IMG_1609

Budapestin lomallamme vietimme enemmän aikaa Pestin puolella. Hotellimme sijaitsi siellä ja Pestin puolen keskusta on muutenkin isompi ja tarjoaa vierailijallekin runsaasti ravintoloita ja kuppiloita, ilman sen suurempaa etsimistä. Budankin puolelle kannattaa kuitenkin suunnata, sillä siellä voi helposti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tutustua nähtävyyksiin ja ihailla upeita maisemia! Ja kun sanon upeita, niin tarkoitan sitä. Tästä kertonee jotain myös se, että Tonavan rannikko Budapestin kohdallahan löytyy myös Unescon maailmanperintökohteiden luettelosta.

IMG_1631IMG_1688IMG_1694

Budan puolella on kaksi suurempaa kukkulaa. Pohjoisempana matalampi Linnavuori ja etelämpänä korkeampi Gellert - kukkula. Me kävimme toki molemmilla, ja niin suosittelisin muitakin tekemään. Linnavuorta tuskin kukaan Budapestissä vieraileva jättää väliin, sillä kukkula pursuaa upeaa nähtävää ja tarjoaa oivat näköalapaikat upealle parlamenttirakennukselle.

Gellert puolestaan tarjoaa upeat maisemat, no, oikeastaan koko kaupungille! Sieltä katselemalla voi hahmottaa hyvin kaupungin rakennetta ja pääsee katselemaan etäältä myös sitä Linnavuorta. Sieltä löytyy myös nähtävää ihan kukkulan laeltakin, nimittäin Unkarin oma Vapaudenpatsas ja Citadella linnoitus. Opaskirja kertoi, että unkarilaiset eivät itse Citadellasta perusta, sillä saksalaiset aikoinaan rakensivat sen Gellertin laelle voidakseen tarkkailla sieltä Linnavuorta. Vapaudenpatsas puolestaan pystytettiin sen kunniaksi, että Neuvostoliitto voitti Saksan toisessa maailmansodassa.

IMG_1686IMG_1698

Me kipusimme Tonavan rannasta melkein pysysuoraan kohoavalle, 140 metriselle Gellertille samannimisen hotellin juurelta. Toki ylämäen ja portaiden kipuaminen sai hieman sykkeen kohoamaan, mutta reitti on täysin sopiva normaalikuntoisille ihmisille. Korkeanpaikankammoisille - ei niinkään. Luulin erinäisiä kertoja, että nyt putoan ja kuolen ja anelinkin monta kertaa Jonia, että elä nyt herranjestas jää ottamaan kuvia! Kiinnittämällä silmäni tiukasti kallioseinään selvisin kuitenkin hengissä. 

Lähdimme laskeutumaan kukkulalta alas Linnavuoren puolelta ja voi sitä iloa, kun satuimme osumaan jousiammuntakojun kohdalle. Joni kun haaveilee siitä, että muuttaisi vielä uransa suuntaa ja ryhtyisikin jonain päivänä jousiampujaksi. Niin pitihän sitä nyt jäädä ampumaan, kun toisen kerran elämässään mahdollisuus aukeni.

IMG_1701IMG_1711

Tänään mentiin maisemalinjalla, sillä huomenna on luvassa niin monta naamakuvaa meikäläisestä sisältävä postaus, että pelkään mun naaman aiheuttavan suurta kyllästymistä. 

Mitä tykkäsitte maisemista? Tai näistä matkapostauksista ylipäätään? 

Onko siellä muuten muita Budapestissä käyneitä? Ja jaksaako kukaan muu reissukuvia enää katsella? Toivottavasti!