Sukkanauhan kyhääminen oli yksi häihin liittyvistä tee-se-itse -projekteista. Ja oikein mukava sellainen olikin. Jos jonkun tekee mieli tehdä jotain pientä häihin itse, on sukkanauhan väkertäminen yksi hyvä vaihtoehto. Toki erilaisia sukkanauhaideoita on pilvin pimein, mutta esimerkiksi tällainen mulle tullut on lopulta aika helppo toteuttaa!

Tarvikkeiksi hankin sifonkia, strasseja, huopaa ja erilaisia pitsinauhoja. Mun tapauksessa tuo varsinaisen nauhan hankin sinisenä. Ja tosiaan joustavana ja sinisenä. Toki sukkanauhan voi tehdä myös joustamattomasta materiaalista, mutta sitten se täytyy esimerkiksi sitoa nauhalla kiinni ja voi olla, ettei rusetti ole mukavin tai käytännöllisin vaihtoehto reisien välissä tai yhtään kapeamman helman sisällä hinkkaamassa. Työvälineiksi tarvitsin saksia, neulaa, lankaa ja kuumaliimapistoolia. Ja ompelukonetta käytin myös, mutta toki pitsinauhan saa lenkiksi käsinkin ompelemalla.

Aloita mittaamalla reiden ympärysmitta. Itse ainakin mitoitin sukkanauhan reiden yläosaan sopivaksi. Mitä lähempänä nivusta, sitä pienempi riski sen putoamiseen. Ompele sukkanauha lenkiksi. Huolittele tai jos ompelet käsin, ompele riittävän vahvasti, että sauma kestää vähän venyttämistäkin. Valmista sifongista ja pitsinauhasta kukkia. Omiin sukkanauhoihini tulleissa kukissa käytin työvälinenä vain kuumaliimaa - pienelle huovasta leikatulle ympyrälle oli helppoa liimata sekä sifonkiympyröistä taiteltuja terälehtiä, että rypytettyä pitsinauhaa. Pienet röpelöt ja liimajäljet kukan keskustassakaan eivät haittaa mitään, kun viimeiseksi kukan keskustaksi voi liimata ison strassin!
Kuva: Jaakko Sorvisto www.jaakkosorvisto.com

Omalla kohdalla hankalin vaihe oli sopivan asetelman rakentaminen. Minähän tein kaksi sukkanauhaa, joista toinen heitettiin ja toinen jäi itselleni muistoksi. Molempiin kiinnitin lopulta kaksi kukkaa - yhden sifonkisen ja yhden pitsisen - ja hieman strasseja ympärille. Tähän kuvassa näkyvään asettelin kukkien alle myös pienet pätkät tuota samaa pitsinauhaa, josta toinen kukka oli tehty. Tämä kuvassa näkyvä sukkanauha oli mielestäni kauniimpi näistä kahdesta ja sen suunnittelin pitäväni itselläni. Mutta tietysti siinä kävi kuitenkin niin, että juuri tuon Joni päätyi koivestani kalastamaan ja heittämään. Ei kyllä haittaa tai harmita yhtään. Kaunis on sekin, joka muistoksi jäi ja saipahan sukkanauhan napannut herra sitten sen kauniimman version muistoksi!

Kaikkiaan näiden omien sukkanauhojeni tekemiseen mulla meni varmaan alle vartti. En  ollut koskaan ennen tehnyt pitsinauhasta tai sufongista kukkia, mutta aloittelijan tuurilla heti ekoista tuli tosi onnistuneita. Yhtä hyvä tuuri mulla ei ollut enää omien häiden jälkeen, kun tein sukkanauhaa ystävälleni tämän häitä varten. Jotenkin tuntui, että kukkien tekeminen oli sillä kerralla paljon haastavampaa ja jouduin ottamaan homman uusiksi muutamaankin otteeseen! Mutta loppujen lopuksi  kauniit kukat sain silloinkin aikaan, vaikka homma veikin vähän enemmän aikaa. Ei siis kannata turhautua, jos ei heti meinaa onnistua. Aina voi korjata tai ottaa uusiksi. Ja toki itse tehdyssä saa aina oman käden jälki näkyäkin.

Sukkanauhojen tekeminen muutenkin oli musta jotenkin ihan älyttömän kivaa hommaa. Mun pää tursuaisi vieläkin ideoita, joita haluaisin päästä kokeilemaan. Harmi vaan, kun ei itsellä ole oikein enää tarvetta... Pitäisikö vaan silti askarrella, vaikkei käyttöä olekaan ja ryhtyä hulluksi sukkanauhanaiseksi, jolla on jossain kaapin perällä kymmeniä sukkanauhoja jemmattuna. Kuulostaisi kyllä ihan mulle...

Mitä tykkäätte mun sukkanauhasta? Oletteko ajatelleet tehdä itsellenne oman? Löytyykö jonkun arkistoista miehen nappaamaa nauhaa, jonka pääsisi ottamaan käyttöön itse? Musta oli tosi kiva idea, kun ystäväni teki itselleen sukkanauhan, johon kiinnitti rusetin ja koristukset miehensä muutamaa kuukautta aiemmin nappaamasta sukkanauhasta. Toivottavasti meidänkin häissä napattu pääsee joskus jatkokäyttöön!