Jotkut saattavatkin muistaa, että jätin lihan pois vuosi sitten. Nyt ajattelin vastailla postauksessa muutamiin kysymyksiin, joihin olen saanut vastailla usein tästä päätöksestä kerrottuani. Saa myös kysyä, jos tulee jotain mieleen!

Miksi jätit lihan pois? Oman itseni, ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin takia. Monipuolinen kasvisruoka tekee hyvää ihmiselle ja ainakin omalla kohdallani siihen siirtyminen helpotti pitkään piinanneita vatsavaivoja. Lisäksi lihantuotanto kuormittaa ympäristöä valtavasti ja haluan omalla toiminnallani edesauttaa sitä, ettei ihmiskunta tuhoaisi tätä kaunista maapalloa. Eikä mielestäni ole tarpeen satuttaa eläimiä, kun meillä on mahdollisuuksia ravita itseämme toisinkin konstein.

Miten meni ensimmäinen vuosi ilman lihaa? Hämmentävän helposti. Yhden käden sormilla laskettavissa olivat ne kerrat kun lopulta oikeasti halusin syödä lihaa. Enemmän oli niitä kertoja, kun esimerkiksi ravintolassa harmitti kasvisruokavalikoiman suppeus ja olisin sen vuoksi halunnut valita jotain muuta. Pelkäsin sen olevan hankalaa, mutta ei se ollutkaan.

Etkö syönyt kertaakaan lihaa? Söin minä muutaman kerran. New Yorkissa söin yhden tavallisen juustohampurilaisen Shake Shackissa ja syksyllä tallinnassa söin yhden kanansiiven ja pari suikaletta lihaa sukujuhlilla texmex -ravintolassa. Lisäksi söin silloin tällöin kalaa. Olin aluksi antanut itselleni luvan syödä kerta viikkoon kalaa (olla pescotaristi), jotta ruokavalion muutos ei olisi yhtäkkiä liian raju. Pelkäsin repsahtavani kokonaan, ilman pientä armollisuutta. Mutta kerta viikkoon eikä kerta kuukauteenkaan ollut lopulta tarpeen,

Miten sujui elämä, kun mies jatkoi sekasyöjänä? Alkuun ehkä puolet ajasta syötiin yhdessä kasvisruokaa ja toisen puolen tein toisessa kattilassa jauhelihakastiketta ja toisessa papukastiketta spagetin kaveriksi tai paistoin kasvispihvejä itselleni silloin kun tein kanapihvejä miehelleni. Mutta parin kuukauden jälkeen mieskin sanoi, että söisi oikeastaan mieluummin vain kasvisruokaa. Joni on aina välittänyt eläimistä ja ympäristöstä varmaan enemmänkin kuin minä, joten päätös syödä pääasiassa kasvisruokaa tuli Jonille ihan luonnostaan. Ravintolassa mies saattaa edelleen tilata lihaa, jos sille tuntuu. Tai sitten se saattaa työmatkan jälkeen kertoa syöneensä kokonaan vegaanista ruokaa. Molemmat kannustaa toisiaan, eikä kritisoi ja lyttää. Niin kuin kaikessa muussakin.

IMG_4571
| GULLICHSENIN AVOKADOPASTA (täältä) | 2 AVOKADOA, VALKOSIPULINKYNSI, ½ CHILI, LIME, SUOLAA, PIPPURIA, OLIIVIÖLJYÄ, BASILIKAA, 30G PARMESAANIA, 30G PECORINOA, 500G SPAGETTIA | 1. Laita spagetti kiehumaan suolattuun veteen | 2. Pilko tarkoilukulhoon valkosipuli ja chili. Purista päälle limen mehu. | 3. Puolita avokadot, poista kivet, kuutioi kuoressaan ja koverra lusikalla samaan kulhoon. | 4. Lisää suola, pippuri, oliiviöljytilkka, hienonnetut yrtit ja raastetut juustot ja sekoita | 5. Lorauta tilkka valmiin pastan keitinvettä kastikkeen joukkoon, valuta spagetit, kaada kulhoon kastikkeen päälle ja sekoita. | 6. Raasta päälle parmesaania ja nauti ♥ |

