Sain viikolla postaustoiveen, jossa pyydettiin, että kirjoittaisin päivästäni tai viikostani - miten loppuvaiheen opiskelija saa oikein aikansa kulumaan? Samaa asiaa on kysynyt itseasiassa aika moni tuttu ja ystäväkin. Että etkö tylsisty siellä Turussa yksin opiskellessasi? Tiivistetty vastaus on, että en ole ainakaan vielä tylsistynyt ja aikakin kulkee suorastaan siivillä.

WP_20140117_12_29_47_Pro

Yliopisto-opintojen eteneminen ja tehokkuus on mielestäni todella paljon itsestä kiinni. Ja tämä oma vastuu  on korostunut entisestään, kun aloin syksyn alusta opiskella etänä. Kukaan ei potki sinua peffalle. Sen lisäksi, että valitset itse ne kurssit, jotka haluat suorittaa, valitset itse sen milloin ja miten ne suoritat. Minähän teen tällä hetkellä pääasiassa gradua, mutta on ohjelmassa vielä muutama muukin kurssi - pari kirjatenttiä, jotka käyn Jyväskylässä tenttimässä ja muutama verkkokursseina toteutettava opintojakso. Viime syksynä opinnot vaativat läsnäoloa Jyväskylässä lähes kerran viikossa, joten vietinkin melkein puolet syksystä Keski-Suomessa.

Minulla ei (viime kesän sairastelua lukuun ottamatta) ole vielä kertaakaan elämässäni ehtinyt olla tylsää. Oikeastaan päin vastoin. Muutaman viimeisen vuoden ajan olen koittanut aktiivisesti opetella ottamaan iisimmin. Tekemään vähemmän, suorittamaan vähemmä ja lepäämään ja nautiskelemaan enemmän. Jos lukioaikainen ja yliopiston alun tahtini olisi jatkunut ikuisesti olisin kyllä ajanut itseni aikaiseen hautaan.

WP_20140117_12_27_19_Pro

Nyt toimin niin, että asetan itselleni tulevalle viikolle tavoitteet: tällä viikolla teen nämä jutut, luen tuon kirjan , katson verkosta nuo luennot ja kirjoitan tuon valmiiksi. Ja piste. Sen enempää koulujuttuja en sillä viikolla tee! Sovitut hommat on hoidettava, mutta yhtään enempää ei tarvitse, eikä oikeastaan saakaan. Silloin, kun on omatoimisesti vastuussa työskentelemisestään on myös vastuussa vapaa-ajastaan.

Opiskeluaikataulujen lisäksi varaan etukäteen tulevan viikon jumpat ja suunnittelen muut liikunnat. Ja pidän niistäkin kiinni. Liikunta-aikataulut toimii myös hyvinä motivaattoreina. Jos olen menossa jumppaan vaikka viideltä, on minun ehdittävä hoitaa sen päivän hommat neljään mennessä, jotta ehdin vähän syödä, ja vetää henkeä ennen jumppaan suuntaamista. Jos iltaan ei ole mitään suunniteltu, saatan helpommin jämähtää koneen eteen hommia puurtamaan pitkälle iltaan asti. Viikonlopuille en suunnittele kouluhommia, vaan ne jätän kokonaan vapaa-ajaksi.

WP_20140117_12_18_43_Pro

Tiivistetysti siis - päiväni kuluvat huiman nopeasti. Sovin etukäteen itseni kanssa mitä aion tulevan viikon päivinä saada aikaan ja pidän siitä kiinni. Niin, että teen sovitut hommat, mutta en yhtään enempää. Pidän huolen siitä, että kalenteriin on merkitty myös mukavia vapaa-ajan juttuja. Ja tosiaan - merkkaan eri kategorioiden tekemiset kalenteriin eri väreillä - se on helppo tapa nähdä yhdellä silmäyksellä, että tulevan viikon tekemisissä on sopiva tasapaino työn ja hyvin välillä.

Tällainen toimintamalli ei ehkä sovi kaikille, mutta minulle sopii. Minulle on vaikeampaa rajoittaa suorittamisen määrää, kuin potkia itseäni peffalle. Olisi niin hirveän kivaa olla aina täydellinen.

WP_20140117_12_30_58_Pro

Toivottavasti tämä oli sopiva vastaus postaustoiveeseen (joita on muuten hirmu mukavaa saada, saa laitella tulemaan enemmänkin!).

Mitenkäs te muut - onko teidän helppo tehdä hommia omatoimisesti, vai sopiiko teille paremmin se, että joku ohjaa sinua koko ajan? Tulipa tässä muuten mieleen, että liikunnan suhteen taidan itsekin olla enemmän sitä porukkaa, joka saa parempaa tulosta aikaiseksi silloin kun minä saan vain tehdä enkä miettiä ja ohjeistaa.