IMG_3381

Mun on pakko jakaa teidän kanssa mun uusin suosikkiresepti. Törmäsin näihin sämpylöihin ensimmäistä kertaa miehen siskon tekeminä ja niiden herkullisuutta ihastellessani sain kuulla reseptin olevan Sikke Sumarin peruja - se löytyy täältä. Muutama viikko sitten tein näitä ensimmäistä kertaa kotona ja voin muuten vannoa, että se ei jää viimeiseksi. Tällä ohjeella tulee maailman ihanimpia rapeakuorisia sämpylöitä! Tällä reseptillä voi tehdä myös limppuja ja minä kokeilin jo sitäkin. Paistoin leipäni sillä pahamaineisella pitsakivellä ja siitäkin tuli aivan ihanaa. Meni samana päivänä koko leipä! Sen taikina oli tosin 1/3 tästä ohjeen määrästä...

Mutta tässä ihan suoraan Sikeltä lainattuna, mitä tarvitset:

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa
1,5 dl  ruisjauhoja
1,5 dl  kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja

IMG_3370

Ja näin homma etenee: Mittaa reiluun kulhoon vesi ja sekoita joukkoon hiiva ja suola. Mikäli käytät kuivahiivaa, vetesi tulee olla lämmintä ja kuivahiiva olisi hyvä lisätä veteen jauhoihin sekoitettuna. Tämän jälkeen sekoita joukkoon jauhot. Lisää vehnäjauhot viimeisenä ja vähän kerrallaan. Jauhojen kuivuusasteesta riippuen vähän vähäisempikin määrä voi nimittäin riittää.

IMG_3366IMG_3369

Taikinan tulee jäädä löysäksi.. ei siis ole tarkoitus saada aikaan sellaista kiinteää palloa, kuin sämpylätaikinasta yleensä! Peittele seuraavaksi kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla ja nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli. Minä tein näitä iltapalaksi, joten tein taikinan kulhoon aamulla.

IMG_3372IMG_3373

Kun alat leipomaan sämpylöitä, nostele kahdella lusikalla taikinaa leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kaikista sämpylöistä tulee eri muotoisia, mutta se ei haittaa yhtään! Sämpylätaikinani oli 2/3 alkuperäisestä ohjeesta eli käytin 5dl nestettä, josta sämpylöitä tuli 13 kappaletta. Seuraavaksi ripauta sämpylöiden päälle vähän vehnäjauhoa, tee pintaan ristiviillot ja voit vielä lisätä pinnalle halutessasi esim. jotain siemeniä. Minä laitoin hieman kaurahiutaleita. Ne tarttui hyvin kostean taikinan pintaan.

IMG_3377IMG_3379

Sitten paista sämpylät uunissa 230 asteessa noin puoli tuntia. Kun sämpylät ovat valmiit ja nostat ne uunista, älä missään nimessä peittele niitä liinalla. Jos teet niin, kuori pehmenee. Ja näiden sämpylöiden ehdottomasti paras puoli on se ihanan rapsakka pinta!

Suosittelen testaamaan. Sämpylöiden aineksia voi toki muutella oman maun mukaan, mutta sellainen vinkki tuossa Siken reseptissä oli, että paistoajat ja lämpötilat pysyvät samoina niin kauan, kuin vehnää on vähintään puolet jauhoista!

IMG_3380IMG_3396IMG_3398

Nämä kaksi viimeistä kuvaa ovat siitä mun tällä reseptillä tekemästä leivästä. Alkoiko teidän tehdä tuoreita sämpylöitä mieli? Mun ainakin alkoi!