Lapselliset häät

Lasten kutsuminen häihin on viime aikoina noussut häiden järjestämiseen liittyväksi kuumaksi puheenaiheeksi. Eikä vähiten tämän heinäkuisen artikkelin vuoksi, jossa pohditaan sitä saako lapsi huutaa ja pilata kirkkohäät. Nyt ajattelin kertoa oman mielipiteeni tähän asiaan, se on nimittäin kovin yksinkertainen: SAA!

Toki tuo vastaukseni on vähän kärjistetty, mutta niin on tuo IS:n artikkelikin. Tietenkään en ole sitä mieltä, että lapset, tai sen puoleen mikään tai kukaan saisi pilata häät. Enhän herran jestas halua minkään pilaavan kenenkään häitä. Tarkoitan sitä, että jos lapsi itkee kirkossa häissäni, minun häät eivät siitä pilalle mene.

IMG_0214
Pienet kädet tutkivat utealiaasti virsikirjaa.

Jokainen on omien häidensä herra ja toki kunnioitan joidenkin parien päätöstä juhlia häitä ilman lapsia. Eikä siinäkään mitään pahaa. Se on hääparin toive, ja mikäs minä olen siihen puuttumaan. Sen päätöksen tekevät parit vaan ottavat samalla sen tietoisen riskin, että lapselliset parit eivät välttämättä sitten osallistu häihin ollenkaan. Tosin tiedän kyllä myös tapauksia, joissa vanhemmat ovat iloisia siitä, että pääsevät "hyvällä omalla tunnolla" juhlimaan häitä ilman lapsiaan - kyllähän kaikki vanhemmatkin ansaitsevat välillä omaa aikaa.

Minä henkilökohtaisesti en kuitenkaan voisi kuvitellakaan jättäväni lapsia kutsujen ulkopuolelle. Meidän suvussa on paljon pieniä lapsia, äänekkäitä ja eläväisiä sellaisia. Lapsia, jotka tylsistyvät pitkään kirkossa istuessaan ja saattavat joskus itkeäkin. Mutta se on osa elämää. Häät ovat elämän juhla! Ja lapset, itkuineen ja kiukkuineen kuuluvat elämään. Ja kaikki ne lapset, jotka häihin kutsutaan, kuuluvat minun elämään. 

Tiedän myös, että näiden lasten vanhemmat ovat sen verran fiksuja, että poistuvat esimerkiksi kirkosta lapsensa kanssa, jos ovat itse sitä mieltä, että lapsen itku voi jotain häiritä. Mutta enpä usko, että se minua häiritsisi.

IMG_0285
Pienet juhlavieraat tämän kesän rippisankarin jaloissa.

Sitä paitsi mielestäni tekee ihan hyvää lapsille opetella tällaisiakin sosiaalisia tilanteita. Aina ei voi juosta ja huutaa, niin kuin mieli tekee. Välillä vaan täytyy istua hetki paikoillaan ja kuunnella. Niin häissä tehdään. Mutta samalla voi ihmetellä, että miten sillä Kirsi-tätillä on noin hassu mekko..!

Ja meidän häissä ei ole myöskään pukukoodia - lasten ei tarvitse kitua koko päivää pienissä tummissa puvuissaan, vaan saavat minun puolestani tulla ihan sellaisessa asussa, missä viihtyvät. Minun ylioppilasjuhlissani 1,5 vuotias kummipoikani paineli menemään vaipoissa, kauluspaidassa ja lippiksessä eikä se haitannut  yhtään ketään.

Millaisia ajatuksia teillä on tästä asiasta? Oletteko olleet lapsettomissa häissä? Ja miten te, joilla lapsia on, itse kokisitte sellaisen kutsun? Minä en lapsettomissa häissä ole koskaan ollutkaan, vaikka senkin näkökannan toki ymmärrän. Jätä ihmeessä kommenttia!

Ps. en näköjään osaa kirjoittaa tähän blogiin lyhyitä tekstejä, heh.