Miten kasvissyöjänä saa riittävästi proteiinia? Ja kaikkea muuta tarpeellista? Monipuolisesta kasvisruokavaliosta saa kaiken tarpeellisen helposti. Proteiinia on vaikka missä muussakin kuin lihassa, eikä tavallinen ihminen tarvitse sellaista määrää proteiinia kuin nyt fitnessvillityksen lomassa moni tuntuu luulevan. Ainoa asia, jota kasvissyöjä ei ravinnostaan saa on B12-vitamiini, joten sitä täytyy aina ottaa purkista. Olen vuoden aikana lukeut valtavasti tietoa raaka-aineista ja niiden ravintoarvoista ja hankkinut lisää tietoa. Siitä miten kasvissyöjä saa kaiken tarvitsemansa voisin kirjoittaa vaikka postauksen verran. Huikatkaahan jos kiinnostaa!

Mitä kasvissyöjä syö? Vaikka mitä! Minä olen (ikävä kyllä) vähän nirso, mutta lihan jättäminen on laajentanut mun raaka-ainevalikoimaa ihan valtavasti. Äitikin sanoi, että ei olisi voinut kuvitellakaan, että näkee mut joskus syömässä papuja, niin järkähtämättömästi olen niitä lapsesta asti kammonnut. Ja nyt pidän monista niistä. Kuten myös kikherneistä, jotka on nykyään vakiokamaa ja hyvää sellaista. Tänä vuonna olen tykästynyt tosissani myös avokadoihin, pähkinöihin ja siemeniin. Niin ja alkanut idättämään mung-papuja ihan itse! Soijatuotteet on mulle edelleen hankalia. En ole vielä kertaakaan syönyt onnistunutta tofua, soijasuikalekokeilukaan ei ollut menestys ja soijarouhekaan ei ole mun suosikki. Vihdoin sentään löysin toimivan soijarouhemakaronilaatikon reseptin, jossa se kammottava soijarouheen ominaismaku ei tule yhtään läpi.

Mitä kasvissyöjä grillaa? Tai syö jouluna? Grilliin kasvissyöjä voi laittaa kasvisten kaveriksi vaikkapa soijanakkeja, soijanugetteja tai seitania. GoGreenin pakasteessa olevat nakit on mun suosikkeja ja saman merkin soijanugetit on musta parempia kuin kananugetit. Seitanin tekeminen kuulosti alkuun tosi oudolle, mutta näytti hämmentävän paljon lihalle ja maistui tosi hyvälle! Joulun selvisin oikein hyvin ilman kinkkua ja karjalanpaistia. Laatikoiden ja salaattien kaveriksi tehtiin nyhtökauraa pitkään haudutetussa stout-kastikkeessa ja tokihan joulupöyästä löytyi myös porkkalaa.

Et kai sentään vegaaniksi ajatellut ryhtyä? Tämä oli tosi monen ensimmäinen kysymys, kun kerroin jättäneeni lihan. Viime vuonna en ajatellut, mutta tein silti toisinaan vegaanisia valintoja. Korvasin esimerkiksi ruokakerman kaurakermalla ja maidon kauramaidolla. Nyt ajattelen totaalista vegaaniutta ja olen tässä tammikuussa vienytkin ruokailuani siihen suuntaan. Kaukana olen vielä siitä, että olisin lopun ikääni 100%  vegaani, mutta tiedättekö, vegaanisen arkiruuan tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa tai erikoista. Isoin muutos olisi luopua kokonaan juustosta leivän päällä, mutta juuston kovien rasvojen skippaaminen tekisi kyllä hyvää kaikin puolin. Lisäksi mietin leivontaa ilman munia ja maitotuotteita, siinäkin ehdottomuus tuntuu vielä hankalalle. Mutta aika näyttää... tänään meillä on muuten ruokana maailman parasta linssikeittoa, sekin sattuu olemaan vegaanista ja ihan törkeän hyvää.

Heräsikö teille jotain ajatuksia kasvissyöjäksi ryhtymisestä? Kysykää ihmeessä, jos joku vielä mietityttää. Olisitteko halunnut kuulla jostain aihepiiristä vielä lisääkin? Voisitko itse jättää lihaa pois tai ryhtyä vegaaniksi vai onko tämä mielestäsi hullun hommaa?

IMG_4573