdon ajalta, ja minä olen ensimmäinen kaikistä niistä tyypeistä, joka on menossa naimisiin.. joten ulkomaanreissuhääruhka taitaa olla luvassa vasta sitten myöhemmin!

   Mutta kuten sanoit, jokaiset häät on omanlaisensa ja varmasti ihanat ja ikimuistoiset, vaikka lähellä olisi muitakin hääjuhlia! :)

   Poista
 5. Me oltiin kaveriporukkamme ensimmäisiä naimisiinmenijöitä ja ainoastaan perheestä meni yksi sisarus myöhemmin samana vuonna hiljaisemmin naimisiin. Mieluusti olisin (ihan jo ammatinkin puolesta ;) mukana järjestämässä ystävien ja sukulaisten häitä. Omien häiden vuonna olisi kyllä tehnyt tiukkaa aikataulullisesti, mutta eiköhän kaikesta järjestelemällä selviä. Tietysti sitä voisi alkaa vertailla omia ja ystävien häitä, mutta pääsääntöisesti sitä olisi vain iloinen voidessaan jakaa hääjärjestelykokemuksen.

  Muistan aikoinaan keskustelun netissä, jossa useampi morsian oli sitä mieltä, että suvun keskuudessa ei saisi olla kuin yhdet häät kesässä. Jokaisen (kesällä) avioituvan parin pitäisi siis saada "oma hääkesänsä". Tämä menee mielestäni jo liian pitkälle, koska eihän ihmiset avioidu sen mukaan mitä muut ajattelevat tai miten muut järjestelevät omaa elämäänsä. Mustasukkaisuuden sijaan tulisikin olla onnellinen ja iloinen muiden puolesta. Niin voi sitten nauttia hääsumastakin paljon paremmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu mulla, että en kyllä alkaisi vertailemaan omia ja ystävien häitä vaan iloitsen siitä, että voidaan yhdessä jakaa suunnittelu ja hössötysvaihe, se on kyllä ihanaa! Aiemmin olen vähän pelännyt juuri tuota ajan riittämistä, mutta uskon ettei siitäkään tule ongelmaa.. siksihän tässä yritetään olla hyvissä ajoin liikkeellä, että viimeiseltä puolelta vuodelta ennen häitä olisi mahdollisimman moni homma jo hoidetu alta pois! :)

   Tuo menee kyllä jo liiallisuuksiin, jos vaatii saada oman kesänsä.. kyllä minä senkin myönnän, että olisihan se kivaa jos 2015 olisi "meidän vuosi", mutta asua on JUURI niin kuin sanoit, ettei kukaan muu suunnittele omaa avioliittoaan sen mukaan, milloin minä olen päättänyt hääni järjestää.. eikä todellakaan tarvitse tai pidäkään! :)

   Poista
 6. Meillä ei ole (onneksi) vielä ollut hääsumaa, vaan me olemme aikalailla ensimmäiset meidän molempien ystävpiiristä, ketkä menevät naimisiin. Tosin kolme viikkoa ennen meitä vihitään minun hyvä ystäväpariskuntani :) Tulevalle kesälle en odota yksiäkään häitä (ellei joku todella ole pitänyt sitä salaisuutena tähän asti!), mutta vuoden päästä kesälle epäilisin ainakin kahden pariskunnan menevän naimisiin. Toki, kuka sanoo, että kaikki menevät kesällä naimisiin? Mekin menemme keväällä ja se on saanut kiitosta myös ystäviltä :) Siispä toivonkin, että tulevaisuuden hääjuhlat juhlittaisiin joka vuoden aikaa hyväksi käyttäen, ettei tosiaan koko kesä mene vain häiden juhlimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä äärimmäisen hyvä pointti, ettei niiden häiden tarvitsisi sijoittua vain kesään! Tuo toukokuukin, jolloin meillä kenties ystäviä avioituu on mielestäni kevättä ja aivan ihanaa aikaa.. luultavasti raikkaan lämmin keli, ja illat kumminkin ihanan tunnelmallisen kirpeitä ja pimeitä, oi vitsi, kuulostaa niin ihanalle! Ja sama on syksyn kanssa, josta myös on ystävien kanssa puhuttu häiden ajankohtana! Talvihäätkin ovat aivan ihania!

   Itse olen niin perinteisen tylsä, että halusin tietysti kesähäät, mutta Suomessa on niin paljon kauniita vuodenaikoja, että niistä kannattaisi kyllä ottaa ilo irti :)

   Poista
 7. Et kuulosta kyllä yhtään kauhealta tai nololta. Onhan se nyt ihan fakta, että jos on monet häät rivissä, ja varsinkin jos tulee monia samoja vieraita juhliin, ei voi välttyä ensinnäkään häiden vertaamiselta keskenään, ja vaikka ne ovatkin ihania, silti tulee purnausta. Nykyään ihmisillä on oma aika niin vähissä ja meidän kesä on kuitenkin niin lyhyt, että valtaosa tahtoisi viettää aikaansa mökillä/kotona/reissussa/rannalla/puutarhassa mönkien/ valitse muu, mikä? Tämä kuulostaa myös aika raadolliselta, mutta kaikille pitäisi myös löytää tasapuolisesti häälahjaa, ja se on vieraallekin jo iso juttu.

