Tee se itse!

Panosta ja pihistä -listauksessa jo tästä mainitsinkin, mutta meidän häissä pyritään säästämään kuluja tekemällä aika paljon itse. Kustannusten alenemisen lisäksi syynä omien kätten käyttämiselle on se, että ihan oikeasti tykkään tehdä juttuja itse. Ompelen, leivon, askartelen ja teen käsitöitä muutenkin, joten miksipä en tekisi niin myös näin tärkeää päivää varten? Nyt kerron vähän, mitä asioita aion hankkia tee-se-itse -meiningillä, ja miten meinaan ne asiat käytännössä toteuttaa.


Vaatetus

mismatched-bridesmaid-dresses-1


Tästä olen maininnut jo tosi monesti, mutta kerran vielä pojat. Aion ommella itse mekot kaasoille ja mahdolliselle morsiusneidolle. Olen aika kova tyttö ompelemaan ja tehnyt itselleni jonkin verran vaikeampiakin töitä, kuten muutaman iltapuvun ja ylioppilasmekkoni. Olen luonnostellut toistaiseksi 16 mekkovaihtoehtoa ja muutaman teen vielä lisää. Näistä tytöt saavat valita itselleen mieleisen mallin ja toki muunnetaan luonnoksia jos täydellistä mallia ei löydy. Tämän projektin voi hermojen säästämiseksi aloittaa suhteellisen hyvissä ajoin. Alustavasti olen ajatellut ajoittavani ompeluhommia ensi syksylle, joten varautukaa tytöt, silloin otetaan sitten mitatkin ja jos syksystä kesään aikoo muuttaa (esim. mahan) kokoaan radikaalisti, niin pieni "heads up!" voisi olla paikallaan!


Ruoka

1367521205_content_DIY_Make-a-Homemade-Wedding-Cake_8


Varsinaiset ruuat otetaan ilman muuta pitopalvelulta. Itse haluaisin kuitenkin leipoa kakkukahvien kanssa tarjottavat makeat. Tämä ei välttämättä kovin suurta rahallista säästöä olisi, mutta kuten sanoin, olen aika kova leipomaan ja tykkään erityisesti näyttävien kakkujen tekemisestä. Tämä on tietysti semmoinen juttu, joka pitää ottaa huomioon myös pitopalvelua varatessa - täytyy neuvotella semmoinen diili pitopalvelun kanssa, että heille sopii itse tehdyn kakun tarjoaminen. Tuskinpa siitä kuitenkaan valtavaa ongelmaa saadaan aikaan, koska pitopalveluitahan riittä, ja joukosta löytyy varmasti joku jolle hääkeikka tällaisenaan kelpaa. Toinen pieni kysymysmerkki tässä projektissa on milloin sen ehdin tehdä. Mutta eiköhän ne pitopalvelutkin kakut edellisenä iltana tekisi. Hääpäivän aamulle voi jättää korkeintaan koristeiden laskemisen kakun päälle, muuten hermoromahduksen vaara on liian suuri.


Paperituotteet

invitations-amp-stationery


Save the date -kortit, kutsut, ohjelmat, muut infot ja rekvisiitat haluan tottakai tehdä itse. Meillä on äidin kanssa joulukorttisuunnitelmiakin varmaan kymmenelle vuodelle valmiina ja hääkutsuihinkin on paljon inspiraatiota kerättynä. En siis epäile yhtään, etteikö saataisi kauniita paperituotteita itsekin tehtyä. Lisäksi on helpompi olla itse vastuussa näistä, niin ei tarvitse huolia siitä, tekeekö joku muu juuri sellaiset kun halusin. Näin voi syyttää vaan itseään, heh. Toki materiaalit näihinkin maksavat, ettei tälläkään konstin kustannuksitta selviä, mutta tykkään tuusata ja askarrella, joten askarruksista en hevillä luopuisi!


