Luonnolliset koristeet

Nyt raapaisen taas tikulla asiaa, joka varmasti (ja toivottavasti) herättää keskustelua. Mielipiteitä on varmasti monenlaisia, ja niistä on ollut hirmu mukava jutella kommenttiboksissa. Omakin ymmärrys aina laajenee, kun kuulee jonkun muun hyviä perusteita toisesta kannasta.

Tällä kertaa aioin nimittäin kirjoitella luontoon liittyvistä arvoista ja häistämme. Hääthän ovat yleensä aikamoista kulutusjuhlaa ja ehkäpä jopa tuhlaustakin. Paljon rekvisiittaa, koristeita ja krääsää hankitaan vain yhtä päivää varten. Niin varmasti tulee meidänkin häissämme käymään.

On kuitenkin ainakin koristeluun liittyviä asioita, joita voin ja haluan tehdä, jotta häissämme pysyttäisiin mahdollisimman lähellä luonnollisuutta. Sitäpaitsi, näillä valinnoilla säästää myös rahaa. Moni on varmaan mun kanssani samassa veneessä, jossa häitä varten budjetti on rajoitettu. 

Ensinnäkin pöytäkoristeet, aivan loistava kohta säästää rahaa ja ympäristöä. Meidän pöytäkoristeet tulevat luultavasti koostumaan luonnosta kerätyistä tarvikkeista ja äidin oman puutarhan antimista. Äitihän sanoi minulle jo vuosia sitten, kun meidän seurustelu alkoi olla vakavaa, että hänelle on ilmoitettava häiden ajankohta ainakin 1,5 vuotta etukäteen, jotta hän ehtii istuttaa tarvittavat kukkasipulit itämään. Hääkesänä kasvimaan reunalta varataan iso kaistale kukkasille. Tuumattiin jo äidin kanssa että istutetaan mahdollisimman montaa eri sorttia, jotta joku varmasti on silloin kukassa. Suurimpana toiveena on vaaleanpunaiset liljat.

IMG_0683 IMG_9616

Maljakot pöytäkoristeisiin voi hankkia kirpparilta tai säästellä itse käyttämistään lasipulloista tai purkeista. Mulle ei ole niin väliä, ovatko ne identtiset joka pöydällä. Ei ne kukka-asetelmatkaan varmaan ole. Puutarhakukkien lisäksi maljakoihin vihreää antamaan voi kerätä luonnosta esimerkiksi mustikanvarpuja. Tykkään pitää niitä muutenkin joskus maljakossa, joten mikseivät ne sopisi häihinkin.

Olen miettinyt tekisinkö kukkakimpun ja vieheet  itse, mutta toistaiseksi en usko, että uskallan. Se vaatisi kyllä hieman harjoittelua etukäteen, koska pienikin epäonnistuminen kimpun teossa edeltävänä iltana saisi kyllä mut ihan varmasti hermoromahduksen partaalle.

WP_20130908_14_19_31_Pro WP_20130908_14_57_53_Pro

Muutkin juhlapaikan koristelut voi tehdä luonnon antimista. Juhlatalo majakoskella talon ovenpielissä on juhlapäivinä tuoreita koivunoksia maitotonkissa - aivan ihanaa! Ja jos pihamaata haluaa muuten koristella, sen kun keräilee luonnosta antimet sinnekin. Serkkuni aivan ihanissa häissä oli pihalla ihan vaan valkoisissa ämpäreissä isoja kukka-asetelmia. Muistan, kun keräiltiin niitä varten maantien varresta lupiineja, horsmia ja mitä tahansa muitakin luonnonkukkia, joita sattui löytymään. Sekaan muutama koivunoksa törröttämään ja kesähäiden tunnelma on taattu.

Ylipäänsä olisi kiva pyrkiä välttämään turhaa muovi- ja paperikoristeiden käyttöä. Muovia nyt on ainakin aika helppo vältellä (paitsi ehkä boolimaljan äärellä), mutta paperia tulee varmasti käytettyä vähän enemmän. Tällä hetkellä mietiskelen, viitsinkö alkaa tekemään silkkipaperisia pompomeita koristeiksi. Muutama sellainen olisi minusta ollut ihana, mutta se jos joku on oikeasti aika turhaa.

Pomskitkin voisi ehkä korvata tekemällä kankaasta viiriauhoja, jotka ovat olleet viime vuosina aika suosittuja. Tilkkuja kun on sekä minulle, että äidille kertynyt tässä vuosien saatossa aika paljon, joten samalla saisi hyötykäytettyä niitä. Eivätkä ne olisi kertakäyttöisiä koristeita, vaan säilyisivät tuleviakin juhlia varten.