  Joskus kävi juuri tuo, että oli monet häät samana kesänä, ja vaikka oli kiva mennä, harmitti silti, että jälleen meni yksi kullanarvoinen päänlatausviikonloppu mökillä ohi suun, kun sinne harvakseltaan muutenkin pääsee. Onneksi meikäläinen alkaa olla jo niin käpykaartia, ettei tule kuin ehkä yhdet häät koko kesässä jos sitäkään - ja sitten alkaa tulla jo ihmisten kakkoskierroksia. Äh, toivottavasti en kuulostanut kauhean masentavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onpa ihana kuulla, että täällä kommenttiboksissa on löytynyt ymmärrystä ja samankaltaisia ajatuksia! Tuntui vaan jotenkin kauhealle sanoa ääneen, että lähes toivoo sitä, ettei enempää ystäviä päätä mennä kesällä 2015 naimisiin.. tokihan minä ilolla nekin häät juhlin, jos näin on, mutta mieluummin tyytyisin vain näihin jo tiedossa oleviin :)

   Oot ihan oikeassa tuossa, että kesä on niin lyhyt ja on niin paljon muutakin mitä haluaisi viikonloppuisin tehdä, kuin kiertää häistä toisiin / polttareista toisiin! Sehän se ristiriita on, että on kiva osallistua ja olla osana häitä, mutta olisi kiva tehdä paljon muutakin.

   Et kuulostanut ollenkaan masentavalta.. ihan realistiselta mielestäni :) Niinhän se on, että jossain vaiheessa se tahti luultavasti rauhoittuu.. tuskinpa mekään enää 20 vuoden päästä saadaan kovin monia polttairkutsuja kesässä ;)

   Poista
 8. Joo hei vaan, täällä meidän kummankin kaveriporukoista AINOAT, jotka EI ole naimisissa, joten voin kertoa, että tässä on viimeiset viisi vuotta vietetty niitä kesiä kun häissä ja polttareissa menee sen kuudesta kymmeneen viikonloppua ja puolet kesäbudjetista! Välillä on tuntunut sellaiselta liukuhihnameiningiltä, mutta ei sitten taas kuitenkaan. Hääthän ja niihin valmistautuminen on niin ihanaa, kyllä sen jaksaa miten päin vaan. Nimim. ainiin, tänään lähden taas koko viikonlopuksi polttareihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin uskoa, että on tullut juhlittua! Tuo on juuri se ristiriita mistä tuossa Aurorakin puhui, on kiva mennä mutta olisi kiva tehdä ajallaan ja rahoillaan jotain muutakin.. ihan varmasti alkaa tuntua sille jos on monta vuotta kestänyt hääsuma takana! Mutta sitten se toinen puoli on se, miten ihania ja onnellisia juhlia häät ovat ja miten ihanaa on olla jakamassa toisten tärkeää päivää.. eikä minulla tai kellään mullakaan ole oikeutta vaikuttaa muiden avioitumisaikeisiin. Ei mistään syystä, muttei varsinkaan siksi, ettei muita ahdistaisi niin monet häät ja puuduttaisi jo minun häissäni :D

   Hih, sepäs sattui sopivasti! Eli ei muuta kuin oikein ihanaa polttariviikonloppua! Have fun!

   Poista
 9. Ymmärrän nuo ajatuksesi täysin; toisaalta kiva, ettei omalle häävuodelle, tai varsinkaan kesälle, satu kovin monia saman ystäväporukan häitä, toisaalta häitä on ihana juhlia AINA :) Yhdellä kaverillani oli pari vuotta sitten oikea hääsumien suma, kun sattui menemään samana kesänä itse naimisiin ja saamaan kutsun muistaakseni seitsemiin häihin ja useisiin polttareihin :O Siinä tahdissa ei ois varmaan tämäkään häähullu pysyny mukana! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Mun lempi tv-sarjassa Greyn anatomiassa sanotaan, että "People are better than no people" niin suhtaudun kyllä samalla tavalla häihin :)

   Ja huhhuh, tuo kuulostaa juuri siltä pahimmalta mahdolliselta tilanteelta - omat häät ja seitsämät muut!! Ihan hullua :D

   Poista
  2. No sanopa muuta! Kaveri tekee vielä vuorotyötä, joten joutui väkisinkin jättämään joitain polttareita väliin ja ei tainnut kaikkiin häihinkään päästä :( Onneksi kuitenkin omiinsa ehti osallistua! :) Tuollaisessa sumassa ei varmaan osais niistä omistakaan häistä nauttia samalla tavalla!

   Poista
  3. Huhhuh.. sitten kyllä ainakin minä suosiolla skippaisin osan jutuista! Täytyyhän sitä jaksaa omista nauttia! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!