Perinneperjantai: hääauton koristelu

Hyvää perjantaihuomenta kaikille! Hypätään taas tänäkin perjantaina hääperinteiden maailmaan, kuten tapanamme on viime viikkoina ollut.. Tänään ajattelin kirjoittaa hääauton koristelusta. En tosin niinkään tylliruseteista, satiininauhoista ja kukkakimpuista sivupeileissä ja konepellillä (ja ihan vaan tiedoksenne tässä samalla, että enpä usko meidän kaipaavan mitään edellämainituista!) vaan keskitytään ennemmin sinne auton peräpäähän - nimittäin niihin killuttimiin, joita hääauton perässä yleensä hinataan.Nyt kun oon alkanut listaamaan näitä hääperinteitä, niin oon huomannut, että (ainakin mun käsityksen mukaa) jos jonkun perinteen ei sen tarkoitus ole edistää hedelmällisyyttä, on sen tarkoitus karkoittaa pahoja henkiä tai muuten suojautua niiltä. Eikös siitä nimittäin ole hääauton hinattavaksi laitettavissa romuissakin kyse? Että ne pitäisivät mahdollisimman kovaa melua ja siten karkottaisivat pahat henget, jotka ehkä hääparia yrittäisivät seurata?

Pelkäsin sitten pahoja henkiä, eli en, mutta killuttimia haluaisin kyllä meidän hääauton perään silti. Mun mielestä tässäkin perinteessä on se kiva puoli, että siitä voi helposti tuunata hääparin näköisen. Perinteisten säilykepurkkien ja vanhojen hikisten lenkkareiden lisäksi joukkoon voi laittaa jotain hääparin juttuja - esimerkiksi meidän hääauton perään olen ajatellut ainakin sählypalloja! Ja vaikkei perään keksisikään välttämättä jotain sulhaseen tai morsiameen liittyvää, niin voihan noita romuja piristää muutenkin... vaikka spraymaalaamalla säilykepurkit häiden teemavärien mukaan. Tai laittamalla joukkoon jotain muuta hauskaa.. kerran meidän suvun häissä auton perässä taisi olla mm. mun veljen vanhat luistimet (vai oonko äiti ihan väärässä?).

Mutta jos jotain killuttimia hääauton perään ripustetaan, niin kannattaa myös pitää huoli siitä, että ne pysyvät siellä kiinni. Muutamastakin syystä. Ensinnäkin - kukaan ei varmaan halua roskata yleisiä autoteitä ripottelemalla säilyketölkkejä sinne tänne. Mutta toisekseen, muistan kuulleni jostain, että auton perässä killuvat jutut symboloivat myös avioliittoa - jos ne eivät kestä sitä kyytiä, mitä hääauton perässä saavat, ei tule kestämään avioliittokaan. Vaikken mikään erityisen taikauskoinen olekaan, haluan kuitenkin mieluummin ottaa varman päälle, joten täytyy pitää huoli, että teroittaa tätä asiaa sille, jonka laittaa vastuuseen hääauton koristeluista. Tai sitten vaan hoidan homman itse, koska silloinhan ainakin tietää jäljen olevan hyvää, vai mitä? Ehheh.

Ja hei - sellainen vinkki vielä, että eihän pahoilta hengiltä suojautumiseen autoa välttämättä tarvita! Muistan nähneeni kuvia hääparista, joka poistui hääpaikalta kävellen ja vetivät yhdessä perässään tätä perinteistä romunivaskaa. Ihan mielettömän hauskaa idea ja jotenkin tosi suloista! Harmi vaan, etten yhtään muista oonko törmännyt tähän näkyyn jossain blogissa vai ihan vaan Pinterestin tai Googlen syövereissä. Saa vinkata, jos te muistatte!

Ja hei, kertokaas miten on teidän laita? Aiotteko laittaa romuja killumaan auton perään? Vai onko tämä teille ihan yhtä tyhjän kanssa?