WP_20130807_017

Kannattaa muutenkin kysellä tutuilta ja sukulaisilta, onko heillä vielä tallessa jotain omaa häärekvisiittaa. Ei kaiken todellakaan tarvitse olla uutta. Ja kerran, kun tekee kunnolla niin  esim. hääleikkien rekvisiitta kestää sukupoljelta toiselle. Meidän suvussa on ainakin tallessa aivan ihanat auton muotoiset pinkki-violetit minä-hän -kyltit tuttu juttu leikkiä varten. Ne askarreltiin serkkuni häihin 90-luvun lopulla ja edelleen palvelevat mainiosti!

Tällaisia ajatuksia minulla tällä kertaa. Yksi asia, jolla voi vielä vaikuttaa häiden ympäristöystävällisyyteen on lähituotannon suosiminen. Tästä kirjoittelen kuitenkin toisen kerran, sillä minulla riittää ajatuksia oman postauksen verran siitä, millaisia palveluntarjoajia haluan suosia, ja miksi.

Kertokaa kuitenkin kommenttiboksissa millaisia luonnon- ja rahansäästökeinoja olette ajatelleet käyttää? Ja ilahdun suuresti jos vinkkailette kivoista ideoista, joita olette itse muiden häissä nähneet. Tai mitä tahansa muutakin, teidän kommentit nimittäin piristää aina päivää!

6 Kommenttia

 1. Yhden viime kesäisen asiakkaani häissä oli tehty ihanasti kirsikankukkateemaa askartelemalla itse hurja määrä pieniä vaaleanpunaisia silkkikukkasia ja liimattu lehdettömiin oksiin. Maljakoiden alle oli haettu kirpputoreilta vanhoja kunnon pitsiliinoja, jotka oli teellä värjätty sitten yhtenäiseksi, vähän beigemmäksi. Näytti hurjan kauniilta, ja niihin ei montaa euroa mennyt - työtä kyllä senkin edestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vau! Kuulostaa kyllä ihan mielettömälle nuo kirsikankukkasoksat! Nuo vanhat pitsiliinat voisi hyvin toimia meilläkin - blogin nimestäkin kun voinee päätellä, että morsian sattuu pitämään hieman pitsistä ;) itseasiassa niitä löytyy omistakin varastoista aika monta, mummun vanhaa virkkaamaa.. kiitos valtavasti kommentistasi! Laitan ehdottomasti nämä vinkkisi korvan taakse :)

   Poista
 2. Hyvä Kirsi!
  Meillä oli lähes kaikki pöytäkoristeet ja muutkin koristeet lainattuja ja ihan hienoa oli! Me saatiin käyttää juhlapaikalla olevia maljakoita ja sen lisäks koristeet kertyi mm. tanssikoulun rekvisiittakomerosta, kämppiksen ikkunalaudalta ja mamman vitriinistä. Lisäks meillä oli jotain paperilyhtyjä, jotka oli säästynyt ystävän edellisvuoden häistä (ja löytyivät siis vielä siitä vuoden jälkeen kaason eli mun vaatekaapista;)

  Mäkin ajattelin että kukkakimpuks voi kerätä vaikka päivänkakkaroita, mutta sainkin liljoja kun ne luvattiin minulle kustantaa. Halvin kimppu oli JkLssä 50€!?! Mut tulipa kannatettua kotimaista käsityötä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija taas ihanasta kommentistasi! Tämä blogin kirjoittaminen on kyllä mahtavaa ja avartavaa teidän huippujen kommenttien vuoksi - en nimittäin tiedä miksi olen ollut niin kertakaikkisen tyhmä, etten ole edes ajatellut sitä, että juhlapaikalla voisi hyvinkin olla maljakoita, joita saa lainata. En yhtään epäile, etteikö lainatuilla tarvikkeilla saisi upeaa juhlatunnelmaa aikaan :)

   Luonnonkukkakimppu olisi varmasti kyllä kaunis vaihtoehto :) Ammattilaisen tekemät kimput on aika kovan hintaisia.. kaipa se kuitenkin on kohtuullinen hinta juurikin kotimaisesta käsityöstä. Kyllä se ammattilaisen työ aikaa vaatii ja lopputuloskin on varmasti kestävä ja upea :)

   Poista
 3. KIRSI!!!!!!!!! saanko kutsun sun häihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D niihin on vielä puoltoista vuotta aikaa, että kannattaa pysyä mun kanssa väleissä ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!