22 Kommenttia

 1. Meillä kutsu koskee myös lapsia, joita on kaikkiaan 8. Pienin muutaman kuukauden ja vanhin n 7 vuotias. Mietittiin alusta asti että kutsutaan myös lapset kun ei heitä niin monta ole. Kutsuun tulee kuitenkin kohta jossa huomautetaan, että lapset ovat sitten vanhempien vastuulla, ja toivotaan että vievät lapsen ulos hetkeksi jos esim kirkossa iskee itkupotkuraivari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on oikeestaan tosi fiksun kuuloinen idea, että laittaa jo kutsuihin tollaisen huomautuksen! Toivottavasti vanhemmat tajuaisi sen muutenkin, mutta tolla maininnalla luulisi takaavan toivotun hiljaisuuden kirkkoon :)

   Meillä on tulossa lapsia varmaan lähemmäs 15, mutta musta tuntuisi hassulle juhlia ilman niitä samoja nassuja, jotka kuitenkin on läheisiä meille.

   Poista
 2. Olen tismalleen samaa mieltä!! Olen niin lapsirakas ihminen, että en voisi kuvitellakaan elämäni ehkäpä tärkeintä juhlaa ilman lapsia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löytyy myös samanlaisia mielipiteitä :) onhan ne lapset ihan yhtä lailla osa elämää, joten mikseivät olisi mukana? :)

   Poista
 3. Pistäydy blogini puolella, sinut on haastettu vastaamaan kysymyksiin :)

  VastaaPoista
 4. Meillä taas ollaan niin kamalia, että toivotaan lapsien jäävän kotiin ja meidän häiden olevan siis ainoastaan aikuisten juhla. En halua, että vanhemmat joutuvat ottamaan ressiä muksuistaan, vahtimaan heitä ja jättämään juhlat kesken illalla lasten vuoksi. Mielummin haluan, että myös he saavat välillä ihan aikuisten aikaa, olla mies ja nainen, eikä äiti ja isä. Kyllä lapset oppivat niitä käytöstapoja sitten muissa juhlissa, ei niiden tarvitse olla juuri meidän häät ;) :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole yhtään sen kamalampaa (ja toivottavasti ei tekstistäni sellainen kuva välittynyt, että niin ajattelisin!). Ymmärrän ehdottomasti sun kannan, mutta mielestäni lasten sisällyttäminen kutsuun jättää auki myös tuon mahdollisuuden vanhemmille - ketäänhän en velvoita lapsiaan mukaan ottamaan! Vanhemmat saavat päättää haluavatko lapsensa mukaan ottaa, vai lähteä tuulettumaan aikuisten kesken :) ... ja tosiaan, ehtiihän ne lapset oppia muulloinkin, tuskinpa yhdellekään hääparille voi sysätä vastuuta muiden lasten käytöstapojen kehittymisestä :D

   Mutta kivaa, että tämä aihe on herättänyt täälläkin keskustelua! Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, ja musta on aina kiva kuulla myös itseni kanssa eri tavalla ajattelevien ajatuksia. Tänne kun on eksynyt vain noin ihanan fiksuja tyyppejä, jotka osaavat kirjoittaa (eriävätkin) mielipiteensä asiallisesti! Huippua :)

   Poista
 5. Olen täysin samaa mieltä. Teksti voisi yhtä hyvin olla minun kynästäni - tai siis näppäimistöstäni ; ) Meillekin lapsivieraat ovat siis sydämellisesti tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tekstiini pystyi samaistumaan :) molemmat näkökulmat toki ymmärrän, mutta tämä tuntuu meille - ja ilmeisesti teillekin - sopivimmalta ratkaisulta :)

   Poista
 6. Heipsan ! Heitin sinulle hääaiheisen blogihaasteen :-) Kysymykset näet viimeisimmästä postauksestani :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarita! Täytyy käydä kurkkimassa, tykkään haasteista :)

