Vuodesta toiseen näin joulun alla tänne blogiin virtaa kävijöitä Cowgirl Cookies -postaukseen. Enkä kyllä yhtään ihmettele - itse tehtyjä lahjoja on aina ihana saada ja niitä on myös mukava antaa. Siksipä laitan vielä näinkin lähellä joulua jakoon ohjeen, jos joku haluaa vielä valmistaa jotain pientä muistamista läheisilleen ennen joulua. Mekin saatiin idea tähän vasta viimeviikonloppuna eräiltä ystäviltä, joiden luona oltiin syömässä. Itse tehty lahja ei aina tarkoita hirveää työmäärää ja tuntien ähertämistä vaan mukavan lopputuloksen voi saada nopeastikin. Ja itse tehty joululahja lasipurkissa on vaan syötävän söpön näköinen!

Eli tänään luvassa seuraavanlainen resepti:

Mysli_1

Itse tehty jouluinen mysli


Tarvitset

5 dl isoja kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl neljän viljan hiutaleita
1 dl pähkinöitä (manteli, cashew, hassel)
1 dl kuivattuja hedelmiä (aprikoosia, papaijaa, ananasta, mangoa, karpaloita, rusinoita)

ripaus suolaa
kanelia
inkiväärijauhetta
kaardemummaa

0,5dl rypsiöljyä
muutama rkl hunajaa

litran lasipurkki
nauhaa / kangasta koristeluun

Tällä ohjeella tulee noin litran satsi. Meidän kokemuksen mukaan maksimimäärä, joka yhdellä pellillisellä kannattaa tehdä on noin 1,5 litraa. Toki kuivia aineita voit kerralla sekoittaa enemmänkin, mutta mysliä ei kannata paahtaa tuon suuremmissa erissä.

Kaikkia aineksia voi vaihtaa mielensä mukaan. Kaurahiutaleiden kannattaa olla Elovenan isoja - ne on paljon kivamman näköisiä ja tuntuisia myslissä kuin pikakaurahiutaleet. Leseellä saa mukavaa monipuolisuutta rakenteeseen. Neljän viljan hiutaleet voisi hyvin vaihtaa esim. ruishiutaleisiin. Mausteita voi myös vaihtaa mielensä mukaan, mutta ihanan jouluisen tuoksu ja maku saatiin aikaan kanelilla, inkiväärillä ja kaardemummalla.

Pähkinöitä joukkoon voi valita mielensä mukaan.. paitsi jos lahjan saaja on allerginen pähkinöille. Silloin kaikki manteleita myöten pitää jättää pois ja ne voi korvata vaikka laittamalla tuplamäärän hedelmiä. Hedelmiksi ostin kaupasta pussin kuivattuja aprikooseja (pilkoin saksilla pieniksi) ja Punnitse ja Säästä -kaupasta pieniä kuivattuja papaija, ananas ja mangokuutioita sekä kuivattuja karpaloita. Myös rusinat sopivat hyvin jouluiseen mysliin, vaikken itse niiden suurin fani olekaan. Ensimmäiseen satsiin laitoin vähän kaikkia ostamiani hedelmiä - jälkimmäiseen pähkinöiden kaveriksi vain papaijaa ja rusinoita ja tuli tosi hyvää niinkin!

Mysli_3

Valmistus

Sitten hommiin - itse työvaiheet on tosi helpot! Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa hiutaleet ja leseet kulhoon. Rouhi pähkinät karkaksi rouheeksi (suutuntuma on kivaa, niitä on turhaa jauhaa ihan tunnistamattomaksi) ja lisää joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita. Kippaa seos pellille leivinpaperin päälle. Kuumenna öljyä ja hunajaa paistinpannulla tai pienessä kasarissa sekoitellen, kunnes ne ovat sekoittuneet. Seoksen ei tulisi antaa kiehua, joten jos kuplia näkyy seos lienee valmista. Kaada öljy-hunajaseos hiutale-pähkinäseoksen päälle ja sekoittele mysliä pellillä niin, että kaikki hiutaleet kostuisivat. Jos joku kohta jää erityisen kosteaksi se tuppaa paahtumaan tahmeaksi levyksi / patukaksi. Kun öljy-hunajaseos on sekoiteltu, levitä mysli pellille tasaisesti.

Paahda mysliä uunissa 10-15 minuuttia. Vähemmänkin saattaa riittää uunista riippuen. Sekoita mysliä paahtumisen aikana kerran tai kaksi - oikein kunnolla ja pohjia myöten. Hiutaleet ja pähkinät saavat saada pintaansa hieman tummuutta, mutta ole tarkkana palamisen varalta! Se tapahtuu helposti! Kun mysli näyttää ja tuoksuu hyvälle se on valmista. On vähän vaikea sanoa tarkkaa aikaa, mutta kun seoksesi alkaa näyttää myslille (eikä vain kosteille kaurahiutaleille) se on valmista. Jos uunin avatessasi haistat yhtään kärähtäneen hajua, ota mysli heti pois.

Mysli_2

Nosta valmis mysli uunista jäähtymään. Voit sekoitella muutaman kerran seoksen aikana. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kuivatut (sopivan pieneksi kuutioidut) hedelmät. Sitten mysli onkin valmista purkitettavaksi! Se kannattaa säilyttää kannellisessa astiassa. Mutta me ainakin jätettiin varmuudeksi kannet hetkeksi purkituksen jälkeen auki. Jos kannet sulkee kun mysli on vielä vähänkin lämmintä saattaa mysli pehmentyä, kun lämpö kosteus eivät pääse haihtumaan purkista.

Lopuksi voit kiepauttaa purkin suun ympärille jouluisen koristenauhan ja kiinnittää purkkiin lapun, jossa kerrotaan mitä se pitää sisällään. Purkin kannen päälle sopisi hyvin myös esimerkiksi pala ruudullista puuvillakangasta vanhan ajan hillopurkkien tyyliin. Ja siinäpä se, valmista tuli!

Oletteko kokeilleet tehdä ite mysliä? Vaikket aikoisi enää ryhtyä lahjantekopuuhiin, suosittelen kokeilemaan tätä ihan vaikka omiin tarpeisiin. Testattiin nimittäin tätä tietysti itse ennenkä uskaltaa lahjaksi antaa - ja oli maustamattoman jugurtin kanssa ihan mielettömän hyvää. Eipähän tarvitse todellakaan enää kaupasta kantaa valmiita myslejä. Namskis!

Mysli_5