Nyt raapaisen taas tikulla asiaa, joka varmasti (ja toivottavasti) herättää keskustelua. Mielipiteitä on varmasti monenlaisia, ja niistä on ollut hirmu mukava jutella kommenttiboksissa. Omakin ymmärrys aina laajenee, kun kuulee jonkun muun hyviä perusteita toisesta kannasta.

Tällä kertaa aioin nimittäin kirjoitella luontoon liittyvistä arvoista ja häistämme. Hääthän ovat yleensä aikamoista kulutusjuhlaa ja ehkäpä jopa tuhlaustakin. Paljon rekvisiittaa, koristeita ja krääsää hankitaan vain yhtä päivää varten. Niin varmasti tulee meidänkin häissämme käymään.

On kuitenkin ainakin koristeluun liittyviä asioita, joita voin ja haluan tehdä, jotta häissämme pysyttäisiin mahdollisimman lähellä luonnollisuutta. Sitäpaitsi, näillä valinnoilla säästää myös rahaa. Moni on varmaan mun kanssani samassa veneessä, jossa häitä varten budjetti on rajoitettu. 

Ensinnäkin pöytäkoristeet, aivan loistava kohta säästää rahaa ja ympäristöä. Meidän pöytäkoristeet tulevat luultavasti koostumaan luonnosta kerätyistä tarvikkeista ja äidin oman puutarhan antimista. Äitihän sanoi minulle jo vuosia sitten, kun meidän seurustelu alkoi olla vakavaa, että hänelle on ilmoitettava häiden ajankohta ainakin 1,5 vuotta etukäteen, jotta hän ehtii istuttaa tarvittavat kukkasipulit itämään. Hääkesänä kasvimaan reunalta varataan iso kaistale kukkasille. Tuumattiin jo äidin kanssa että istutetaan mahdollisimman montaa eri sorttia, jotta joku varmasti on silloin kukassa. Suurimpana toiveena on vaaleanpunaiset liljat.
IMG_9616

Maljakot pöytäkoristeisiin voi hankkia kirpparilta tai säästellä itse käyttämistään lasipulloista tai purkeista. Mulle ei ole niin väliä, ovatko ne identtiset joka pöydällä. Ei ne kukka-asetelmatkaan varmaan ole. Puutarhakukkien lisäksi maljakoihin vihreää antamaan voi kerätä luonnosta esimerkiksi mustikanvarpuja. Tykkään pitää niitä muutenkin joskus maljakossa, joten mikseivät ne sopisi häihinkin.

Olen miettinyt tekisinkö kukkakimpun ja vieheet  itse, mutta toistaiseksi en usko, että uskallan. Se vaatisi kyllä hieman harjoittelua etukäteen, koska pienikin epäonnistuminen kimpun teossa edeltävänä iltana saisi kyllä mut ihan varmasti hermoromahduksen partaalle.

WP_20130908_14_19_31_Pro WP_20130908_14_57_53_Pro

Muutkin juhlapaikan koristelut voi tehdä luonnon antimista. Juhlatalo majakoskella talon ovenpielissä on juhlapäivinä tuoreita koivunoksia maitotonkissa - aivan ihanaa! Ja jos pihamaata haluaa muuten koristella, sen kun keräilee luonnosta antimet sinnekin. Serkkuni aivan ihanissa häissä oli pihalla ihan vaan valkoisissa ämpäreissä isoja kukka-asetelmia. Muistan, kun keräiltiin niitä varten maantien varresta lupiineja, horsmia ja mitä tahansa muitakin luonnonkukkia, joita sattui löytymään. Sekaan muutama koivunoksa törröttämään ja kesähäiden tunnelma on taattu.

Ylipäänsä olisi kiva pyrkiä välttämään turhaa muovi- ja paperikoristeiden käyttöä. Muovia nyt on ainakin aika helppo vältellä (paitsi ehkä boolimaljan äärellä), mutta paperia tulee varmasti käytettyä vähän enemmän. Tällä hetkellä mietiskelen, viitsinkö alkaa tekemään silkkipaperisia pompomeita koristeiksi. Muutama sellainen olisi minusta ollut ihana, mutta se jos joku on oikeasti aika turhaa.

Pomskitkin voisi ehkä korvata tekemällä kankaasta viiriauhoja, jotka ovat olleet viime vuosina aika suosittuja. Tilkkuja kun on sekä minulle, että äidille kertynyt tässä vuosien saatossa aika paljon, joten samalla saisi hyötykäytettyä niitä. Eivätkä ne olisi kertakäyttöisiä koristeita, vaan säilyisivät tuleviakin juhlia varten.

WP_20130807_017

Kannattaa muutenkin kysellä tutuilta ja sukulaisilta, onko heillä vielä tallessa jotain omaa häärekvisiittaa. Ei kaiken todellakaan tarvitse olla uutta. Ja kerran, kun tekee kunnolla niin  esim. hääleikkien rekvisiitta kestää sukupoljelta toiselle. Meidän suvussa on ainakin tallessa aivan ihanat auton muotoiset pinkki-violetit minä-hän -kyltit tuttu juttu leikkiä varten. Ne askarreltiin serkkuni häihin 90-luvun lopulla ja edelleen palvelevat mainiosti!

Tällaisia ajatuksia minulla tällä kertaa. Yksi asia, jolla voi vielä vaikuttaa häiden ympäristöystävällisyyteen on lähituotannon suosiminen. Tästä kirjoittelen kuitenkin toisen kerran, sillä minulla riittää ajatuksia oman postauksen verran siitä, millaisia palveluntarjoajia haluan suosia, ja miksi.

Kertokaa kuitenkin kommenttiboksissa millaisia luonnon- ja rahansäästökeinoja olette ajatelleet käyttää? Ja ilahdun suuresti jos vinkkailette kivoista ideoista, joita olette itse muiden häissä nähneet. Tai mitä tahansa muutakin, teidän kommentit nimittäin piristää aina päivää!