   Poista
 7. Mulle tuotti suurempaa tuskaa "vähän isompien lasten" kutsuminen. Siis perhetuttujen lasten, jotka on vaikka teini-ikäisiä tai aikuisia ja joiden kanssa ei itse ole oikeen tekemisissä. Ja sit kuitenkin heidän vanhempansa halusin kutsua. Mulla ei todellakaan oo mitään niitä tyyppejä vastaan, mutta budejtti on aika armoton ja muutenkin vieraslistan tekeminen on kurjin juttu koko häissä. Tää ei nyt liity täysin sun kirjoitukseen, mutta varmaan jossain vaiheessa joudut myös tutkailemaan sen kanssa että ketä haluaa/pitää/voi kutsua.

  Me tehtiin rajauksia ja toivottiin, että kaikki ihmiset on sen verran aikuisia ja ymmärtäväisiä, että ymmärtävät olla loukkaantumatta jos kutsua ei tule tai että esim. 5lapsisesta perheestä ("isot") lapset eivät ole kutsuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liittyy ihan mainiosti aiheeseen tuokin - vieraslistan rajaamisestahan tässäkin on kyse!

   Oot kyllä ihan oikeessa siinä, että listan rajaaminen tulee varmaan olemaan vaikeinta.. enpäs ollutkaan tosiaan ajatellutkaan perheitä, joissa on esim. teinejä, joiden kanssa ei tekemisissä olla. Muutenkin tuo on kyllä vaikeaa, se kenen kanssa ollaan tekemissä ja kenen ei. Esim. tuleva anoppi on sitä mieltä, että kaikki sukulaiset pitäisi kutsua, koska milloinkas sitä ollaan sukulaisten kanssa tekemisissä, jos ei näissä elämän suurissa juhlissa. Minä taas olen sitä mieltä, että niin tärkeää juhlaa haluan viettää vain niiden ihmisten kanssa, jotka mulle on oikeasti tärkeitä. Sellaisia sukulaisia, kun mun puolella on paljonkin, joiden kanssa ollaan paljon tekemisissä ympäri vuoden. Jotenkin itse nään sen niin, että juurikin tuolla rajallisella budjetilla tarjoan mieluummin ihanat juhlat rakkaille ihmisille, kun keksin kaiken maailman keinoja, joilla kestitsisin mulle ihan tuntemattomia ihmisiä.

   Vaikeaa on, mutta oot ihan oikeassa tossa, että ei auta kun luottaa siihen, että ihmiset on aikuisia ja ymmärtäväisiä ja ymmärtävät nämä realiteetit.

   Poista
 8. Mä taas olen miettinyt, että meillä pidetään lapsettomat häät. Tai ainakin siinä mielessä, jos meillä ei ole vielä lapsia sillon kun menään naimisiin :D Pelkästään sukulaisten lapsia on yhteensä 35 ja siihen päälle vielä kavereiden lapset, joita varmasti olisi n. 15. Vaikka olenkin lapsirakas ja moni tutuista lapsista on todella läheinen, on raja veettävä jonnekin. Poikaystävällä ja minulla kummallakin on suuret suvut ja en haluaisi jättää ystäviäkään kutsumatta, niin "helpoin tapa" on karsia lapsista... Vaikka se karulta kuulostaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Voisi itselläkin ajatukset muuttua, jos noin paljon lapsia olisi lähipiirissä! Tuo teidän lapsimäärähän on puolet meidän suunnittelemasta vierasmäärästä :D Ymmärrän kyllä tuonkin kannan, ja lapset tosiaan lienee helpoin tapa karsia, Kyllä itsekin varmaan priorisoisin ennemmin aikuiset, jotka ymmärtävät itsekin enemmän arvostaa saamaansa kutsua ja järjestettyjä häitä.

   Tosi kiva, että jätit kommenttia. Musta on ihan mahtavaa, kun ootte kommentoineet niin paljon omia näkökantojanne. Tässä avartuu ajatukset niin paljon kun teidän juttuja lukee :) Eli siis kiitos!