Koristelut

valentinepomsvintage


Tätäkin on jo sivuttu aiemmin, mutta enpä usko ostavani mitään koristeita valmiina. Kynttilälyhtyjä, pompomeita, kukka-asetelmia jne olen jo suunnitellut ja jopa testaillutkin luonnossa. Mahdolliset koristeliinat ompelen varmasti itse. Lisäksi tienviittakyltit ja muut opasteet tehdään varmasti itse. Vaikka kukapa ei tekisi tienviittoja itse - ei kai niitä mistään edes valmiina saa?!


Hääkarkit

mason-jar-DIY-match-wedding-favors

Supersuloisen idean kuva täältä

Suomessahan häävieraille on tyypillisesti hääkarkit. Jenkkityyliin vieraille annetaan favors. Jotain pientä muistamiseksi ja vieraiden kiittämiseksi. Minulla on tähänkin jo suloinen idea takataskussa - itse tehtävä tietenkin. Se vaatii valtavasti vaivaa, mutta ei valtavasti rahaa. Tästä en kuitenkaan vielä paljasta sen enempää, vaan tämä idea ansaitsee ihan oman postauksensa.


Kuka tämän kaiken ehtii tehdä?

Siinäpä erittäin hyvä kysymys. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että meillä on suku ollut tiiviisti mukana aina aiemminkin häiden järjestelyissä. Minäkin olen milloin ommellut riisipusseja, milloin koristellut hääautoja, milloin kerännyt lupiineja ojan pohjalta, milloin sahannut tienviittoja ja polttanut sormiani kuumaliimassa. Joten uskon kyllä, että sukulaiset ovat valmiina auttamaan vastavuoroisesti myös meitä.

Toinen kysymys onkin sitten se, mitä minä annan muiden tehdä. Tällä viikolla puhuttiin hääbingosta ja äiti kysyi, että sinäkö tämän teet vai eikös täss pitäisi olla joku muu tiimi hommissa. Minä vastasin järkyttyneenä, etä luuletko, että antaisin jonkun muun tehdä tämän kun minä osaan varmasti paremmin. En tykkää antaa hommia muiden vastuulle, vaan ennemmin teen itse niin tiedänpähän sitten millaista jälkeä tulee.

Sen vuoksi onkin hyvä aloittaa ajoissa, niin ei tule liian kiire tai paniikki! Vaikka joidenkin juttujen suhteen oon kyllä nytkin jo ahdistunut, mutta mitähän se sitten olisi jos aloittaisin tän vasta vuoden päästä? Oikeastaan nyt jäljelle jäi enää yksi kysymys:

Onko niitä itse tehtäviä juttuja muka näin vähän? Ennen listan aloittamista luulin, että tästä tulisi paljon pidempi...

10 Kommenttia

 1. Tämähän olisi voinut olla minun kirjoitus - sillä erotuksella, että äitini tekee ompeluhommat, minä askartelut ja sukulaisnaiset makeat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa, että mennään niin samanlaisilla linjoilla! Kiva kuulla, että olet sinäkin saanut lähipiiriä valjastettua apuun! :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! ...Ja niin tutulta tuo että haluat tehdä kaiken itse, se vastuun luovuttaminen omista käsistä tuntuu välillä uskomattoman haastavalta! :)
  Jään mielenkiinnolla odottelemaan kertomuksia projektien etenemisestä ja etenkin siitä vieraslahjaideastasi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihanaa saada vertaistukea, että jollain muullakin on vähän vaikeuksia luopua vastuusta! Mikähän siinä on? Vaikka varmasti osaavat tehdä yhtä hyvää jälkeä, niin silti on juurikin haastavaa!

   Testaan ensin, että osaanko toteuttaa mun suunnitelmat, ennen kuin uskallan tarkemmin postata! Mutta minäkin odotan sitä innolla! :D

   Poista
 3. Ihanaa <3 Minäkin yritän tehdä mahdollisimman paljon itse ja tuttavien avulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi järkevää ja kivaa jos sullakin on apujoukkoja! Mää haluaisin tehdä vielä enemmänkin itse, mutten oikein keksi enää mitä...!

