Panosta ja pihistä -listauksessa jo tästä mainitsinkin, mutta meidän häissä pyritään säästämään kuluja tekemällä aika paljon itse. Kustannusten alenemisen lisäksi syynä omien kätten käyttämiselle on se, että ihan oikeasti tykkään tehdä juttuja itse. Ompelen, leivon, askartelen ja teen käsitöitä muutenkin, joten miksipä en tekisi niin myös näin tärkeää päivää varten? Nyt kerron vähän, mitä asioita aion hankkia tee-se-itse -meiningillä, ja miten meinaan ne asiat käytännössä toteuttaa.


Vaatetus

mismatched-bridesmaid-dresses-1


Tästä olen maininnut jo tosi monesti, mutta kerran vielä pojat. Aion ommella itse mekot kaasoille ja mahdolliselle morsiusneidolle. Olen aika kova tyttö ompelemaan ja tehnyt itselleni jonkin verran vaikeampiakin töitä, kuten muutaman iltapuvun ja ylioppilasmekkoni. Olen luonnostellut toistaiseksi 16 mekkovaihtoehtoa ja muutaman teen vielä lisää. Näistä tytöt saavat valita itselleen mieleisen mallin ja toki muunnetaan luonnoksia jos täydellistä mallia ei löydy. Tämän projektin voi hermojen säästämiseksi aloittaa suhteellisen hyvissä ajoin. Alustavasti olen ajatellut ajoittavani ompeluhommia ensi syksylle, joten varautukaa tytöt, silloin otetaan sitten mitatkin ja jos syksystä kesään aikoo muuttaa (esim. mahan) kokoaan radikaalisti, niin pieni "heads up!" voisi olla paikallaan!


Ruoka

1367521205_content_DIY_Make-a-Homemade-Wedding-Cake_8


Varsinaiset ruuat otetaan ilman muuta pitopalvelulta. Itse haluaisin kuitenkin leipoa kakkukahvien kanssa tarjottavat makeat. Tämä ei välttämättä kovin suurta rahallista säästöä olisi, mutta kuten sanoin, olen aika kova leipomaan ja tykkään erityisesti näyttävien kakkujen tekemisestä. Tämä on tietysti semmoinen juttu, joka pitää ottaa huomioon myös pitopalvelua varatessa - täytyy neuvotella semmoinen diili pitopalvelun kanssa, että heille sopii itse tehdyn kakun tarjoaminen. Tuskinpa siitä kuitenkaan valtavaa ongelmaa saadaan aikaan, koska pitopalveluitahan riittä, ja joukosta löytyy varmasti joku jolle hääkeikka tällaisenaan kelpaa. Toinen pieni kysymysmerkki tässä projektissa on milloin sen ehdin tehdä. Mutta eiköhän ne pitopalvelutkin kakut edellisenä iltana tekisi. Hääpäivän aamulle voi jättää korkeintaan koristeiden laskemisen kakun päälle, muuten hermoromahduksen vaara on liian suuri.


Paperituotteet

invitations-amp-stationery


Save the date -kortit, kutsut, ohjelmat, muut infot ja rekvisiitat haluan tottakai tehdä itse. Meillä on äidin kanssa joulukorttisuunnitelmiakin varmaan kymmenelle vuodelle valmiina ja hääkutsuihinkin on paljon inspiraatiota kerättynä. En siis epäile yhtään, etteikö saataisi kauniita paperituotteita itsekin tehtyä. Lisäksi on helpompi olla itse vastuussa näistä, niin ei tarvitse huolia siitä, tekeekö joku muu juuri sellaiset kun halusin. Näin voi syyttää vaan itseään, heh. Toki materiaalit näihinkin maksavat, ettei tälläkään konstin kustannuksitta selviä, mutta tykkään tuusata ja askarrella, joten askarruksista en hevillä luopuisi!


Koristelut

valentinepomsvintage


Tätäkin on jo sivuttu aiemmin, mutta enpä usko ostavani mitään koristeita valmiina. Kynttilälyhtyjä, pompomeita, kukka-asetelmia jne olen jo suunnitellut ja jopa testaillutkin luonnossa. Mahdolliset koristeliinat ompelen varmasti itse. Lisäksi tienviittakyltit ja muut opasteet tehdään varmasti itse. Vaikka kukapa ei tekisi tienviittoja itse - ei kai niitä mistään edes valmiina saa?!


Hääkarkit

mason-jar-DIY-match-wedding-favors

Supersuloisen idean kuva täältä

Suomessahan häävieraille on tyypillisesti hääkarkit. Jenkkityyliin vieraille annetaan favors. Jotain pientä muistamiseksi ja vieraiden kiittämiseksi. Minulla on tähänkin jo suloinen idea takataskussa - itse tehtävä tietenkin. Se vaatii valtavasti vaivaa, mutta ei valtavasti rahaa. Tästä en kuitenkaan vielä paljasta sen enempää, vaan tämä idea ansaitsee ihan oman postauksensa.


Kuka tämän kaiken ehtii tehdä?

Siinäpä erittäin hyvä kysymys. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että meillä on suku ollut tiiviisti mukana aina aiemminkin häiden järjestelyissä. Minäkin olen milloin ommellut riisipusseja, milloin koristellut hääautoja, milloin kerännyt lupiineja ojan pohjalta, milloin sahannut tienviittoja ja polttanut sormiani kuumaliimassa. Joten uskon kyllä, että sukulaiset ovat valmiina auttamaan vastavuoroisesti myös meitä.

Toinen kysymys onkin sitten se, mitä minä annan muiden tehdä. Tällä viikolla puhuttiin hääbingosta ja äiti kysyi, että sinäkö tämän teet vai eikös täss pitäisi olla joku muu tiimi hommissa. Minä vastasin järkyttyneenä, etä luuletko, että antaisin jonkun muun tehdä tämän kun minä osaan varmasti paremmin. En tykkää antaa hommia muiden vastuulle, vaan ennemmin teen itse niin tiedänpähän sitten millaista jälkeä tulee.

Sen vuoksi onkin hyvä aloittaa ajoissa, niin ei tule liian kiire tai paniikki! Vaikka joidenkin juttujen suhteen oon kyllä nytkin jo ahdistunut, mutta mitähän se sitten olisi jos aloittaisin tän vasta vuoden päästä? Oikeastaan nyt jäljelle jäi enää yksi kysymys:

Onko niitä itse tehtäviä juttuja muka näin vähän? Ennen listan aloittamista luulin, että tästä tulisi paljon pidempi...