12 Kommenttia

 1. Ei sentään luistimia mutta vanha kännykän raato! Kerro pian kuka saa kunnian virittää teidän auton killuttimet. Et sinä sillä eikös sen perinteisesti tee muut?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se kännykkähän se vähän erikoisempi juttu olikin! :) Onneksi on joku, jolla on vähän parempi muisti kuin mulla! :)

   Poista
  2. Enpä menisi kehumaan tällä muistilla, niin kuin hyvin tiedät! Vaikka onhan se hetkittäin hyvä... Ennen vanhaan sanottiin, että hyvä, mutta lyhyt kuin kanan lento!

   Poista
  3. Se on sukuvika, kun suksi ei luista!

   Poista
 2. Mä myös vierastan sitä auton hörselömäistä koristelemista, mutta jotain rojuja pitää kyllä ripustaa sinne taakse! En ole vielä ehtinyt viedä ajatusta sen pidemmälle kuin että jemmasin mun roskiskunnossa olevat converset kaapin perälle ajatuksena että ne ainakin laitetaan. Kuljenhan mä huhtikuusta syys-lokakuuhun n. 80% ajasta milloin minkäkin värisissä converseissa... ;) Lisäksi ajattelin että jotkut vanhat kuulokkeet tai cd-levyjä ois hauska laittaa sinne, tuleepahan Tommin dj-harrastuskin näkyville (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa just hyville ideoille! :) Kivasti teidän näköisille jutuille! Ja kaikkea sitä tulee häiden nimissä tehtyä.. kuten jemmattua roskiskuntoisia kenkiä edelleen :D

   Poista
 3. Jotenkin ei yllätä tämä kommentti: "Tai sitten vaan hoidan homman itse" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska sit voin syyttää vaan itseäni, jos mokaan! :D

   Poista
 4. Meillä oli *häämönkijän* (jolla siirryttiin alttarilta kuvauspaikalle, parin sadan metrin päähän niityn toiselle puolen) takana lätkäjätkämiehen vanhoja suojia, varmaan hanskat, ja mun vanhat tanssisniikkerit. Tuo oli aina ollut mun visio, mitä ainakin haluan omiin häihini sitten joskus. Siis omat vanhat tanssipopot ja sit miehen harrastukseen/lajiin liittyviä geareja. Että siinä mielessä vähän sama idea kun säbäpallot teillä.

  Mönkijä olikin sitten vähän spontaanimpi veto, joka päätettiin vissiin edeltävänä iltana :D... Hääautona meillä oli vanha avokupla(?), joka rämisi itsessään jo niin paljon ettei siihen enää mitään romuja tarvinnut perään kilisemään.

  Oli muuten ihana prinsessatunne kun jossain liikennevaloissa katsoi sivulle ja viereisessä autossa olevat hymyili ja vilkutti ja näytti aidosti iloisilta meidän puolesta :)

  Pakko kyllä myöntää etten ollut mitään alkuperäisiä merkityksiä tällekään perinteelle pohtinut. Ehkä ihan hyvä vaan, koska en tykkää mistään taikauskojutuista ja ois varmaan vaan ärsyttänyt jos oisin niitä miettinyt.

  -Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan mahtavalle! Teidän näköisille koristuksille ja muutenkin aikas huikeat kulkuvälineet! :D Ihan mahtavaa, ja vielä prinsessahetki ja kaikki :)

   Mää taas itse tykkään pohtia myös niitä vähän kummallisempia taustoja asioille, vaikka toki en itse niihin nojaakaan. Tai siis perinteet, joita meillä noudatetaan, on käytössä vain siksi, että ne on musta kivoja tapoja. Ei siksi, että uskoisin niihin samoihin asioihin, joista ovat saaneet alkunsa.. mutta mää tykkään pohtia myös niitä puolia :)

   Poista
 5. Serkkuni häissä vuosi sitten sulhanen kuskasi morsiamen maitokärryillä juhlapaikalle, se oli mun mielestä aivan ihanaa :) Killuttimia ei tosin ollut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuulostaa kyllä tosiaan todella suloiselta tavalta! :) Toivottavasti ei ollut kovin kuuma keli, ettei sulho raukka ihan läkähtynyt! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!