   Poista
 4. Kuulostaa aivan jäätävän hurjalta tehdä noin paljon itse...! Huii! Tai siis ei ollenkaan, päinvastoin ihanalta! Just nyt minä olen kuitenkin sellaisessa askartelustressimielentilassa, että kehotan aloittamaan oikeasti ajoissa. Niin ihanaa ja kivaa ja hauskaa kuin se onkin, ja etukäteen tuntuu käden käänteeltä, niin päivän lähestyessä niistä kivoista jutuista ottaakin sitten ihmeen paljon kierroksia, ja risut ja männynkävyt ja sulhaset saa siinä aikamoista henkistä hittiä :D

  Eikä vaan, mä uskon ihan täysillä että sä pystyt tohon kaikkeen ja osaat tehdä mielettömän hienoja juttuja (innolla jään odottamaan lopputuloksia!) mutta muista vaan.. pyytää apuakin, ja säästää itseäsi stressiltä :)

  Täällä voin kertoa, kun ei se ystävä kuitenkaan ehkä tänne eksy, että olen suunnitellut nyt kaksi viikkoa tänään (!!) pitämiäni baby showereita ystävälleni meidän luona, hänelle yllätyksenä... Ja ajattelin että sutaisenpas muutaman pikkujutun sinne itse. Olen tällä viikolla joka ilta valvonut kuolemanväsyneenä puolille öin tehden viirejä, vaippakakkuja, lasin koristeita ja leipomuksia, eikä kämppä edes näytä ollenkana koristellulta! Ihan pieniltä lopputulokset näyttää siihen aikaan ja hermoromahdukseen nähden :D

  Ja kirsikkana kakun päällä sain eilen melkein uunin palamaan ja jouduin hajottamaan koko jääkaapin, että sain yhden kakkulaatikon mahtumaan sisälle?! Taas muistutuksena itselleni siitä, että niinkin pienet asiat kuin uunin päälle napsauttaminen tai laatikon sijoittaminen hyllylle voivatkin kiireessä ja ahdistuksessa saada aikaan itkupotkuraivarit ja monen tunnin extratyön just silloin kun sitä ei kaipaisi! :D

  Höh, en ollenkaan tarkoita sua masentaa tai ahdistaa yhtään lisää! Olen nauttinut näinkin pienistä järkkäilyistä kyllä täysillä, mutta välillä kävi mielessä että miksi sitä ei voinut pyytää sitä (apuaan tarjonnutta!) kaveria siihen rinnalle pesemään sitä uunia tai liimaamaan viireihin koristeita... :) Tee sinä siis viisaammin! :) Hali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja oon kuule keksinyt tähän listaan vielä jatkoakin.. nimittäin ainakin kynteni aion myös laittaa itse :D

   Et ollenkaan masentanut, pienet reality checkit on aina paikallaan! Ja toi on kyllä erittäin tärkeä pointti tässä kun päättää jotain tehdä itse. Tuo jaksaminen stressi ja varsinkin se loppustressi. Mää olen ollut järjestämässä parejakin isoja yllätysjuhlia ja onhan se stressi ollut aika hurjaa. Varsinkin leipomisen suhteen (joka onkin näistä hääjutuista se, jonka järkevyyttä mietin eniten - sitä kun ei voi kovin hyvissä ajoin tehdä). Itkukohtauksilta ei tosiaan ole säästytty, kun on tuntunut sille, että kaikki menee pieleen ja yhtään mikään ei onnistu. Mutta oon kuitenkin tässä vuosien saatossa huomannut, että onnistuuhan se silti.