   Poista
 9. Meille oli alusta asti selvää ettemme kutsu lapsia häihimme. Itsellämme ei ole lapsia, ehkä se oli yksi määräävä syy. Halusimme pitää aikuisten juhlat. Mikäli olisimme kutsuneet kaikkien lapset, väkimäärä olisi paisunut melkoisiin mittoihin jonka johdosta olisimme joutuneet miettimään juhlapaikan vaihtoa sillä vieraslistan karsiminen ei tullut kysymykseen. Ainoan poikkeuksen lapsivieraisiin tekivät siskoni kolme poikaa jotka olivat osallisena myös seremoniassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan looginen valinta, että rajallisen vierasmäärän vuoksi listaa on helppoa tiivistää juurikin niistä lapsista.Kyllähän ne aikuiset osaavat kuitenkin enemmän ymmärtää ja arvostaa hääjuhlaa.

   Kiitos kommentistasi Tanja! Musta on ollut tosi kiva lukea monia omista suunnitelmistani poikkeaviakin mielipiteitä! :)

   Poista
 10. Myös meidän häämme olivat lapsettomat, vaikka häihin kutsuimme myös lapset. Ainoa pieni juhlija lopulta oli oma tyttäremme, joka hänkin illan kuluessa siirtyi tutun hoitajan matkassa untenmaille. Häitämme juhlittiin toisella paikkakunnalla kuin mistä olemme kotoisin ja tämä varmasti vaikutti monen päätökseen jättää lapset kotiin. Kerroimme myös kutsuissa selkeästi, että kyseessä on iltajuhla, mutta halusimme kuitenkin jättää päätösvallan perheille itselleen. Koska itsekin olemme vanhempia ja tiedämme, kuinka vähän aikaa aikuisilla on tehdä asioita kahdestaan, halusimme ehkä hiukan kannustaakin lapsellisia pariskuntia ottamaan pienen irtioton arjesta ja viettämään "miniloman" häidemme varjolla toisessa kaupungissa:). Aika monesti perheellisten juhliminen häissä tapahtuu niin, että lopulta toinen vanhemmista lähtee lasten kanssa kotiin ja toinen jää juhlimaan. Meillä on paljon lapsellisia tuttuja ja ystäviä ja meille oli hyvin tärkeää, että vanhemmista molemmat saisivat juhlia kanssamme niin pitkään kuin suinkin jaksavat! Tottakai rakastamme myös lapsia, mutta tiedämme myös millaista juhliminen lasten kanssa on: huolehtimista. Me siis katsoimme lapsiasiaa tältä kantilta "lapsellisten" näkökulmasta. Halusimme tarjota vanhemmille tuota mainitsemaasi "hyvän omantunnon korttia" mutta antaa heidän itsensä kuitenkin tehdä lopulliset päätökset sen mukaan, mikä omalle perheelle parhaalta ratkaisulta tuntuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, sehän jää jokaisen vanhemman itse päätettäväksi. Minäkin toivon, että vanhemmat voivat niin halutessaan tanssia meidän häitämme vaikka aamuun asti! Mutta koska meidän häissä on myös mahdollisuus majoittua juhalapaikalla, ei nämä täysin sulje toisiaan pois :)

   Jokainen päättäköön haluaako lapsensa tuoda mukanaan, mutta lapset ovat tosiaan myös tervetulleita juhliin jos vanhemmat heidät mukaan ottavat. Meitä ei pieni melu ja elämä haittaa!

   Poista
 11. Ihan vinkiksi Kirsi, että saattaa siellä kirkossa tai juhlissa joku muukin itkun tirauttaa kun vain lapset.. esim. morsian, sulhanen, äiskät, iskät tai vaikkapa MORSIAN (niinkuin minä vähän turhan liian monesti) :D ps Oon päässyt jo tähän asti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, oot kyllä ihan varmasti oikeassa! Hehe, aika hyvin sää oot jo ehtinyt - tsemppiä jatkoonkin ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!