   No miksi mää sitten vielä vapaaehtoisesti lähden taas tekemään jotain stressaavaa? Siksi, että (tämä Facebookista kuuluisa) se tunne, kun oot saanut omin käsin aikaiseksi jotain upeaa jotain tärkeää hetkeä varten.. se on ihan huikeaa, että tarjoat ihmisille jotain itse tekemää. Ainakin minun lähipiirissä sellaista osataan kyllä arvostaa. Kun saa kehuja siitä miten upeasti on jotain tehnyt.. se tunne on aika mieletön. No, ainakin sitten kun ehtii ottamaan lasin skumppaa ja vähän vetämään henkeä.. sitten voi jo nauttiakin ;)

   Ja on sekin kyllä vaikuttava tekijä, että tällä keinolla voi säästää rahaa. Häiden järjestäminen kun on kuitenkin aika kallista puuhaa. Mutta oot kyllä myös oikeassa, että ei itsensä hengiltä stressaaminen ole muutaman satasen säästön arvoista. Tuota avun pyytämistä (tai tajotun avun hyväksymistä!) joudun minäkin kyllä vielä opetella!

   Niin ja olen kyllä ihan varma siitä, että vaikka susta tuntuu ettei siellä edes näy mitään, niin ystäväsi ihan varmasti huomaa ja arvostaa. Eikä sillä oikeasti ole väliä vaikkei kaikki olisi niin tip top. Oon ihan varma, että se tunne ja omistautuminen, jonka oot niille vauvajuhlille antanut, välittyy kyllä tulevalle äidille. Ja veikkailisin, ettei kyyneleiltäkään säästytä?! Se hetki tekee kaikesta siitä jääkaapin purkamisesta sen arvoista. Vaikka voin kyllä kuvitella, että susta on koko viikon tuntunut sille, että haluat vaan kömpiä jonnekkin koloon itkemään.. mutta kun ei voi kun pitää tehdä sitä ja tätä ja tota. Huh, onneksi olet nyt loppusuoralla ja pääset pian nauttimaan työn hedelmistä!

   Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta älä stressaa. Kaikki on varmasti aivan ihanasti ja sun ystävä on ikionnellinen, kun oot noin ihanasti häntä varten kaiken järjestänyt! Se on ihan sama ehditkö pyyhkiä pölyjä ja onko tiskialtaassa vielä kasa likaisia astioita.. ei sillä ole väliä, eikä hän niitä huomaa tai niistä ole väliä! Hali sinnekkin ja vielä kerran toistan - nyt relaa ja nauti!

   Poista
 5. Olet kyllä ihan oikeassa! Siis sen suhteen miten ihana se tunne on, kun itse nauttii niin paljon niistä itse tehdyistä asioista, ja huomaa että vielä muutkin nauttii :) Se stressi unohtuu kyllä siinä! Erinomaiset perustelut siis, go for it! Ja kun kokemusta ja taitoa on, kyllä sen tietää sen stressinkin sitte hallitsevansa.

  Kiitos, nyt mä ihan kohta lähden töistä ja alan tekemään viimeisiä salaatteja sinne juhliin... IIKS! Kaveri ei ainakaan tiedä eikä arvaa mitään, just äsken lähetti meiliä että toisko jotain herkkuja kaupasta kun luulee meidän viettävän iltaa kaksin... HIHII olen niin innoissani ettei mitään järkeä :D :D Kaiken vaivan arvoista!!

  (Niin ja siksi tiedän ettei hän tänne eksy, kun meni just itse naimisiin, joten hääblogeja tuskin seuraa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai siltä stressiltä millään voi kokonaan välttyä.. mutta oon järkeillyt myös niin, että hoidan koristeiden askartelut ja muut nyt tosiaan erittäin hyvissä ajoin, ettei siihen häiden alle jää muuta kuin kakusta ja omista kynsistä stressaaminen. Ja sitten hääpäivän aamuna en aio stressata enää mistään vaikka koko kakku romahtaisi :D

   Voi ei, ihan super jännää! Fiilistelen täällä teidän puolesta! Oikein ihanaa iltaa, nauttikaahan ihanasta vauvahömpästä ja mukavasta yhteisestä laatuajasta!! :) Se on varmasti kaiken sen tuskan ja vaivan arvoista! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥
Vastaan kaikkiin kommentteihin!